Een prachtig inzicht op dit drukke terras 

Laatst zat ik op een terras. Het zonnetje scheen. En het was druk. Echt druk. Ik zag daar twee kelners lopen. De kelner met overzicht, een kelner in charge. En ook was daar een kelner in paniek; ik noem het maar een brandjes blussende kelner. Hij was het overzicht en de rust compleet kwijt. Hij zag niet meer wat er gebeurde. En liep als ‘een kip zonder kop’ rond.

 

Het deed me stilstaan bij mijn leven. Welke kelner ben ik momenteel? Zie ik nog goed wat er gebeurt? Heb ik nog die helikopterview? Ervaar ik nog flow in mijn leven? Of ben ik de ‘kelner in charge’ kwijtgeraakt en ben ik meer die ‘brandjes blussende kelner’ geworden? De ‘kelner’ die verlangt naar meer rust, overzicht en balans?

 

Laat ik beginnen bij het begin (had ik misschien al gelijk moeten doen…).

 

Zie jij ook het verschil qua bediening op een terras?

 • Je hebt de ‘kelner in charge’ die overziet, leiding neemt, zich niet laat gek maken, goed communiceert (ook als er iets verkeerd is gegaan). Hij heeft de regie en houdt de rust. Dat zien en ervaren de gasten ook. Ook al is het druk. Ik, als gast, kan rustig zitten, want ‘deze kelner weet wat hij doet én hij ziet mij!’.
 • Ook heb je ‘de brandjes blussende kelner’. Die heb je vast ook weleens gezien. Die loopt als een kip zonder kop rond. In tegenstelling tot de ‘kelner in charge’ is hij reactief en rent hij van de ene hand naar de andere hand. Ik, als gast, merk dat ik oplettend ben, onrustig en gestresst. Ik ervaar ‘ik moet mijn hand wel opsteken, anders komt hij niet’. Ook maak ik mij zorgen ‘komt mijn eten überhaupt wel?’.

Welke kelner herken jij in jouw leven?

Kelner in chargeWaar lijkt jouw leven momenteel op: op die van de ‘brandjes blussende kelner’ of van de ‘kelner in charge’?

 • Wanneer je momenteel meer de ‘brandjes blussende kelner’ bent, dan voel je je geleefd. Je rent van de ene oproep naar de andere. Je ervaart stress, je hoofd blijft maar gaan en je bent moe. Je bent de rust, het overzicht en de helikopterview kwijt geraakt.
 • Wanneer je nu meer lijkt op de ‘kelner in charge’, dan ervaar je balans en rust, heb je overzicht, zie je wat er gebeurt, kun je dingen parkeren en ervaar je regie.

Verlang je ook naar meer ‘kelner in charge’ in je leven? Meer rust, overzicht en balans? Dan is het tijd voor een pas op de plaats. Of dat nu in de vorm van een retraite of thuis is.

Neem even de tijd om te zien, bezien en te herzien. Onze retraites ‘Op het kruispunt van je leven‘, ‘De kracht van Eenvoud‘ en ‘Ik ben hier‘ gaan hier speciaal over. Neem een kijkje in onze agenda.

 

Heb je dus behoefte aan:

 • Een paar heerlijke dagen voor jezelf,
 • waar alle tijd en ruimte is om weer die pas op de plaats te maken,
 • de balans en de rust weer te (her)vinden,
 • opnieuw te zien, bezien en eventueel te herzien
 • … om zo weer die ‘kelner in charge’ te worden?

Kies dan voor een paar dagen voor jezelf, om een pas op de plaats maken, en zo weer de kelner in charge in je leven te zijn die ziet, beziet en herziet.

Nog meer blogs van Monique

Plus Retraite 'Op reis door je leven'

Monique is helemaal enthousiast

Monique heeft twee nieuwtjes…..een nieuwe retraitelocatie en een nieuwe retraite. Samen met Miep heb ik namelijk de Plus-retraite ‘Op reis door je leven’ ontwikkeld. In deze Plus-retraite bieden we maar liefst 10 workshops aan, waarbij je zelf kiest aan welke workshops je wilt deelnemen. Je stelt in die zin je eigen retraite samen. Waar wil jij bij stilstaan? Bij je kinderjaren, bij je innerlijk kind, je relatie, het heden of de toekomst? …

Lees verder »
Retraitecentrum Klein Sion

Klein Sion – afscheid van een prachtige locatie, van zoveel mooie herinneringen

Klein Sion sluit zijn deuren voor retraitegroepen. Al ruim 9 jaar kom ik op deze fijne plek. De bijzondere momenten en ontmoetingen zijn niet op twee (herstel: 20) handen te tellen! Wat is er veel gebeurd qua herstel, verzoening en thuiskomen. Deze prachtige locatie heeft daar op een hele mooie manier aan bijgedragen.

Toch geloof ik, dat waar de ene deur sluit, een andere deur (of misschien wel: meerdere deuren) zal opengaan. Hoe zal dat er bij ons uit gaan zien? Waar mogen we nu onze retraites geven? We zijn benieuwd!

Een deur is al geopend…

Lees verder »

Retraites van Monique

.

Retraites van Monique

 • Met Monique
 • Zowel stilte als gesprek

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’. 

 • Met Monique 
 • Echte stilte retraite

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf.

Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient. 

 • Met Monique
 • Echte stilte retraite

Thuiskomen bij God en jezelf. In deze stilte retraite laten we onze Martha kant los en gaan we een weekend Maria zijn.

Dit is een christelijke retraite. (De andere retraites zijn algemeen.)

 • Met Carin
 • Zowel stilte als gesprek
Tijdens dit heerlijke weekend mag je ontdekken dat ‘er zijn’ helemaal goed en helemaal genoeg is. Je bent (nu) hier… welke ruimte wil jij innemen? En waar wil je naartoe? Wat is daarvoor nodig?

Monique Oostdam Retraites Nederland

Over Monique Oostdam

Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.

 

 • Echtheid

Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.

 

 • Respect

Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.

 

 • Zinvol leven

Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.