Leed. Groot leed. Wat waren jouw moeilijke periodes? Sta stil, gedenk en erken.

Dodenherdenking

Tijdens Dodenherdenking staan we stil bij het afschuwelijke leed dat geleden is tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

We staan stil bij de slachtoffers. Met onze harten voelen we mee met het verschrikkelijke wat zij hebben meegemaakt. We erkennen hen, we erkennen hun leed. Misschien zeggen we diep in ons hart wel ‘Sorry voor wat jou is aangedaan.’ We tonen ons respect; leggen een krans neer en nemen de ruimte en de tijd om letterlijk twee minuten stil te staan.

 

Ook denken we aan de helden, de mensen die zich (en dikwijls hun leven) hebben gegeven en die zich hebben opgeofferd voor onze vrijheid. We zeggen in de stilte van ons hart tijdens de twee minuten ‘Bedankt. Bedankt voor wat jij hebt gedaan.’ En we geven hen eer. Ook voor hen leggen we een krans neer.

 

Persoonlijk vind ik dat altijd een mooi en kostbaar moment, die twee minuten stilte. We maken ruimte. We staan stil. We geven eer.

 

Het is belangrijk om stil te staan. Niet alleen om 20 uur met Dodenherdenking, maar ook in andere situaties (die natuurlijk van een hele andere orde zijn). Dierbaren die door lastige periodes van ziekte, van grote onzekerheid, van groot verdriet, van donkere periodes gaan of zijn gegaan. Stilstaan, erkennen dat het moeilijk is.

 

En ook bij onszelf. We kennen allemaal moeilijke momenten. Momenten waar je door moest gaan. Momenten van overleven. Momenten waarop je je alleen voelde. Momenten van onzekerheid. Momenten waarop je het even niet meer zag zitten. Momenten van groot verdriet.

 

Soms zijn de periodes zo zwaar en intens, dat je op dat moment niet de ruimte hebt om stil te staan. Maar ná zo’n intense periode, is het zo belangrijk om alsnog even de tijd en ruimte te nemen. 

 

Om een moment te nemen van aandacht, van stilstaan bij jouw kleine (zo noem ik dat gevoels-en behoeftekind in jou). Misschien ook wel in de vorm van herdenking met een twee minuten stilte, met het leggen van een ‘krans’ of het aansteken van een kaars. En op die manier stil te staan bij de kleine (het gevoels- en behoeftekind in jou). Soms vinden mensen het ook mooi om een brief te schrijven. In mijn zeer persoonlijke blog kun je lezen hoe ik dat deed ‘Ja, ik zal ook goed voor jou zijn’.

 • Wat was voor jou een zware periode?

Neem een twee minuten stilte moment. Steek een kaarsje aan en sta stil, erken het leed, leg een ‘krans’ neer: voel mee, geef eer, zie je kleine.

 • Of wie gaat er nu door een zware periode?

Neem voor die persoon een twee minuten stiltemoment. Steek een kaarsje aan en sta stil bij zijn of haar situatie, voel mee, geef eer, en schrijf eventueel een kaartje voor die persoon (en stuur deze uiteraard op).

Nog meer blogs van Monique

Plus Retraite 'Op reis door je leven'

Monique is helemaal enthousiast

Monique heeft twee nieuwtjes…..een nieuwe retraitelocatie en een nieuwe retraite. Samen met Miep heb ik namelijk de Plus-retraite ‘Op reis door je leven’ ontwikkeld. In deze Plus-retraite bieden we maar liefst 10 workshops aan, waarbij je zelf kiest aan welke workshops je wilt deelnemen. Je stelt in die zin je eigen retraite samen. Waar wil jij bij stilstaan? Bij je kinderjaren, bij je innerlijk kind, je relatie, het heden of de toekomst? …

Lees verder »
Retraitecentrum Klein Sion

Klein Sion – afscheid van een prachtige locatie, van zoveel mooie herinneringen

Klein Sion sluit zijn deuren voor retraitegroepen. Al ruim 9 jaar kom ik op deze fijne plek. De bijzondere momenten en ontmoetingen zijn niet op twee (herstel: 20) handen te tellen! Wat is er veel gebeurd qua herstel, verzoening en thuiskomen. Deze prachtige locatie heeft daar op een hele mooie manier aan bijgedragen.

Toch geloof ik, dat waar de ene deur sluit, een andere deur (of misschien wel: meerdere deuren) zal opengaan. Hoe zal dat er bij ons uit gaan zien? Waar mogen we nu onze retraites geven? We zijn benieuwd!

Een deur is al geopend…

Lees verder »

Retraites van Monique

.

Retraites van Monique

 • Met Monique
 • Zowel stilte als gesprek

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’. 

 • Met Monique 
 • Echte stilte retraite

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf.

Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient. 

 • Met Monique
 • Echte stilte retraite

Thuiskomen bij God en jezelf. In deze stilte retraite laten we onze Martha kant los en gaan we een weekend Maria zijn.

Dit is een christelijke retraite. (De andere retraites zijn algemeen.)

 • Met Carin
 • Zowel stilte als gesprek
Tijdens dit heerlijke weekend mag je ontdekken dat ‘er zijn’ helemaal goed en helemaal genoeg is. Je bent (nu) hier… welke ruimte wil jij innemen? En waar wil je naartoe? Wat is daarvoor nodig?

Monique Oostdam Retraites Nederland

Over Monique Oostdam

Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.

 

 • Echtheid

Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.

 

 • Respect

Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.

 

 • Zinvol leven

Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.