Stilte retraite 'De weg naar binnen'

In deze stilte retraite ga je terug naar je basis, naar jezelf, naar wie jij bent. Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient. Dit resulteert in een paar dagen heerlijk ‘zijn’. 

Inclusief

Coachgesprek

Soort retraite

Stilte retraite

Retraiteleider

Monique Oostdam

'Heerlijk'

98 reviews

Even niets hoeven

Stilte retraite – heb je behoefte aan rust?

Een paar dagen voor jezelf, zonder moeten, drukte en sociale verplichtingen. Maak in de stilte retraite ‘De weg naar binnen’ kennis met de stilte en wat dit met jou doet.

Het worden een paar heerlijke dagen voor jezelf, waarin je even op adem kunt komen. 

Op deze pagina lees je meer over de stilte retraite ‘De weg naar binnen’. Deze stilte retraite is voor zowel de beginner als de ervaren liefhebber. 

Stilte retraite - foto van stilte is

De stilte is zo mooi, zo krachtig. Het brengt je echt bij jezelf, het brengt je thuis. 

Info stilte retraite

Wil je eerst meer weten wat een stilte retraite inhoudt?

Heb je vragen zoals:

 • Hoe werkt een stilte retraite?
 • Moet je dan 3 dagen stil zijn?
 • Mag je nog iets vragen aan de leiding?
 • Mag je wel een soort van contact hebben met andere deelnemers?
 • En hoe werkt dat dan met eten, moet dat ook in stilte?
 • Voor wie is een stilte-retraite?
 • Wat brengt stilte je?
 • Waarom zou je kiezen voor stilte?

Klik dan nu op de knop hieronder. Je wordt direct doorverwezen naar een speciale sectie waar al deze vragen uitgebreid beantwoord worden. Staat jouw vraag er toch niet bij? Mail ons dan gerust!

Ga naar onze 'Stilte retraite info'

In een stilte retraite hoef je, net als bij de andere retraites, even helemaal niets. Heb jij ook zo’n behoefte aan helemaal niets? Een paar dagen voor jezelf. Zonder iets te moeten. Zonder drukte. Zonder sociale verplichtingen. Zonder afleiding. Gewoon lekker tijd voor jou.

Maak tijdens een stilte weekend kennis met de stilte en wat dit met jou doet.

Tijdens de stilteretraite ben je weg uit je eigen omgeving. En mag je plaats maken voor jou en voor wat er bij jou van binnen is. Met aandacht luisteren naar wat er in de stilte bij jou klinkt. Om echt tot rust te komen.

Stilte is… 

 • offline zijn, thuiskomen bij jezelf
 • leren om terug te gaan naar jezelf
 • er zijn en ‘het’ er te laten zijn
 • even niets hoeven
 • genieten

Stilte geeft de mogelijk om wonden onder ogen te komen, fluisterende stemmen te verstaan en tot rust te komen. Stilte is daarmee helpend en helend om te horen wat er gehoord wil worden.

Stilte geeft de ruimte om te zijn – en datgene wat zich aandient er te laten zijn.

 • Je staat altijd aan
 • Je bent altijd bezig
 • Je voelt je verantwoordelijk
 • Het lukt je niet om tot rust te komen
 • Je denkt vaak: “tijd voor mijzelf, wat zou dat heerlijk zijn!”

 

Als dit op jou van toepassing is, lees dan vooral verder over wat een stilte retraite inhoudt, wat je kunt verwachten in een stilte weekend en hoe een stilteretraite werkt.

Wat stilte retraites zo bijzonder maakt, is dat je niet bezig bent (en kunt zijn) met afstemmen op de ander. Daardoor blijf je bij jezelf – en stap je daar niet ‘uit’. Dit geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal volledig de ruimte te geven. Dat verdiept. Het brengt je bij jezelf thuis. Dat geeft zo’n innerlijke rust. Vaak ervaren mensen hierdoor een groot gevoel van vrijheid.

Stilte in een groep met (on)bekende mensen geeft verbondenheid en tegelijk een enorm gevoel van vrijheid.

We leggen eerst even kort uit hoe een stilte retraite verloopt. We starten de stilte retraite met een korte kennismaking. Daarna gaan we met elkaar de stilte in.

Het programma biedt bezinningsoefeningen, waar je individueel mee aan de slag gaat. Tijdens deze retraite ben je dus echt alleen met jezelf en je eigen vraagstuk(ken) bezig.

Omdat iedereen door hetzelfde programma heen gaat en dus ook dezelfde opdrachten en oefeningen doet, doe je het – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – samen. Alleen, en tegelijk samen.

Stil zijn met elkaar is iets bijzonders. Je hoeft niets te zeggen, niets te profileren. Je bent gewoon daar, met elkaar. Dat zorgt ervoor dat het al snel vertrouwd voelt.

Er zijn is gewoon genoeg. Omdat het sociale aspect wegvalt, komt er ruimte voor puurheid. De buitenkant valt weg, daar hoef je voor jezelf – en ook voor de ander dus – niet mee bezig te zijn.

Tijdens een stilte retraite begeef je je een paar dagen in een andere omgeving. Geen afleiding, geen telefoon, geen TV en geen praatjes met andere mensen. Gewoon er zijn, in het moment. Stilstaan, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is.

De start van een stilteretraite gaat als volgt:

 • Aankomst bij de locatie
 • Je hoort wat jouw kamer is, en kunt je daar lekker installeren
 • Je hebt tijd en ruimte om de locatie en omgeving even te verkennen
 • Zodra het tijd is, ontmoeten we elkaar in de afgesproken ruimte voor de kennismaking
 • Je krijgt het programma en we nemen samen wat praktische dingen door (zodat je weet waar je aan toe bent)
 • Na de kennismaking leggen we nog wat dingen uit over het weekend
 • En geven we je tips hoe je met stilte kunt omgaan
 • ……….. en dan is het stil.

Na de kennismaking staan verschillende bezinningsoefeningen op het programma. Deze worden iedere keer plenair uitgelegd. Daarna zoekt iedereen een eigen plekje op en gaat er dan zelf mee aan de slag.

Natuurlijk kun je tijdens de retraite wel je vragen stellen aan de retraiteleider. De retraiteleider legt aan je uit hoe je dat kenbaar kunt maken. Samen zoeken jullie dan even een stil plekje, waardoor jij je vraag kunt stellen.

Op de laatste dag sluiten we de retraite met elkaar af. Dat is het moment waarop er weer gesproken kan worden. We maken van dit moment gebruik om op een bewuste manier terug te blikken op hoe de stilte voor jou verrijkend is geweest.

Als je altijd maar aan staat, dan kan stilte gek aanvoelen. Stilte leert je ervaren hoe het is om met jezelf te zijn, zonder afleidingen, puur en alleen jij. In een stilte retraite ben je er het hele weekend voor jezelf.

Tijdens de stilte maak je plaats voor datgene wat er diep van binnen gehoord wil worden, je maakt plaats voor datgene dat jouw aandacht nodig heeft.

Stilte faciliteert ruimte om aandacht voor jezelf te hebben. Stilte geeft de mogelijkheid om comfortabel met jezelf te worden.

Stilte zorgt dat de buitenkant wegvalt, dat je gewoon kunt ‘zijn’.

Stilte zorgt voor rust. De rust die van buiten komt, werkt zich door naar binnen. Dat kan in eerste instantie zorgen voor innerlijke onrust. Want (eindelijk) mag dat wat er is, gehoord worden. Dat kan wat ongemakkelijk aanvoelen. De bezinningsoefeningen helpen je hier heel goed doorheen.

Onderling in de groep is het misschien de eerste paar minuten even wennen. Daarna valt het ongemak snel weg. Juist omdat je even niet met die ander hoeft bezig te zijn. Dat geldt voor jou, maar natuurlijk ook voor de ander.

Tijdens een stilteretraite doorloop je verschillende fases. Als eerste zul je je wat ongemakkelijk voelen. Opgejaagd misschien ook wel, gewoon omdat dat nog helemaal in je systeem zit. Het kan dan gebeuren dat je afleiding wil zoeken, dat je juist dingen wil gaan dóen.

Op een gegeven moment, tijdens de eerste dag, zul je merken dat onrust plaats maakt voor rust. Juist omdat datgene wat gehoord wil worden niet meer hoeft te ‘vechten’ voor een plekje.

Je leert in de eerste workshop hoe het niet alleen van buiten, maar ook van binnen stil kan worden.

Langzaam aan zul je ervaren dat een diepe vrede en rust neerdaalt. Een soort warm bad van binnen, een bad van vrede: alles wat er is, mag er ook echt zijn!

Je leert in de eerste workshop hoe het niet alleen van buiten, maar ook van binnen stil kan worden. Langzaam aan zul je ervaren dat een diepe vrede en rust neerdaalt: alles wat er is, mag er ook echt zijn!

Dat stilte niet altijd leegte inhoudt, wordt duidelijk tijdens een stilteretraite. Je zult ervaren dat er rust en ruimte ontstaat om te luisteren naar wat er van binnen in het dagelijks leven zo vaak overschreeuwd of overschaduwd wordt.

Ook leer je om je emoties en gedachten te zien als golven, die komen en gaan. Tijdens de stilteretraite leer je hoe je om kunt gaan met die emotiegolven. Daarbij zul je merken dat in het begin van de retraite wat meer beweging qua emoties zal zijn, maar dat na verloop van tijd de rust terugkeert. Dit kan zich een aantal keer herhalen, waarbij je zult zien dat de rust steeds gemakkelijker terugkomt. De bezinningsworkshops helpen je hierbij.

Je leert tijdens een stilteretraite de gevoelens die zich aandienen en te laten zijn. Ze mogen er zijn – ze hoeven niet weg. Je leert er op een mooie manier mee om te gaan.

Wat gaat stilte jou doen ontdekken? We schreven het al eerder: Stilte leert je om terug te gaan naar jezelf, om naar binnen te keren. Tijdens een stilte retraite leer je dat de weerstand er gewoon mag zijn. Je hoeft er op dat moment niets mee.

Door de weerstand er te laten zijn, het gevecht ertegen als het ware te stoppen, ervaar je dat het niet alleen buiten stil is, maar dat het van binnen ook stil wordt.

De stilte zal faciliteren dat je pantser wegvalt, waardoor de kwetsbare laag eronder onbedekt tevoorschijn kan komen. Dit brengt waardevolle ont-dekkingen met zich mee.

Maak kennis met de stilte

Ervaar hoe het is om de aandacht die je normaliter voor een ander hebt, nu even voor je eigen binnenste te hebben.

Herken je dit?

Herken jij jezelf hierin?

 • Je staat altijd aan
 • Je bent altijd bezig
 • Je voelt je verantwoordelijk
 • Het lukt je niet om tot rust te komen
 • Je denkt vaak: “tijd voor mijzelf, wat zou dat heerlijk zijn!”

Als dit op jou van toepassing is, lees dan vooral verder wat je kunt verwachten in deze stilte retraite en hoe een weekend vol stilte werkt.

Stilte retraite: een paar dagen voor jezelf, even  heerlijk niets moeten

Stilte retraite - hoe werkt dat

Waar & wanneer?

Wat stilte retraites zo bijzonder maakt, is dat je niet bezig bent (en kunt zijn) met afstemmen op de ander.
Daardoor blijf je bij jezelf.

Stilte is...

Stilte is….

…. even niets hoeven

…. een verademing

…. de ander, de ander te laten zijn

…. leren om terug te gaan naar jezelf

…. dat wat er is, er te laten zijn

…. ervaren ‘het is goed met mezelf’

…. genieten

…. een heerlijk thuiskomen

 

 

Wat brengt een stilte retraite?

 • Gewoon even niets hoeven, niets moeten.
 • Aandacht hebben voor jouw binnenste, voor dat wat gehoord wil worden.
 • Een diep gevoel van verbondenheid met jezelf, in plaats van met de ander.
 • Je gaat ervaren hoe het is om de onrust van binnen tot rust te laten komen, om van binnen stil te worden.
 • Jouw reis naar je binnenste brengt verzoening met zich mee, heling op een dieper level.

Agenda

2-4 nov - 'De weg naar binnen'

Stilte retraite
Je kunt nu nog mee!

14-16 dec - 'De weg naar binnen'

Stilte retraite
Je kunt nu nog mee!

Locatie

Retraitelocatie

Deze stilte retraite wordt op verschillende locaties gegeven. Lees hieronder meer over de locatie waar jouw retraite plaatsvindt.

Klooster aan Zee - Klooster Heiloo

Deze retraite is bij Klooster Heiloo op:

(scroll voor meer informatie)

Klooster Heiloo

In Noord-Holland - 8 km van zee

Klooster Heiloo ligt op een prachtig ruim landgoed met een heerlijke tuin. Daar kun je lekker wandelen, genieten van de vijver en de vele bankjes.

Je kunt ook uitwaaien aan het strand: het klooster ligt op 8 kilometer vanaf de zee.

 

Tijdens de retraite maken we gebruik van een ruime en lichte zaal. Je krijgt hier je eigen kamer met douche en toilet. De maaltijden zijn zeer goed verzorgd, je wordt hier echt vertroeteld.

 

Over Klooster Heiloo

Een eigen kamer
Kamer met douche en toilet (voor iedereen)
Volpension (2x ontbijt, 2x lunch, 2x avondmaaltijd, onbeperkt koffie en thee, versnaperingen)
Meedoen met de vieringen in het klooster (optioneel)
Ontspannen zitje in de woonkamer
Luie stoel en tafeltje op je kamer
Grote tuin met zitjes
Klooster aan zee - Foto's zee

Over de omgeving

8 km van strand en zee
Grote tuin met zitjes
Natuurlijke omgeving
Volop wandelmogelijkheden
Rustige omgeving
Diverse wandelroutes in de omgeving

Wees gerust!

Wil je lekker die paar dagen voor jezelf nemen, maar moet je alleen nog het één en ander regelen qua werk/privé.

Weet dat we een 48 uurs regeling hebben!
Je kunt binnen 48 uur (echt 48 uur) na jouw boeking kosteloos annuleren. Zo ben je zeker van een plekje en mocht je het binnen 48 uur onverhoopt niet geregeld krijgen, dan kun je dus nog kosteloos annuleren.

Heb je meer tijd nodig of vind je het sowieso even fijn om contact te hebben, schroom dan niet om te mailen of te bellen.

Data & Kosten

Boek je retraite

Klooster Heiloo

 395,00

(met coaching, op basis van volpension en eigen kamer met douche en toilet)

Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

Abdij van Berne

 395,00

(met coaching, op basis van volpension en eigen kamer met douche en toilet)

Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

Dit krijg je erbij:

Een individueel coachgesprek
Aandacht voor jouw individuele situatie en omstandigheden
3-4 Bezinningsworkshops
Persoonlijke benadering
Wandeling met bezinningsmoment (optioneel)
Ruimte voor jouw vraagstuk/thema
Lekker kunnen wandelen
Ervaren retraiteleidster

De groepen van circa 9-12 deelnemers worden bewust klein gehouden om het persoonlijke karakter te behouden.

Leiding

Retraiteleiding

Ik, Monique Oostdam, leid deze retraite. In 2011 ben ik met de retraites begonnen.

 

Leven vanuit kernwaarden vind ik heel belangrijk. Dat is wat je ook terugziet in mijn retraites:

 • Echtheid: Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.
 • Verbinding: Ik sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.
 • Zinvol leven: Ik ga graag een laagje dieper. Wat is de essentie? Wat is het dat je raakt? Wat doet dat met jou?
Monique Oostdam - retraiteleidster

Programma

Programma van de stilte retraite

Wees gerust!

Wil je lekker die paar dagen voor jezelf nemen, maar moet je alleen nog het één en ander regelen qua werk/privé.

Weet dat we een 48 uurs regeling hebben!
Je kunt binnen 48 uur (echt 48 uur) na jouw boeking kosteloos annuleren. Zo ben je zeker van een plekje en mocht je het binnen 48 uur onverhoopt niet geregeld krijgen, dan kun je dus nog kosteloos annuleren.

Heb je meer tijd nodig of vind je het sowieso even fijn om contact te hebben, schroom dan niet om te mailen of te bellen.

Reviews

'Heerlijk'

98 reviews

Wat zeggen de deelnemers over deze retraite?

Een pauzeknop

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Nieuwe inzichten, duidelijkheid, een pauzeknop, rust in mijn hoofd. Een heerlijke pas op de plaats met voldoende persoonlijke input van Monique met tips om in de stilte te kunnen blijven er er het meest uit te halen.
Lees meer

21 juni 2023

Marieke

, 60 jaar

Stewardess

Ommen

Net voor mijn verjaardag was dit het beste cadeau aan mezelf!

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Een derde keer een retraite door en met Monique. De eerste keer in de vorm van een stilteretraite. Met weer een prachtig klooster, dat mij meteen het gevoel van thuiskomen gaf. Thuiskomen in het klooster, thuiskomen in tempo, thuiskomen in stilte, thuiskomen bij mezelf. Hier heb ik ontdekt hoe krachtig stilte kan zijn! Het deed me realiseren dat ik echt behoefte heb aan stilte. Ik wilden na afloop nog niet meteen naar huis. Ben nog blijven zitten en heb nog verwerkt en geschreven. De dag erna heb ik thuis een stilteplek ingericht, De retraite heeft me ontzettend geïnspireerd/ opgeladen en dat zijn alleen nog de effecten op korte termijn. Er borrelt en bruist iets in me dat wellicht nog meer positiefs gaat brengen. Ik ben echt dankbaar!
Lees meer

15 juni 2023

Jenneke

-

Cadeautje voor mezelf

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Ik heb drie heerlijke dagen gehad in Heiloo. De prachtige omgeving, de stilte, het heerlijke eten en de fijne begeleiding door Monique maakten deze dagen voor mij erg bijzonder. Stilstaan en thuiskomen bij mezelf. Dankjewel Monique, deze mooie bijzondere, stille dagen waren een cadeautje voor mezelf!
Lees meer

14 juni 2023

Heleen

, 46 jaar

-

heerlijk tot rust gekomen

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Het waren fijne dagen, heerlijk die rust! Heb genoten van alles. Heb er mooie wandelingen gemaakt in een mooie omgeving. Fijne mensen ontmoet. Ondanks dat er niet word gepraat, is er toch een verbinding.Monique bedankt voor alles!
Lees meer

3 juni 2023

Niki van de Laar

, 46 jaar

Service medewerker

Oss

Confronterend, bijzonder, verhelderend

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

De retraite vond ik een bijzondere ervaring. In het begin vond ik het best lastig om stil te zijn, geen contact met anderen te hebben en dus de confrontatie met mezelf aan te gaan. Uiteindelijk heb ik meer inzicht gekregen in wie ik ben, wat voor mij belangrijk is en hoe ik met compassie naar mezelf kan kijken. Bijzonder wat zo’n weekend met je doet!
Lees meer

2 juni 2023

Judith

-

Hoognodige informatiedetox

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

De retraite heeft hoognodige rust gebracht. Ik vond het erg fijn om 3 dagen even geen prikkels van mailtjes, telefoontjes, whatsappjes, smsjes, social media, netflix, en een druk gezin te hebben.Het heeft me laten inzien dat dagen, weken, maanden en jaren zo extreem snel voorbij gaan omdat wij onszelf geen moment rust gunnen. Iedere 5 minuten moeten worden opgevuld met de telefoon. En na een drukke dag is het niet relaxen, maar stoppen we ons zelf nog vol met een Netflix serie.Vanaf nu bouw ik meer rust in mijn dagen: ik zet de telefoon ‘s avonds al eerder uit en luister ik in de auto regelmatig helemaal niets. Ik merk meer geduld en liefde voor mijn kinderen en mensen om mij heen.Bedankt!
Lees meer

17 april 2023

Martin

, 30 jaar

ZZP verkeerskundige

Bodegraven

Inspiratie aangeboord en weer wat meer terug gekomen bij mijn oorspronkelijke ik

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Enigszins gespannen maar vooral ook nieuwsgierig begon ik aan mijn eerste stilteretraite. En wat een bijzondere ervaring is het geworden! Monique heeft mij met haar enthousiasme, open blik en inspiratie in alle rust begeleid.Heb genoten van de stiltewandelingen, de geestelijke overdenkingen en het eten (eerlijk is eerlijk: behalve de bijbehorende geluiden en soms ongemakkelijke momenten tijdens het eten;-). Alles wat nodig was voor een ontspannen verblijf was aanwezig op de locatie. Prettig dat er een bepaald schema was, om zo de dagindeling wat te begeleiden, wel merkte ik dat ik de ‘niets hoeven- modus’ hierdoor niet altijd makkelijk kon vinden. Voor mij wordt het een volgende keer een mooie uitdaging daarin nog wat meer mijn eigen tempo te gaan bepalen.Opgeladen en vol nieuwe energie ging ik huiswaarts, ben nu al nieuwsgierig naar een nieuwe volgende retraite!
Lees meer

17 april 2023

Inge

, 45 jaar

bestuursadviseur/coördinator/coach

Deventer

Échte rust

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Wat vond ik het ontzettend spannend om dit aan te gaan en wat is het me meegevallen. Een heerlijke locatie, fijne mensen om me heen, Monique die vanuit alle rust en openheid de retraite leidt.. Ik heb écht genoten. Naast het genieten heeft het me ook veel inzicht geboden in mijn patronen en merk ik dat het me heel goed heeft gedaan. Ik voel me opgeladen en heb een vertrouwen in mezelf gekregen, die ik nooit eerder zo heb gevoeld. Heel bijzonder! Ik zou het zo weer boeken!
Lees meer

11 april 2023

Esther

, 28 jaar

Psycholoog

Heesch

intensief en verlichtend

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Wat een heerlijke dagen heb ik beleefd in Heiloo. Intensief en verlichtend. Met een gezonde dosis spanning en een open mind stapte ik erin. Al snel ervaarde ik een rust en een uitdaging voor mezelf. Door de dagen in stilte te zijn, innerlijke stilte, kon ik bij mijn thema’s komen welke ik zelf nog een plaatsje wilde geven. Mede door de rustige, vertrouwde uitstraling van Monique, het coachgesprek en de prachtige omgeving, heb ik deze hoofdstukkenkunnen sluiten. Het thema zingeving, Godsbeleving, is ook in mij voorbijgekomen. Het voelde krachtig en krijgt zeker een vervolg. De stilte retraite is een cadeau aan mezelf geweest waaruit ik krachtiger en rijker ben terug gekomen. Heerlijk!
Lees meer

23 januari 2023

Marjolein

, 51 jaar

Verpleegkundige GGZ

Geertruidenberg

Verassende

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Hoi Monique,Zoals ik al had aangegeven na afloop van de retraite, op vrijdagmiddag dacht ik waarom heb ik mij ook alweer opgegeven. Nu kan ik zeggen dat het mij zeker weer nieuwe inzichten heeft opgeleverd. en dan vooral door de stilte en de opdrachten die we moesten/konden maken.Bedankt en wie weet tot een volgende keer.Martin
Lees meer

17 januari 2023

Martin

, 59 jaar

Operioneel directeur

Scherpenzeel

Rust krijgen in je denken, zodat er naar boven kan komen wat van binnenuit gehoord moet worden.

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Wat een kracht komt er los door de stilte in jezelf te ervaren. Ook bijzonder om met twaalf compleet vreemden zonder te praten een energetische verbinding te voelen. Maar deze retraite draait om jezelf en niet om de ander en dat is heerlijk, geeft een enorm gevoel van vrijheid. De setting, Lieve Vrouw ter Nood klooster in Heiloo, terug naar de eenvoud (behalve dan de keuken, want die is Italiaans en fantastisch), de kapellen, het wandelen, je eigen eenvoudige kamer, hebben allemaal bijgedragen aan deze voor mij bijzondere ervaring. Rust krijgen in je denken, zodat er naar boven kan komen wat van binnenuit gehoord moet worden. Bij Monique heb ik me vanaf binnenkomst vertrouwd gevoeld. Heel mooi ook hoe zij de retraite voor zowel mensen met als zonder specifiek geloof impactvol laat zijn. Haar professionele en warme begeleiding, hoe ze je ” ziet” en in het korte moment van coaching de juiste vragen weet te stellen, heel mooi. Het maakt ook dat je graag in haar aanwezigheid wil zijn. Ik kan verder met de inzichten die de retraite mij gebracht heeft en heb me voorgenomen dit mezelf over een tijd weer te gunnen.
Lees meer

15 januari 2023

Carina

-

Geweldig

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Alle verwachtingen overtroffen. Van alle hectiek en drukte in hoofd naar volledige (innerlijke) rust. Tot de kern gekomen, tot rust.. waardoor veel helder werd. Vol vertrouwen het nieuwe jaar in. Monique (en Miep!) is warm en authentiek. Absolute aanrader!
Lees meer

8 januari 2023

Daan

, 45 jaar

Leidinggevende zorg

Brabant

Hoe was jouw retraite?

Nog even de retraites op rij:

FAQ

Stilte retraites – FAQ

Meest gestelde vragen over de stilte retraites

Stilte retraite - tijd voor jezelf

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terug trekken. Even niet meer tien ballen tegelijk in de lucht houden. Gewoon er zijn, op dit moment. Zonder afleiding. Geen telefoon, krant of verplichte praatjes. Stilstaan, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is.

Tijdens deze stilte dagen gebeurt van alles. We worden ertoe verleid om net zoals altijd weg te rennen, afleiding te zoeken, dingen te gaan doen om maar niet hetgeen wat er van binnen speelt te horen.

 

Maar wanneer je je overgeeft aan deze stilte en door de weerstand heen gaat, zal je ontdekken hoe bijzonder en heerlijk zij is. Wanneer je stopt met rennen en wegduwen, en omarmt en hoort wat gehoord en gezien wil worden, zal er een liefdevolle en diepe vorm van verbinding ontstaan.

Bij kinderen weten we heel goed dat het belangrijk is om een kind te horen als het verdrietig of gekwetst is, maar ook als het blij is. Zo is de behoefte niet veranderd wanneer wij ouder zijn.

“Wanneer je je verlaten voelt, ben je niet thuis, dan leef je in het huis van andere mensen.” – Miek Pot

In deze stilte retraite gaan we er een weekend voor onszelf zijn voor datgene wat diep van binnen gehoord wil worden en aandacht wil.

De meeste deelnemers zullen niet specifiek geloven. De stilte retraite heeft een neutraal programma. Het is zo gemaakt dat het zowel geschikt voor de gelovige als de niet gelovige is. Ik vind het belangrijk om ieder in zijn waarde te laten en elkaar te respecteren voor de wijze waarop ieder in het leven staat.

Ik, Monique Oostdam, begeleid je hierin. Zo is er in deze stilte retraite dagelijks een bezinningsworkshop die je in dit proces van stil worden, in het proces van omarmen helpt. Ook heb je in deze retraite de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met mij, Marlies of Miep.

 

Tijdens deze stilte retraite leer je de weerstand (het ongemak, de emotie, de onrust-gedachte) er te mogen laten zijn. Het hoeft niet weg. Het mag er gewoon zijn. Door dit te laten zijn, het gevecht/het verzet als ware te stoppen, ervaar je niet alleen dat het stil van buiten maar ook stil van binnen wordt. Het is zo goed, zo vredig, zo warm. Dit is (helaas) geen blijvende staat. Na een tijdje kan er zich weer wat weerstand, wat onrust, wat ongemak voordoen. Ook dit laat je er weer zijn. Zo leer je steeds meer datgene, wat gezien en gehoord wil worden, met liefde te omarmen en heerlijk te laten zijn.

 

Zowel de bezinningsworkshops, de vrijblijvende stilte wandeling met overdenking, als het coachgesprek faciliteren jou in dit proces.

De retraite groepen zijn heel divers.

 • Er zijn over het algemeen meer vrouwen dan mannen.
 • Ik schat dat 70% van de deelnemers zichzelf als niet-specifiek-gelovig zou noemen. En 30% noemt zichzelf gelovig. 
 • Ook qua leeftijd is het heel divers:
  • 17-30 jr: 5%
  • 30-39 jr: 17%
  • 40-49 jr: 27%
  • 50-59 jr: 33%
  • 60-69 jr: 15%
  • 70-85 jr: 3%

Je bent zeker niet de enige. De meeste deelnemers hebben nog nooit een retraite gedaan. We kunnen het ons goed voorstellen dat je het spannend vindt. Daar hebben we het programma op samengesteld. Het is toegankelijk en goed te volgen voor iedereen. 

Circa 90% van de deelnemers komt alleen. Dit is een vakantie die je vaak alleen doet. Het zijn met recht een paar dagen voor jezelf. Je hoeft even niets met de ander. 

Wat we weleens van deelnemers terug horen is dat ze er tegen op zagen om alleen te komen. Wat ze achteraf zo fijn vonden was juist de rust en het niet rekening hoeven houden met de ander. Een retraite is dus juist mooi om alleen te doen, om echt even lekker een paar dagen voor jezelf te hebben.

Nee, een retraite is geen therapeutische weekend. Het zijn echt lekker een paar dagen voor jezelf van rust, bezinning en ontspanning. Even los van de waan van de dag, even tijd voor jezelf.

 

De 5 redenen waarom mensen een retraite doen:

 1. Terug naar de basis, naar jezelf. Stilstaan bij waar sta ik nu?
 2. Tijd voor jezelf, bijtanken, een APk’tje voor je binnenste
 3. Antwoord te krijgen op vragen
 4. Transformatie, genezing, thuiskomen
 5. Gewoon omdat een retraite fijn is!

Misschien heb je het idee dat een stilte retraite alleen geschikt is voor hele kalme en rustige mensen is. Dat is gelukkig niet zo. Een stilte-retraite is voor introverte mensen maar ook (juist) voor de extraverte!

Een stilteretraite geeft je de mogelijkheid om de aandacht te hebben voor wat bij jou van binnen is. Even niet de aandacht naar de ander – maar echt even voor jouzelf.

Bij een stilteretraite voelen de volgende mensen zich thuis:

 • Sociale mensen, die energie krijgen (‘aan’ gaan) van het omgaan met anderen
 • To-do-lijst-mensen, die altijd druk en nooit klaar zijn
 • De stillere mensen, die niet zo op de voorgrond (hoeven) staan
 • Mensen die altijd klaar staan voor de ander
 • Mensen die genieten van stilte, het heerlijk hebben met zichzelf

Even persoonlijk contact?

Misschien heb je nog een vraag, schroom dan niet om te mailen of te bellen. Daarnaast kan het ook gewoon fijn zijn om even kennis te maken. Dus bel of mail gerust.

Met hartelijke groet van mij,

Data & Kosten

Boek je retraite

Klooster Heiloo

 395,00

(met coaching, op basis van volpension en eigen kamer met douche en toilet)

Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

Abdij van Berne

 395,00

(met coaching, op basis van volpension en eigen kamer met douche en toilet)

Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

Deze retraite is inclusief:

Een individueel coachgesprek
Aandacht voor jouw individuele situatie en omstandigheden
3-4 Bezinningsworkshops
Persoonlijke benadering
Wandeling met bezinningsmoment (optioneel)
Ruimte voor jouw vraagstuk/thema
Lekker kunnen wandelen
Ervaren retraiteleidster

De groepen van circa 9-12 deelnemers worden bewust klein gehouden om het persoonlijke karakter te behouden.

Scroll naar boven