Fases in een Burn-out:
Leer de 8 fases van burn-out herstel herkennen met dit uitgebreide overzicht. Ontdek wat je nodig hebt in elke fase om te herstellen. Neem vandaag de controle terug.
Fases burn-out
Welke fase burn-out zijn er?
Herken je dat?
“De trein die met volle snelheid voorbijraast en waarvan jij denkt dat je erop moet springen? Dat overweldigende gevoel van ‘Ik moet dit, ik moet dat’, alsof er geen einde komt aan de takenlijst?
Het gevoel dat je niet in staat bent om te stoppen, niet alleen met betrekking tot je werk, maar wellicht nog meer in je hoofd. De gedachten blijven maar doorgaan, onophoudelijk razend in je brein.”
Laten we de verschillende fase burn-out eens onder de loep nemen, zodat we beter begrijpen waar we staan en wat we kunnen doen.
Nog net op tijd?
Herken jezelf in 1 van de 8 fase burn-out
Het kan zijn dat jij nog ‘net op tijd’ zelf bent gestopt en dat je fase 1 van een burn-out niet herkent of al voorbij bent. Ga dan verder naar fase 2.”
Fase 1
Fase 1: STOP! Ja, echt, stop nu! – Even helemaal niets
‘Ho, stop, ik kan echt niet meer’. Je lichaam heeft als laatste redmiddel hardhandig de noodrem ingetrokken. Ja, je lichaam moest wel de noodrem intrappen. Zo drastisch dat zelfs je MEGA STERKE GEEST er niet in slaagde om je weer (ja, weer!) te vermannen. Je kunt niets meer. Het is letterlijk op. Je kunt je nergens meer toe zetten. Het is zwart voor je ogen. Het vat is leeg.
Deze fase van je burn-out gaat vaak gepaard met huilen.
Alles is teveel. Je kunt dan echt niets meer.
Het enige wat je nodig hebt is rust: letterlijk niets anders dan slapen en zo min mogelijk prikkels. Dit is dan ook niet de fase van burn-out voor een retraite of diepgaande gesprekken. Het is de fase in je burn-out van prikkelarm. Je kunt namelijk echt niets meer opbrengen. Elke prikkel is teveel.
Ik hoop natuurlijk dat je niet zo ver bent gegaan en dat je zelf nog ‘net op tijd’ bent gestopt. Maar mocht dat niet zo zijn.
“Er is een weg uit. Zie het als een vat dat nu volledig leeg is. Neem rust. Beetje bij beetje laad je weer op. Wat wel belangrijk is (!): ‘Neem tijd voor je herstel. Zorg dat je accu echt weer volledig is opgeladen. Sommige mensen gaan bij 30% alweer aan de slag…net als bij een lege accu bij een auto is dat niet verstandig, en dat geldt ook voor ons. Wees lief voor jezelf en je lichaam. Je hebt al meer dan genoeg gegeven.”
Fase 2
Fase 2: Herkennen, erkennen en aanvaarden
De tweede fase burn-out is het herkennen, erkennen en aanvaarden van wat er aan de hand is. Dat klinkt misschien simpel, maar het is een cruciale stap. Hier trek je aan de bel en maak je het kenbaar aan je omgeving, zowel op het werk als thuis. Wat houdt herkennen, erkennen en aanvaarden precies in?
- Herkennen: Zie je de tekenen van burn-out bij jezelf? Zoals oververmoeidheid, gebrek aan concentratie, een opgebrand gevoel.
- Erkennen: Kun je toegeven dat je een burn-out hebt? Dit is geen teken van zwakte, maar een teken van moed.
- Aanvaarden: Kun je accepteren dat je een burn-out hebt en dat je tijd en ruimte nodig hebt om te herstellen?
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
Fase 3
Fase 3: Een pas op de plaats maken
In de derde fase burn-out is het tijd om een pas op de plaats te maken. Dit is het moment om te reflecteren, terug te blikken en te ontdekken wanneer het allemaal is begonnen. Wat waren jouw triggers? Wat heeft bijgedragen aan je huidige situatie? Het is nu de tijd voor begrip en bewustwording naar jezelf.
Fase 4
Fase 4: De energiebalans opmaken
In de vierde fase van de burn-out is het tijd om de energiebalans op te maken. Waar krijg je energie van? Wat geeft je energie? Wat slurpt energie? Waar loop je op leeg?
- Energiegevers: Dit zijn de dingen die je energie geven, waar je blij van wordt. Dit kan van alles zijn, van een wandeling in de natuur tot een goed boek lezen.
- Energieslurpers: Dit zijn de zaken die jou juist veel energie kosten, waar je op leegloopt. Dit kunnen dingen zijn als te veel werk, te veel verantwoordelijkheden, of een gebrek aan ondersteuning.
- Hoe sta je ervoor: Hierbij komen de vragen naar voren over: Hoe voel je je? Hoe staat het met je? Hoe is het met je energie? Bij het beantwoorden van deze vragen is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en naar anderen.
Fase 5
Fase 5: Wat heb je nodig?
Na het opmaken van je energiebalans in fase 4, belanden we bij een essentiële vraag voor je: “Wat heb ik nodig?”
De vraag lijkt eenvoudig, maar is doorspekt met complexiteit. Het eist namelijk een eerlijke zelfevaluatie, introspectie en het vermogen om de benodigde veranderingen te onderkennen.
Je hebt al je burn-out signalen herkend, de huidige situatie erkend en geaccepteerd, en teruggeblikt op je reis tot nu toe. Nu is het tijd om vooruit te kijken en te bepalen wat je nodig hebt om te herstellen.
Je antwoorden kunnen variëren van veranderingen in je werkomgeving, zoals meer flexibiliteit, tot wijzigingen in je persoonlijk leven, zoals meer tijd voor jezelf. Wellicht realiseer jij je dat je professionele hulp nodig hebt. Dit is een tijd van reflectie, een tijd om opnieuw vorm te geven aan je leven op basis van wat je echt nodig hebt en waar je naar verlangt.
“’Wat heb je nodig?’ is een uiterst persoonlijke vraag. Er is geen one-size-fits-all antwoord. Het vraagt om experimenteren en leren, om geduld en vriendelijkheid naar jezelf.”
Maar door jezelf deze vraag te stellen en naar het antwoord te zoeken, zet je een cruciale stap in je herstel van burn-out. Besteed hier dus zeker aandacht aan.
Even contact
Even persoonlijk contact?
Vind je het fijn om even contact te hebben? Misschien omdat je nog een vraag hebt of dat je het fijn vindt om vooraf even kennis te maken. Mail mij dan gerust!Met hartelijke groet,Fase 6
Fase 6: Investeren in jezelf
In de zesde fase van de burn-out is het tijd om te investeren in jezelf. Dit is het moment om je grenzen aan te geven, om te zeggen: “Ja, ik zal goed voor mijn lichaam zijn.”
Het is het moment om jezelf niet meer als sluitpost te zien, maar als prioriteit!
Fase 7
Fase 7: De diepere betekenis van je burn-out
In de zevende fase burn-out is het tijd om vanuit afstand te kijken naar wat de burn-out je wil laten zien. Hoe kan het je leven in de toekomst verrijken?
“Een burn-out zelf is natuurlijk vreselijk, maar het is ook een kans om diepere inzichten te krijgen en belangrijke veranderingen in je leven aan te brengen.”
Dit kan ook voelen als een bevrijding, je slaat namelijk een andere en nieuwe weg in.
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
Fase 8
Fase 8: Het accepteren en liefhebben van jezelf
In de achtste en laatste fase van de burn-out is het tijd om jezelf te accepteren en lief te hebben, met of zonder burn-out.
Wanneer is iets genoeg? Wanneer ben jij genoeg?
Hier leer je dat het oké is om grenzen aan te geven en om soms anderen en je werk teleur te stellen.
Elke fase van de burn-out heeft iets anders nodig en vraagt om een andere aanpak. Maar onthoud, je bent niet alleen in dit proces. Zoek hulp, praat erover en zorg goed voor jezelf.
Burn-out & retraites
De laatste stap naar volledig herstel
Misschien kunnen wij net die helpende hand zijn die je nodig hebt. Speciaal voor de dappere strijders die middenin een burn-out zitten, hebben we een pagina samengesteld die je helpt navigeren naar de retraite die bij jouw situatie en behoeften past.
“Welke retraite past bij jouw burn-out fase? Laat ons je helpen ontdekken!”
Bij een burn-out reis je door verschillende fases. In het begin heb je vooral behoefte aan een heleboel ‘niks’. Later, als je herstel op gang komt, begin je zin te krijgen in reflectie en vooruitblikken. Blader door deze pagina om uit te zoeken welke retraite je het beste ondersteunt tijdens jouw comeback van een burn-out.
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
“Een retraite zijn lekker een paar dagen voor jezelf. Een paar dagen om terug te keren naar jezelf, om je batterijen op te laden, om te helen. Een paar dagen gewoon heerlijk mogen zijn. Een paar dagen waar jij centraal staat en waar je niet van alles hoeft.”