
Onze 3 stilte retraites op rij:

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Retraite 'Tot rust komen aan Zijn voeten'

Stilte weekend 'Mijn binnenste buiten'
Stilte
Stilte retraite: heerlijk niets moeten
Hoe werkt een stilte retraite? Moet je dan 3 dagen stil zijn? Mag je nog iets vragen aan de leiding? Mag je wel een soort van contact hebben met andere deelnemers? En hoe werkt dat dan met eten, moet dat ook in stilte? Voor wie is een stilte-retraite? Wat brengt stilte je? Waarom zou je kiezen voor stilte?
De antwoorden op deze vragen en meer informatie vind je op deze pagina. Staat jouw vraag er toch niet bij? Mail ons dan gerust!
Even niets
Even helemaal niets
In een stilte retraite hoef je, net als bij de andere retraites, even helemaal niets. Heb jij ook zo’n behoefte aan helemaal niets? Een paar dagen voor jezelf. Zonder iets te moeten. Zonder drukte. Zonder sociale verplichtingen. Zonder afleiding. Gewoon lekker tijd voor jou.
Maak tijdens een stilte weekend kennis met de stilte en wat dit met jou doet.
Tijdens de stilteretraite ben je weg uit je eigen omgeving. En mag je plaats maken voor jou en voor wat er bij jou van binnen is. Met aandacht luisteren naar wat er in de stilte bij jou klinkt. Om echt tot rust te komen.

Wat is stilte
Wat is stilte eigenlijk?
Stilte is…
- offline zijn, thuiskomen bij jezelf
- leren om terug te gaan naar jezelf
- er zijn en ‘het’ er te laten zijn
- even niets hoeven
- genieten
Stilte geeft de mogelijk om wonden onder ogen te komen, fluisterende stemmen te verstaan en tot rust te komen. Stilte is daarmee helpend en helend om te horen wat er gehoord wil worden.
Stilte geeft de ruimte om te zijn – en datgene wat zich aandient er te laten zijn.
Onze 3 stilte retraites op rij:

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Retraite 'Tot rust komen aan Zijn voeten'

Stilte weekend 'Mijn binnenste buiten'
Onze complete retraite agenda
In onze retraite agenda vindt je zowel de gewone retraites als de stilte retraites.
Voor wie?
Voor wie is een stilte retraite?
Misschien heb je het idee dat een stilte retraite alleen geschikt is voor hele kalme en rustige mensen is. Dat is gelukkig niet zo. Een retraite geeft je helemaal de gelegenheid om af te stemmen op wie jij bent. Een stilte-retraite is voor introverte mensen maar ook (juist) voor de extraverte!
Een stilte-retraite is dus voor:
- Mensen die vanuit zichzelf stiller zijn en dat heerlijk vinden;
- Mensen die ‘aan’ gaan van andere mensen;
- Mensen die druk zijn en geen rust kunnen vinden door hun drukke leven of volle agenda;
- Mensen die snakken naar een moment met zichzelf, naar rust en even niets hoeven.
Ervaar hoe het is om de aandacht die je normaliter voor een ander hebt, nu even voor je eigen binnenste te hebben.

Voor jou
Herken jij jezelf hierin?
- Je staat altijd aan
- Je bent altijd bezig
- Je voelt je verantwoordelijk
- Het lukt je niet om tot rust te komen
- Je denkt vaak: “tijd voor mijzelf, wat zou dat heerlijk zijn!”
Als dit op jou van toepassing is, lees dan vooral verder over wat een stilte retraite inhoudt, wat je kunt verwachten in een stilte weekend en hoe een stilteretraite werkt.
Eigen verhaal
Ruimte voor jou en jouw verhaal
Wat stilte retraites zo bijzonder maakt, is dat je niet bezig bent (en kunt zijn) met afstemmen op de ander. Daardoor blijf je bij jezelf – en stap je daar niet ‘uit’. Dit geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal volledig de ruimte te geven. Dat verdiept. Het brengt je bij jezelf thuis. Dat geeft zo’n innerlijke rust. Vaak ervaren mensen hierdoor een groot gevoel van vrijheid.
Stilte in een groep met (on)bekende mensen geeft verbondenheid en tegelijk een enorm gevoel van vrijheid.

Stilte in een groep
Hoe ga je om met stilte in een groep?
We leggen eerst even kort uit hoe een stilte retraite verloopt. We starten de stilte retraite met een korte kennismaking. Daarna gaan we met elkaar de stilte in.
Het programma biedt bezinningsoefeningen, waar je individueel mee aan de slag gaat. Tijdens deze retraite ben je dus echt alleen met jezelf en je eigen vraagstuk(ken) bezig.
Omdat iedereen door hetzelfde programma heen gaat en dus ook dezelfde opdrachten en oefeningen doet, doe je het – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – samen. Alleen, en tegelijk samen.
Stil zijn met elkaar is iets bijzonders. Je hoeft niets te zeggen, niets te profileren. Je bent gewoon daar, met elkaar. Dat zorgt ervoor dat het al snel vertrouwd voelt.
Er zijn is gewoon genoeg. Omdat het sociale aspect wegvalt, komt er ruimte voor puurheid. De buitenkant valt weg, daar hoef je voor jezelf – en ook voor de ander dus – niet mee bezig te zijn.

Hoe werkt het?
Hoe werkt een stilte retraite?
Tijdens een stilte retraite begeef je je een paar dagen in een andere omgeving. Geen afleiding, geen telefoon, geen TV en geen praatjes met andere mensen. Gewoon er zijn, in het moment. Stilstaan, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is.
De start van een stilteretraite gaat als volgt:
- Aankomst bij de locatie
- Je hoort wat jouw kamer is, en kunt je daar lekker installeren
- Je hebt tijd en ruimte om de locatie en omgeving even te verkennen
- Zodra het tijd is, ontmoeten we elkaar in de afgesproken ruimte voor de kennismaking
- Je krijgt het programma en we nemen samen wat praktische dingen door (zodat je weet waar je aan toe bent)
- Na de kennismaking leggen we nog wat dingen uit over het weekend
- En geven we je tips hoe je met stilte kunt omgaan
- ……….. en dan is het stil.
Na de kennismaking staan verschillende bezinningsoefeningen op het programma. Deze worden iedere keer plenair uitgelegd. Daarna zoekt iedereen een eigen plekje op en gaat er dan zelf mee aan de slag.
Natuurlijk kun je tijdens de retraite wel je vragen stellen aan de retraiteleider. De retraiteleider legt aan je uit hoe je dat kenbaar kunt maken. Samen zoeken jullie dan even een stil plekje, waardoor jij je vraag kunt stellen.
Op de laatste dag sluiten we de retraite met elkaar af. Dat is het moment waarop er weer gesproken kan worden. We maken van dit moment gebruik om op een bewuste manier terug te blikken op hoe de stilte voor jou verrijkend is geweest.
Onze 3 stilte retraites op rij:

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Retraite 'Tot rust komen aan Zijn voeten'

Stilte weekend 'Mijn binnenste buiten'
Onze complete retraite agenda
In onze retraite agenda vindt je zowel de gewone retraites als de stilte retraites.
Locatie
Locatie – waar?
Wat zo fijn is aan een (stilte)retraite, is de locatie. We kiezen heel bewust voor ruimtes en locaties die warm aanvoelen. Een lekkere tuin, veel ruimte om je heen. Een eigen plek waar je je kunt terugtrekken, verschillende hoekjes waar je lekker kunt zitten. Een plek waar je niet snel afgeleid wordt door prikkels van buitenaf.
De locaties waar wij voor kiezen, voelen knus aan. Ze ademen “welkom” uit. En dat is precies wat we willen: dat je je snel op je gemak en thuis voelt. Zodat je ook welkom kunt zijn bij jezelf. Daarom geven we onze retraites niet op een park met huisjes of in hotels. Juist omdat we willen gaan voor het knusse, het persoonlijke.
Aandacht
Wat brengt een stilte retraite?
Zoals hierboven beschreven, geeft een stilteweekend ruimte om aandacht te hebben voor datgene wat gehoord wil worden.
- Het brengt je een laag(je) dieper, omdat je niet meer met ‘buiten’ bezig bent
- Je kunt volledige aandacht hebben voor jezelf, omdat je niet bezig hoeft te zijn met het afstemmen op de ander
- Je ervaart hoe het is om ook van binnen stil te worden, je te verzoenen met jezelf, met je gedachten en wat zich ook maar aandient

Met jezelf zijn
Hoe is het eigenlijk om met jezelf te zijn?
Als je altijd maar aan staat, dan kan stilte gek aanvoelen. Stilte leert je ervaren hoe het is om met jezelf te zijn, zonder afleidingen, puur en alleen jij. In een stilte retraite ben je er het hele weekend voor jezelf.
Tijdens de stilte maak je plaats voor datgene wat er diep van binnen gehoord wil worden, je maakt plaats voor datgene dat jouw aandacht nodig heeft.
Even contact
Even persoonlijk contact?
Vind je het fijn om even contact te hebben? Misschien omdat je nog een vraag hebt of dat je het fijn vindt om vooraf even kennis te maken. Mail mij dan gerust!Met hartelijke groet,
Comfortabel?
Is stilte comfortabel?
Stilte faciliteert ruimte om aandacht voor jezelf te hebben. Stilte geeft de mogelijkheid om comfortabel met jezelf te worden.
Stilte zorgt dat de buitenkant wegvalt, dat je gewoon kunt ‘zijn’.
Stilte zorgt voor rust. De rust die van buiten komt, werkt zich door naar binnen. Dat kan in eerste instantie zorgen voor innerlijke onrust. Want (eindelijk) mag dat wat er is, gehoord worden. Dat kan wat ongemakkelijk aanvoelen. De bezinningsoefeningen helpen je hier heel goed doorheen.
Onderling in de groep is het misschien de eerste paar minuten even wennen. Daarna valt het ongemak snel weg. Juist omdat je even niet met die ander hoeft bezig te zijn. Dat geldt voor jou, maar natuurlijk ook voor de ander.
Onze 3 stilte retraites op rij:

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Retraite 'Tot rust komen aan Zijn voeten'

Stilte weekend 'Mijn binnenste buiten'
Onze complete retraite agenda
In onze retraite agenda vindt je zowel de gewone retraites als de stilte retraites.
Verwachting
Wat kan ik verwachten?
Tijdens een stilteretraite doorloop je verschillende fases. Als eerste zul je je wat ongemakkelijk voelen. Opgejaagd misschien ook wel, gewoon omdat dat nog helemaal in je systeem zit. Het kan dan gebeuren dat je afleiding wil zoeken, dat je juist dingen wil gaan dóen.
Op een gegeven moment, tijdens de eerste dag, zul je merken dat onrust plaats maakt voor rust. Juist omdat datgene wat gehoord wil worden niet meer hoeft te ‘vechten’ voor een plekje.
Je leert in de eerste workshop hoe het niet alleen van buiten, maar ook van binnen stil kan worden.
Langzaam aan zul je ervaren dat een diepe vrede en rust neerdaalt. Een soort warm bad van binnen, een bad van vrede: alles wat er is, mag er ook echt zijn!
Je leert in de eerste workshop hoe het niet alleen van buiten, maar ook van binnen stil kan worden. Langzaam aan zul je ervaren dat een diepe vrede en rust neerdaalt: alles wat er is, mag er ook echt zijn!

Leerzaam
Wat leer je in de stilte?
Dat stilte niet altijd leegte inhoudt, wordt duidelijk tijdens een stilteretraite. Je zult ervaren dat er rust en ruimte ontstaat om te luisteren naar wat er van binnen in het dagelijks leven zo vaak overschreeuwd of overschaduwd wordt.
Ook leer je om je emoties en gedachten te zien als golven, die komen en gaan. Tijdens de stilteretraite leer je hoe je om kunt gaan met die emotiegolven. Daarbij zul je merken dat in het begin van de retraite wat meer beweging qua emoties zal zijn, maar dat na verloop van tijd de rust terugkeert. Dit kan zich een aantal keer herhalen, waarbij je zult zien dat de rust steeds gemakkelijker terugkomt. De bezinningsworkshops helpen je hierbij.
Je leert tijdens een stilteretraite de gevoelens die zich aandienen en te laten zijn. Ze mogen er zijn – ze hoeven niet weg. Je leert er op een mooie manier mee om te gaan.
Ont-dekken
Wat ga jij in een stilte retraite ontdekken?
Wat gaat stilte jou doen ontdekken? We schreven het al eerder: Stilte leert je om terug te gaan naar jezelf, om naar binnen te keren. Tijdens een stilte retraite leer je dat de weerstand er gewoon mag zijn. Je hoeft er op dat moment niets mee.Door de weerstand er te laten zijn, het gevecht ertegen als het ware te stoppen, ervaar je dat het niet alleen buiten stil is, maar dat het van binnen ook stil wordt.
De stilte zal faciliteren dat je pantser wegvalt, waardoor de kwetsbare laag eronder onbedekt tevoorschijn kan komen. Dit brengt waardevolle ont-dekkingen met zich mee.

Retraite – even tussendoor wat leuke weetjes
Waar komt het woord ‘retraite’ eigenlijk vandaan?
Een stilte retraite wordt ook wel een retrait (spreek uit: [retrèd])of een retreat (spreek uit: [rietrieiet]) genoemd. Het maakt niet uit op welke manier je het uitspreekt. Beide uitspraken kennen hun oorsprong in het Latijn.
We kwamen de volgende uitleg over het woord retraite tegen (1). Het raakte ons, omdat het zo treffend verwoord wat we doen tijdens een retraite. Lees je mee?
Het woord ‘retraite’ werd vanaf de 16e eeuw gebruik voor de terugtocht (letterlijk: terugtogt) uit de strijd. De mensen staakten de strijd en trokken zich terug in hun dorpen en huizen. Het was klaar. Het werd tijd om de wonden te verzorgen, terug te kijken op wat geweest was, te evalueren hoe het gegaan was en daaruit lering te trekken.
Hoe mooi is het, om – net als toen – tijd te nemen om
- de strijd (voor een poos) te staken,
- je terug te trekken op een veilige, stille plek,
- wonden liefdevol te verzorgen,
- terug te kijken op wat geweest is,
- te evalueren en
- op basis van je ervaring keuzes te maken voor de toekomst
Het Engelse ‘retreat’ betekent toevluchtsoord (2). Wat een prachtige betekenis, nietwaar?
Een retraite werd al snel ook op kleinere schaal toegepast en in het persoonlijk leven geïntegreerd. De betekenis van het woord, zoals wij die nu kennen is dan ook (3): [retrahere,- tractum]
- Terugtocht
- Tijdelijke afzondering om zich te bezinnen op geestelijke zaken en eigen geestelijk leven.
We zien dus dat een retraite vooral gaat om (4):
- afzondering,
- (spiritueel) zelfonderzoek en
- geestelijke oefening.
Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn.
Onze 3 stilte retraites op rij:

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Retraite 'Tot rust komen aan Zijn voeten'

Stilte weekend 'Mijn binnenste buiten'
Onze complete retraite agenda
In onze retraite agenda vindt je zowel de gewone retraites als de stilte retraites.
Terugtrekken
Dus: wat is een retraite?
Samengevat: Een retraite houdt in dat je jezelf terugtrekt (uit de strijd) en voor een periode afzondert, op een plek die fungeert als een veilig toevluchtsoord, om met aandacht te kijken naar wat geweest is, om wonden te verzorgen en te bezinnen op jouw levenspad.
Even contact
Even persoonlijk contact?
Vind je het fijn om even contact te hebben? Misschien omdat je nog een vraag hebt of dat je het fijn vindt om vooraf even kennis te maken. Mail mij dan gerust!Met hartelijke groet,
Spiritualiteit
Kan ik een stilte retraite ook volgen als ik niet gelovig ben?
Ja, dat kan. De meeste deelnemers aan een stilteretraite (ongeveer 70%) zijn niet specifiek gelovig. Hoewel de Van Dale een retraite als ‘dagen van geestelijke afzondering’ (5) beschrijft, gaat het in een retraite vooral om afzondering van de dagelijkse bezigheden en aandacht voor wat er gehoord wil worden.In onze stilte retraites wordt ieder in zijn waarde gelaten en gerespecteerd om zijn of haar kijk op het leven. In alle programma’s is dan ook (volop) ruimte gegeven om daar op jouw eigen manier mee om te gaan.Alle programma’s in de algemene retraites zijn zo geschreven, dat iedereen ze kan volgen – ongeacht hoe je in het leven staan.Onze stilte retraites op rij:
- De stilteretraite ‘De weg naar binnen’ heeft een neutraal programma en is dus voor iedereen.
- De stilteretraite ‘Aan Zijn voeten’ heeft wel een specifiek christelijke invulling. Als je daar niet zoveel mee hebt, zal deze retraite wat minder bij je aansluiten.

Stilte vs gewoon
Wat is het verschil tussen een gewone retraite en een stilte retraite?
Nu we hebben ontdekt wat een (stilte) retraite inhoudt, gaan we kijken naar het verschil tussen een gewone retraite en een stilte retraite.
Stilte retraite | ‘Gewone’ retraite |
Na het welkom en de inleiding zijn we stil | Na het welkom en de inleiding is (zachtjes) praten nog steeds toegestaan |
Veel aandacht voor jezelf | Veel aandacht voor jezelf |
Geen contact met de andere deelnemers | Indien gewenst is contact met andere deelnemers mogelijk |
We eten in stilte | Tijdens het eten kunnen we elkaar ontmoeten |
Het coachgesprek doorbreekt de stilte | Er zijn gebieden waar je stil bent, maar ook ruimtes waar je kunt praten. |
De stilte helpt je om met aandacht te luisteren naar wat er van binnen gehoord wil worden | De stilte kun je opzoeken, en geeft ruimte om aandacht te hebben voor wat bij jou van binnen speelt |

(N)iets voor mij
Een stilte-retraite is toch niets voor mij, wat nu?
Stel nu dat je alles hebt doorgelezen, maar tot de conclusie komt dat een stilteretraite toch niet helemaal bij jou past. Misschien ervaar je het als een ‘stapje te ver’ en durf je het misschien (nog) niet aan. Dat kan natuurlijk.
Kies dan gerust voor een andere retraite. Ook in de andere programma’s die we aanbieden, worden kernwoorden als
- rust,
- bezinning
- en verrijking
volledig gewaarborgd.
In al onze retraites kun je heerlijk tijd nemen voor ontspanning, ga je aan de slag met jouw verhaal, jouw vragen. Zijn er momenten van stilte, die de bezinning faciliteren. Waardoor tijd en ruimte ontstaat om te luisteren naar dat wat bij jou gehoord wil worden.
Tussendoor is er mogelijkheid om de andere deelnemers te ontmoeten, te kunnen praten met elkaar. Dus ook hier geldt: kies wat goed voor jou is. Er is ruime keuze, bekijk het aanbod in onze agenda.
Wat je ook belangrijk vindt voor jouw (stilte)retraite, ons ruime aanbod biedt voor ieder wat wils!
Onze 3 stilte retraites op rij:

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Retraite 'Tot rust komen aan Zijn voeten'

Stilte weekend 'Mijn binnenste buiten'
Onze complete retraite agenda
In onze retraite agenda vindt je zowel de gewone retraites als de stilte retraites.