Burn-out – Hoe herstel je van een burn-out?
Burn-out? Of (gelukkig net) voor een burn-out?
In dit artikel lees je alles over herstellen van een burn-out.
Stap 1 in je burn-out: Je burn-out herkennen, erkennen en aanvaarden
De belangrijkste stap is je burn-out herkennen en vervolgens ook erkennen. Durven toegeven aan jezelf dat je óp bent en behoefte hebt aan rust. Niet langer vechten om toch maar door te kunnen blijven gaan, niet langer doen alsof alles goed gaat.
Een burn-out ontstaat in de meeste gevallen door een crash die plotseling heel de boel plat legt. En maar goed ook, anders zouden we blijven doorgaan! Door dit onvermijdelijke te accepteren kan rust worden gevonden, en rust is nu net zo belangrijk voor het herstel van een burn-out.
De toestemming om de tijd te nemen betekende een eerste stap in mijn aanvaardingsproces.
De dokter heeft me uit eigen beweging ziekteverlof gegeven tot eind augustus. Ik zou het haar zelf nooit hebben durven vragen, maar ik voel dat ik deze tijd nodig heb.
Stap 2 in je burn-out: Een pas op de plaats maken
Bekijk wat er gebeurd is.
- Hoe is het gekomen?
- Waar ben ik mezelf kwijtgeraakt?
- Waar verloor ik de balans? Wanneer is het ‘stilletjes’ begonnen?
- Wat was de aanleiding? Hoe reageerde ik daarop?
- Waar gaf mijn lichaam al aan dat het genoeg was, dat het niet goed ging, dat het teveel was?
- Welke waarschuwingslampjes zie ik nu achteraf?
- Had ik het proces eerder een halt kunnen toeroepen? Of was het noodzakelijk voor mij om tot op de bodem te gaan?
Ik was mij al langer bewust van een zekere onrust in mezelf, maar ik had nooit de tijd genomen om de kern daarvan echt te gaan onderzoeken. Ik leidde een rusteloos leven, ik was altijd bezig, druk druk druk, van hier naar daar aan het hollen.
Ik besef nu dat ik toen aan het weglopen was voor mezelf; ik stond helemaal niet in contact met wie ik werkelijk was en nam niet de tijd om daarbij stil te staan. Ik constateer dat ik deze rusteloosheid nu niet meer heb, dat ik rust binnen in mezelf heb gevonden; iets wat ik aan mijn burn-out te danken heb.
Stap 3 in je burn-out: Waar krijg je energie van? Waar loopt energie weg?
Onderzoek zowel in je werk als buiten je werk:
- Wat zijn je belangrijkste energiegevers?
- En wat zijn je energielekken? Waar loop je op leeg?
Stap 4 in je burn-out: Wat heb je nodig?
Nadat je je burn-out hebt herkend, aanvaard en eerlijk in de spiegel hebt gekeken, start nu de volgende fase om (nu wel) voor jezelf te zorgen, om naar je lichaam te luisteren en het als je eerste prioriteit zien om voor jezelf te zorgen. Voor jezelf zorgen betekent niet enkel lichamelijk voor jezelf zorgen, maar ook mentaal.
Het herstelproces van burn-out start echter pas vanaf het moment dat je jezelf bewust de toestemming geeft om te investeren in jezelf.
Wanneer je geveld wordt door een burn-out dan heb je gedurende lange tijd, bewust of onbewust, je eigen grenzen en behoeften niet herkend of onvoldoende gerespecteerd. Wat je nu te doen staat kan dus heel moeilijk voor je zijn, namelijk goed voor jezelf zorgen.
Stap 5 in je burn-out: Investeren in jezelf. Zorg goed voor jezelf.
Het accepteren dat ik een burn-out had én dat ik nu echt goed voor mezelf moest zorgen was moeilijk. Op een gegeven moment kon ik écht niet meer. Ik kon niet meer werken. Ik kreeg het gewoon niet meer voor elkaar. Ik zat als een zombie achter de computer, er kwam niets meer uit mijn handen, tranen liepen over mijn wangen.
Ik, degene die altijd alles kon, die nooit ziek was, zat daar naar het beeldscherm te staren. Wat er op stond, zei mij niets meer. Het was één woordenbrij. Het was op. Ik kreeg het (zelfs met míjn wilskracht en mentale kracht) niet meer voor mekaar. Ik wilde wel, maar het lukte niet. Het was echt op. Ik moest me ziek melden. Het ging echt niet meer.
En toen zat ik thuis met als opdracht weer opladen, goed voor mezelf zorgen, dingen doen waar ik energie van krijg. In het begin voelde het zo ‘fout’ om leuke activiteiten te ondernemen terwijl ik met ziekteverlof was. Ik maakte mij zorgen over wat de ‘mensen’, mijn collega’s, vrienden, familie, buren daar wel niet van zouden denken. Maar ik wist dat ik nu echt voor mijn lichaam moest zorgen.
Ik liet het gevecht met ‘wat zou moeten’ los en ging goed voor mezelf zorgen, naar mijn lichaam luisteren. Beetje bij beetje krabbelde ik er uit. De burn-out dwong mij als het ware om in contact te komen met mezelf. Het heeft de lopende band waarop mijn leven draaide stopgezet.
Stap 6 in je burn-out: De diepere betekenis van je burn-out
Burn-out………je wordt letterlijk stilgezet. De denderende trein die maar door blijft gaan…wordt (soms heel rigoureus) tot stilstand gebracht. Soms kunnen we zo koppig zijn, zo op onze automatische piloot doorgaan, dat er een crisis nodig is, iets wat ons uit evenwicht brengt, om ons tot verandering te brengen, tot verandering te dwingen.
Burn-out……..wie ben jij los van je werk, op welke plaats staat je werk (wat je doet) en wie jij zelf bent
Ik haalde heel wat trots uit mijn beroep. Het zat in mijn zijn. Dat was wie ik was. Door niet meer aan het werk te zijn, voelde ik me naakt, mijn job was het uithangbordje van mijn identiteit. Wie ben ik, los van mijn beroep. Welke dromen heb ik, los van mijn professionele ambities? Vragen waar ik tijdens mijn burn-out bij stil stond.
Voorheen leefde ik afgesneden van mezelf; mijn grootste drijfveer was liefde en bevestiging van anderen krijgen, waarvoor ik me vaak aan andermans waarden en normen aanpaste en hierbij mezelf volledig in de steek liet.
Ik raakte zo beetje bij beetje mijn spontaniteit en enthousiasme kwijt, wat uiteindelijk ten koste ging van mijn vitale levensenergie. Ik herkende mezelf niet meer en klampte me daarom volledig vast aan mijn beroepsidentiteit, het werd mijn rots in de branding. De grootste beproeving in het proces was voor mij dan ook deze los te laten.
Stap 7 in je burn-out: Het accepteren en liefhebben van jezelf, met of zonder burn-out
Misschien is een burn-out wel de vriend die jou wil helpen om goed voor jezelf te zijn. Dat niet alleen jouw werk ertoe doet, maar ook jij. Werk actief samen met deze vriend. Wees mild voor jezelf en heb geduld.
De veranderingen gebeuren eerst binnen in jezelf. Je voelt beetje bij beetje dat je iemand anders aan het worden bent; je merkt dat eigenschappen die je ook belangrijk vond bij jezelf aan het veranderen zijn, je ontdekt nieuwe interesses; je waarden en normen veranderen of krijgen meer diepgang; je prioriteiten komen elders te liggen.
Er wordt vaak gezegd dat je eerst en vooral vrienden moet zien te worden met jezelf. Het is pas tijdens mijn burn-out, in de moeilijkste periode van mijn leven, dat ik dat ook echt ben geworden.
De burn-out heeft me doen beseffen dat ik een leven van compromissen leidde, dat ik steeds aan andermans verwachtingen trachtte te voldoen, in het plaatje van de maatschappij probeerde te passen en daarbij voorbijging aan mijn eigen behoeften en verlangens.
Een burn-out…is heftig. Herken je deze punten?
De eerste ervaringen tijdens een burn-out: geestelijke moeheid en existentiële leegte. Het gevoel overmeesterd te worden door gevoelens van gelatenheid, maar ook van angst, onzekerheid en boosheid. Alles en iedereen in twijfel willen trekken, inclusief jezelf. Het gewoon even niet meer weten, zoals het voorbeeld hieronder.
Ik had mijn werk jarenlang met overgave en enthousiasme gedaan, het was mijn passie. Ik was over veel dingen onzeker, maar niet over de liefde voor mijn werk. En opeens was ik uitgeblust, liet mijn professionele rol me koud en vond ik nergens meer voldoening in.
Ik voelde me totaal vervreemd van mezelf, de enige zekerheid die ik nog had, was nu ook verdwenen. Ik kwam in een innerlijke leegte, een zwart gat terecht. Een zware tijd.
Het bracht me in verwarring en sloeg het fundament weg onder alles waar ik ooit in had geloofd, mijn grondvesten waren ingestort. Niets was nog zeker en ik twijfelde voortdurend aan wie ik was en wat ik wou. Bedolven onder een allesoverheersend gevoel van zinloosheid. Maar ook bij mij kwam er na de winter, de lente.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is een energiestoornis (geen emotionele stoornis), waarbij de stressregulatie is verstoord, wat ook gevolgen op emotioneel gebied heeft. Een burn-out bevat drie hoofdkenmerken:
- Emotionele uitputting: mentale en fysieke vermoeidheid, je opgebrand voelen, helemaal leeg zijn, geen reserves meer hebben.
- Toegenomen afstandelijkheid ten opzichte van je werk: een negatieve, kille en cynische houding ten opzichte van je werk, er totaal geen boodschap meer aan hebben.
- In twijfel trekken van je deskundigheid en je professionele kunnen: je eigen werkprestaties negatief beoordelen, het gevoel hebben niet meer naar behoren te functioneren en geen waardevolle dingen meer te bereiken in je werk.
Wat er vaak over het type mens dat een burn-out krijgt wordt gezegd:
- Harde werkers waarbij iets nooit teveel is.
- Mensen met een hart voor de zaak.
- Die ergens echt voor gaan. Zeer loyaal en toegewijd.
- De beste van mijn team. Zij staan altijd klaar. Doen hun werk goed.
- Mensen die hun hart en ziel in hun werk leggen.
- Erg energiek en opgewekt, de meest gedreven en vriendelijke mensen.
- Enthousiast, betrokken en ambitieus.
- Je kan enorm op ze bouwen. Hebben een hoog arbeidsethos, zijn plichtsgetrouw en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
- Zetten zich helemaal in en stellen hoge eisen aan zichzelf omdat ze goed werk willen afleveren.
- Mensen die met hun hart werken en een verschil willen maken.
Als we in onze vrije tijd niet kunnen loskomen van het werk en geen gezond tegenwicht (meer) hebben, dan loop het vroeg of laat mis.
Zo heb ik jarenlang het fulltime werken in ploegendienst gecombineerd met een bijverdienste, met studeren, met uitgaan en met sporten. Het ging als vanzelf, ik racete vol energie en ambitie op de automatische piloot door het leven. Ik stond bekend als een heel energiek persoon.
De balans tussen werk en ontspanning
Vaak leven mensen die een burn-out krijgen, gedurende een (te) lange periode in een te hoge versnelling. In welke versnelling leef jij?
Een burn-out; ook wel te vergelijken met een herfst-en winterseizoen
Een burn-out kan je vergelijken met een herfst-en winterseizoen. Eerst word je gedwongen het bekende en vertrouwde los te laten, dat zijn de bladeren die van je takken vallen. Je status, je identiteit in je werk, je vaste ideeën, je verwachtingen, je eisen ‘wat zou moeten’, je gezondheid, veerkracht en levenslust. Enkel de leegte blijft nog over.
In de winter lijkt het merendeel van de natuur dood. Tenminste dat is slechts wat we aan de buitenkant waarnemen, maar het leven speelt zich ondergronds af. Voordat de jonge scheuten van een plant boven de grond verschijnen, vindt de groei plaats onder de oppervlakte, in de duisternis van de aarde. Binnenin zijn zaadjes aan het ontkiemen.
Je leven vereenvoudigd zich, gaat de diepte in en er ontspruiten nieuwe dingen, die je kunt vergelijken met verse knopjes aan de bomen. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is een proces dat tijdelijk pijn doet. Er gaat iets verloren. Verdraag de kaalheid van je eigen takken.
Vertrouw erop dat het ook in je hart weer lente zal worden, dat je weer boven de grond zult komen en uitgroeien en opnieuw vrucht zult dragen. Uiteraard vraagt dit proces tijd en zal je moeten leren om, net zoals een boom, de dingen te nemen zoals ze komen.
Ik ben er nog niet, maar ik weet dat het goed is zoals het nu is. Ik probeer niet langer te vechten tegen deze burn-out, omdat ik weet dat ik eruit zal komen wanneer de tijd daar rijp voor is en het uiteindelijk tot iets beters zal leiden.
Dit artikel bevat bepaalde fragmenten uit het boek van Mieke Lannooy ‘Burn-out – Het begin van verandering’. Een echte aanrader!
Meer blogs
van Monique
Blogs van Monique

Leed. Groot leed. Wat was voor jou een moeilijke periode? Sta stil, erken
Oorlog. Zo verschrikkelijk. Wat een leed. Tijdens Dodenherdenking staan we stil bij dit afschuwelijke leed. Met onze harten voelen we mee. We erkennen hen, we erkennen hun leed.
Zo kennen wij ook leed, weliswaar op een ander niveau, Momenten waar je door moest gaan. Momenten van overleven. Wat was voor jou een zware periode? Neem een momentje de tijd om te herdenken, te erkennen en stil te staan.

Ben ik die brandjes blussende kelner of de kelner in charge?
Zie je nog goed wat er gebeurt? Heb jij nog de helikopterview? Ervaar jij flow in je leven? Of ben je de ‘kelner in charge’ kwijtgeraakt en ben je meer de ‘brandjes blussende kelner’ geworden? De ‘kelner’ die verlangt naar meer rust, overzicht en balans?

Ja, ik zal ook goed voor jou zijn
Wie ben jij voor jezelf? Ben je vaak ook beter voor een ander of voor je werk, dan voor jezelf. Ik was dat in ieder geval wel. In dit blog deel ik een zeer persoonlijk stukje van mezelf. Een schets waar ik vandaan kwam. Ik was voorheen beter voor de ander, dan voor mezelf……

Burn-out – Hoe herstel je van een burn-out?
Hoe herstel je van een burn-out?
Burn-out? Of (gelukkig net) voor een burn-out? In dit artikel lees je alles over herstellen van een burn-out. Hoe herstel je van een burn-out in 7 stappen.

Ontstressen- Tot rust komen
Hoe ontstress je? Hoe kom je tot rust? In welke versnelling leef jij?
– Fysiek ontstressen: een time out nemen
– Mentaal ontstressen: wat is er gaande?
– Emotioneel ontstressen – ontlasten
– Terug naar jezelf
– Van ontstressen naar voeden
Agenda
De retraites die Monique geeft

30mrt-1apr 'De weg naar binnen'
Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf, naar wie jij bent.
Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.
Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

13-15 apr: 'Aan Zijn voeten'
Thuiskomen bij God en jezelf. In deze stilte retraite laten we onze Martha kant los en gaan we een weekend Maria zijn.
Dit is een christelijke retraite. (De andere retraites zijn algemeen.)
Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

20-22 april: Klooster Wandelretraite
Een 3-daagse wandelretraite door het prachtige heuvelachtige Limburg, vol inspiratie en bezinning.
We slapen in het klooster, hebben een gesprek met de zusters: een bijzondere ervaring.
Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

4-6 mei: 'Op het kruispunt van je leven'
Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.
Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

25-27 mei: Klooster Wandelretraite
Een 3-daagse wandelretraite door het prachtige heuvelachtige Limburg, vol inspiratie en bezinning.
We slapen in het klooster, hebben een gesprek met de zusters: een bijzondere ervaring.
Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.
Over Monique
Laat ik mij even voorstellen
Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.
- Echtheid
Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.
- Respect
Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.
- Zinvol leven
Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Reviews
Wat zeggen de deelnemers over Monique?

Rust en inspiratie

Klooster Wandelretraite
29 mei 2019
Fief
, 61 jaar
kunstenaar en coach

Rust

'Op het kruispunt van je leven'
5 mei 2015
Marja
, 57 jaar
Teammanager

Keerpunt

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
Nog elke dag denk ik terug aan de stilteretraite die ik onder de bezielende aanwezigheid van Monique mocht beleven. Wat een prachtig mooi en puur mens is zij. Ze bood voor mij de juiste sfeer en veiligheid om de retraite, en daarmee mijzelf, ten volle te omarmen.
Ik kan oprecht zeggen dat deze dagen een keerpunt voor mij zijn geweest. Door de samenstelling van het programma en de zeer waardevolle extra onderdelen in combinatie met de stilte, de locatie en de omgeving, heb ik nu mogen ervaren en leren dat alle antwoorden écht in mezelf zitten. Vanuit verschillende invalshoeken en met verschillende metaforen leerde ik mijn antwoorden te voelen. te horen en er op te vertrouwen. En dat geeft me rust en zelfvertrouwen. Elke dag weer.
16 oktober 2022
Monica
, 49 jaar
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
Sassenheim

Great

'Op het kruispunt van je leven'
Dankbaar en met een warm gevoel kijk ik terug op een Bijzondere retraite ! Stilstaan bij `waar je staat in je leven`, ..èn…..wat laat je achter je en waar gaat je Pelgrimsreis naar toe?
Het thema :”Hoe staat je innerlijke Tuin ervoor?”…… een enorme “Eyeopener”…. Veel ervaren, geleerd, veel nieuwe inzichten…… èn…..de mooiste tuin die ik kon bedenken is : “De Hof van Eden”.
26 september 2022
Hendrika
, 60 + jaar
Juf
-

Een van de mooiste cadeaus die ik mezelf ooit heb gegeven.

Klooster Wandelretraite
Tja wat kan ik hier allemaal wel niet zeggen? Zoveel moois hebben me deze drie dagen in het prachtige Liburgse land gebracht, dat ik dit iedereen wel gun!
De wandelroutes waren indrukwekkend mooi, het gesprek dat we hadden met zuster Trinidad zal ik echt nooit vergeten en jou Monique ervaarde ik in alle opzichten als enthousiasmerend en inspirerend. Wat een mooie verhalen, gedachten en vragen gaf je ons tijdens de wandelingen mee!!! Maar wat hebben we ook een mooie momenten met de groep gehad waarin we onder jouw leiding als groep met elkaar deelden wat ons bezig hield. En juist door het wandelen in stilte kwam ik dichter bij mezelf en kon ik hier heerlijk in mijn uppie over mijmeren en extra genieten van de het schilderachtige, prachtige Limburgse land.
Maarrrr… de gezellige koffiepauzes (met iedere keer weer die heerlijke traktaties erbijj, mmmm…) en de gezamenlijke maaltijden zorgden ervoor dat het sociale aspect ook ruim voldoende aan bod kwam en ik (net als de anderen van de groep) helemaal opgeladen en dankbaar voor dit prachtige cadeau thuis kwam.
Dus wat mij betreft zeker nog eens tot ziens Monique!
16 september 2022
Dorothé
, 60 jaar
Kampen

Een rustpunt

Klooster Wandelretraite
Wat een fijne dagen waren de dagen van deze retraite. De balans was perfect tussen wandelen, stilte, nadenken en gezelligheid in een groep die al snel heel fijn voelde, met Monique als super retraite leidster. Ik heb al wandelend en in het klooster bij de zusters gevonden wat ik zocht en hoop deze retraite zeker nog eens te kunnen doen.
15 september 2022
Sylvia
, 38 jaar
moeder
Voorhout

Geweldig

'Op het kruispunt van je leven'
Het was een geweldige retraite. Ik ben tot mooie, nieuwe inzichten gekomen. Monique is een geweldige vrouw! Ook het eten in Heiloo was heerlijk. Ik heb echt genoten van deze 3 rustgevende dagen en ik heb mooie, nieuwe inzichten gekregen. Dankjewel Monique!
3 september 2022
Kristel
, 45 jaar

Unieke ervaring

'Op het kruispunt van je leven'
De retraite was een mooie en unieke ervaring. Een fijne groep mensen en een bezielende leidster. Monique doet alles met veel respect en liefde. Ik neem heel veel overdenkingen en mooie herinneringen mee.
PS complimenten voor de keuken van het klooster in Heiloo. Met mijn gluten- en lactose allergie geen problemen gehad en lekker gegeten.
2 september 2022
Esther
, 53 jaar
Oudenbosch

Heel bijzonder

'Op het kruispunt van je leven'
Mijn eerste retraite, maar zeker voor herhaling vatbaar. Enorm veel inzichten opgedaan, zowel op psychologisch als spiritueel niveau. Monique zorgt er echt voor dat iedereen het maximale uit de retraite kan halen. Heb echt genoten en kan hier nog lang op teren!
2 september 2022
Joyce
, 42 jaar
POH GGZ
Wageningen

Dankbaarheid

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
Even bij tanken van mijn dagelijkse leven en de omstandigheden waar ik doorheen ging. Gewoon rust….en in de rust wilde ik Gods stem verstaan wat Zijn wil is voor mij, omdat Hij het beste met me voor heeft. Wat heb ik genoten van de stilte, de workshops, de bezinningsmomenten, de omgeving en ook de andere zusters die hebben deelgenomen. Ik ben tot rust gekomen en ik heb Gods stem verstaan wat Zijn wil is voor mij. Het was verfrissend, bemoedigend en verrijkend. Monique en Carry bedankt. Jullie zijn een zegen en waardevol. Liefs Batseba
6 augustus 2022
Batseba
, 41 jaar
Administratief medewerkster
Breda

verrast

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
De stilte kreeg een kans. Hij werd gedragen.
Tussendoor momenten van inspiratie op een net iets andere manier dan ik verwachte. Als bonus een waardevol gesprek dat inzicht gaf in hoe ik nu in het leven sta.
Al met al ruimschoots de moeite waard.
13 juli 2022
ton
, 68 jaar
hovenier
leuvenheim

Zijn met Hem

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
5 juli 2022
Marije
, 35 jaar
GZ-psycholoog
Wemeldinge

Superfijn

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
4 juli 2022
Rianne
, 44 jaar
Docent Nederlands
Den Haag

Rust temidden van de onrust

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
30 juni 2022
Mirjam
, 44 jaar
sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Rotterdam

Theresa van Avila

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
29 juni 2022
Carla
, 60 jaar
Purmerend

Rust, loslaten en dankbaarheid

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
27 juni 2022
Janneke
, 56 jaar
Praktijkverpleegkundige
Grootegast

verkwikkend

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
28 mei 2022
wendy
, 48 jaar
leerkracht
Elst Ut

Zeer bijzondere ervaring

'Op het kruispunt van je leven'
14 maart 2022
J-P
, 64 jaar

Een weldaad

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
11 februari 2022
Wendy
, 48 jaar
Officemanager

Bezinning

'Op het kruispunt van je leven'
5 januari 2020
Wilma
, 48 jaar
huisarts

Bijzonder waardevol!

'Op het kruispunt van je leven'
Zonder enige verwachting stapte ik bij Klein Sion naar binnen. Ik zie terug op een heel bijzonder, warm en waardevol weekend vol mooie ontmoetingen en waardevolle overdenkingen. Een aanrader !
7 februari 2022
Jolande
, 57 jaar
Adviseur
Limburg

Een aanrader

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
8 januari 2022
Bea
, 50 jaar
zorgmedewerker
Dordrecht

En nu weer verder…

'Op het kruispunt van je leven'
4 januari 2022
Corry
, 70 jaar
gepensioneerd
Apeldoorn

De stilte koesteren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
Mijn eerste stilte retraite en zeker niet de laatste. Samenzijn, op een prachtige lokatie in Leuvenheim, zonder dat je je hoeft te bewijzen, even de buitenwereld buiten sluiten om vrede te vinden in jezelf. Onder fijne begeleiding en een persoonlijk gesprek met Monique komen vastgeroeste gevoelens los. De liefde krijgt weer ruimte, mede door je prachtige bidden Monique, en je mooie metaforen die ons verbinden met de ons omringende natuur. Dankjewel Monique!
25 december 2021
Anneke
, 70 jaar
geen
Doorn

Rust en bezinning

'Op het kruispunt van je leven'
20 december 2021
Ilse
, 50 jaar
Leerkracht

Inspiratie en rust

'Op het kruispunt van je leven'
22 mei 2021
Nancy
, 60 jaar
Maatschappelijk werker

Thuis komen

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
13 november 2019
Remco
, 56 jaar
ambtenaar

Belangrijke investering

Klooster Wandelretraite
17 oktober 2021
Rianne
, 44 jaar
Utrecht

Thuiskomen bij jezelf

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
29 mei 2019
Jolanda
, 38 jaar
Ondernemer

Innerlijke rust

'Op het kruispunt van je leven'
Deze retraite dagen hebben mij zo goed gedaan. Het heeft me veel rust gegeven en ik ben blijer geworden met mezelf. Mooie bezinningsvragen- en opdrachten hebben daar aan meegewerkt, maar ook het gesprek met Monique heb ik als heel waardevol ervaren. Wat is Monique een prachtige vrouw!!!!! Ik denk nog dagelijks terug aan alle ervaringen, die ik tijdens deze dagen heb op kunnen doen. Ook de stiltemomenten waren heel fijn. En wat een prachtige locatie, echt genieten!!!!
30 september 2021
Elise
, 67 jaar
Gepensioneerd
Apeldoorn
Nog even de retraites op rij:
30mrt-1apr 'De weg naar binnen'

13-15 apr: 'Aan Zijn voeten'

20-22 april: Klooster Wandelretraite

4-6 mei: 'Op het kruispunt van je leven'

25-27 mei: Klooster Wandelretraite
