Burn-out – Hoe herstel je van een burn-out?

Burn-out? Of (gelukkig net) voor een burn-out?

In dit artikel lees je alles over herstellen van een burn-out. 

Stap 1 in je burn-out: Je burn-out herkennen, erkennen en aanvaarden

De belangrijkste stap is je burn-out herkennen en vervolgens ook erkennen. Durven toegeven aan jezelf dat je óp bent en behoefte hebt aan rust. Niet langer vechten om toch maar door te kunnen blijven gaan, niet langer doen alsof alles goed gaat.

 

Een burn-out ontstaat in de meeste gevallen door een crash die plotseling heel de boel plat legt. En maar goed ook, anders zouden we blijven doorgaan! Door dit onvermijdelijke te accepteren kan rust worden gevonden, en rust is nu net zo belangrijk voor het herstel van een burn-out.

De toestemming om de tijd te nemen betekende een eerste stap in mijn aanvaardingsproces.

De dokter heeft me uit eigen beweging ziekteverlof gegeven tot eind augustus. Ik zou het haar zelf nooit hebben durven vragen, maar ik voel dat ik deze tijd nodig heb.

Stap 2 in je burn-out: Een pas op de plaats maken

Bekijk wat er gebeurd is.Burn out oorzaken

 • Hoe is het gekomen?
 • Waar ben ik mezelf kwijtgeraakt?
 • Waar verloor ik de balans? Wanneer is het ‘stilletjes’ begonnen?
 • Wat was de aanleiding? Hoe reageerde ik daarop?
 • Waar gaf mijn lichaam al aan dat het genoeg was, dat het niet goed ging, dat het teveel was?
 • Welke waarschuwingslampjes zie ik nu achteraf?
 • Had ik het proces eerder een halt kunnen toeroepen? Of was het noodzakelijk voor mij om tot op de bodem te gaan?

Ik was mij al langer bewust van een zekere onrust in mezelf, maar ik had nooit de tijd genomen om de kern daarvan echt te gaan onderzoeken. Ik leidde een rusteloos leven, ik was altijd bezig, druk druk druk, van hier naar daar aan het hollen.

Ik besef nu dat ik toen aan het weglopen was voor mezelf; ik stond helemaal niet in contact met wie ik werkelijk was en nam niet de tijd om daarbij stil te staan. Ik constateer dat ik deze rusteloosheid nu niet meer heb, dat ik rust binnen in mezelf heb gevonden; iets wat ik aan mijn burn-out te danken heb.

Burn-out - herstellen van een burn-outStap 3 in je burn-out: Waar krijg je energie van? Waar loopt energie weg?

Onderzoek zowel in je werk als buiten je werk:

 • Wat zijn je belangrijkste energiegevers?
 • En wat zijn je energielekken? Waar loop je op leeg?

 

Stap 4 in je burn-out: Wat heb je nodig?

Nadat je je burn-out hebt herkend, aanvaard en eerlijk in de spiegel hebt gekeken, start nu de volgende fase om (nu wel) voor jezelf te zorgen, om naar je lichaam te luisteren en het als je eerste prioriteit zien om voor jezelf te zorgen. Voor jezelf zorgen betekent niet enkel lichamelijk voor jezelf zorgen, maar ook mentaal.

 

Het herstelproces van burn-out start echter pas vanaf het moment dat je jezelf bewust de toestemming geeft om te investeren in jezelf.

 

Wanneer je geveld wordt door een burn-out dan heb je gedurende lange tijd, bewust of onbewust, je eigen grenzen en behoeften niet herkend of onvoldoende gerespecteerd. Wat je nu te doen staat kan dus heel moeilijk voor je zijn, namelijk goed voor jezelf zorgen.

 

Stap 5 in je burn-out: Investeren in jezelf. Zorg goed voor jezelf.

Burn out - Goed voor mezelfHet accepteren dat ik een burn-out had én dat ik nu echt goed voor mezelf moest zorgen was moeilijk. Op een gegeven moment kon ik écht niet meer. Ik kon niet meer werken. Ik kreeg het gewoon niet meer voor elkaar. Ik zat als een zombie achter de computer, er kwam niets meer uit mijn handen, tranen liepen over mijn wangen.

Ik, degene die altijd alles kon, die nooit ziek was, zat daar naar het beeldscherm te staren. Wat er op stond, zei mij niets meer. Het was één woordenbrij. Het was op. Ik kreeg het (zelfs met míjn wilskracht en mentale kracht) niet meer voor mekaar. Ik wilde wel, maar het lukte niet. Het was echt op. Ik moest me ziek melden. Het ging echt niet meer.

En toen zat ik thuis met als opdracht weer opladen, goed voor mezelf zorgen, dingen doen waar ik energie van krijg. In het begin voelde het zo ‘fout’ om leuke activiteiten te ondernemen terwijl ik met ziekteverlof was. Ik maakte mij zorgen over wat de ‘mensen’, mijn collega’s, vrienden, familie, buren daar wel niet van zouden denken. Maar ik wist dat ik nu echt voor mijn lichaam moest zorgen.

Ik liet het gevecht met ‘wat zou moeten’ los en ging goed voor mezelf zorgen, naar mijn lichaam luisteren. Beetje bij beetje krabbelde ik er uit. De burn-out dwong mij als het ware om in contact te komen met mezelf. Het heeft de lopende band waarop mijn leven draaide stopgezet.

Stap 6 in je burn-out: De diepere betekenis van je burn-out

Burn-out………je wordt letterlijk stilgezet. De denderende trein die maar door blijft gaan…wordt (soms heel rigoureus) tot stilstand gebracht. Soms kunnen we zo koppig zijn, zo op onze automatische piloot doorgaan, dat er een crisis nodig is, iets wat ons uit evenwicht brengt, om ons tot verandering te brengen, tot verandering te dwingen.

 

Burn-out……..wie ben jij los van je werk, op welke plaats staat je werk (wat je doet) en wie jij zelf bent

Ik haalde heel wat trots uit mijn beroep. Het zat in mijn zijn. Dat was wie ik was. Door niet meer aan het werk te zijn, voelde ik me naakt, mijn job was het uithangbordje van mijn identiteit. Wie ben ik, los van mijn beroep. Welke dromen heb ik, los van mijn professionele ambities? Vragen waar ik tijdens mijn burn-out bij stil stond.

Voorheen leefde ik afgesneden van mezelf; mijn grootste drijfveer was liefde en bevestiging van anderen krijgen, waarvoor ik me vaak aan andermans waarden en normen aanpaste en hierbij mezelf volledig in de steek liet.

Ik raakte zo beetje bij beetje mijn spontaniteit en enthousiasme kwijt, wat uiteindelijk ten koste ging van mijn vitale levensenergie. Ik herkende mezelf niet meer en klampte me daarom volledig vast aan mijn beroepsidentiteit, het werd mijn rots in de branding. De grootste beproeving in het proces was voor mij dan ook deze los te laten.

Stap 7 in je burn-out: Het accepteren en liefhebben van jezelf, met of zonder burn-out

Burn out als vriend - Jij doet er ook toeMisschien is een burn-out wel de vriend die jou wil helpen om goed voor jezelf te zijn. Dat niet alleen jouw werk ertoe doet, maar ook jij. Werk actief samen met deze vriend. Wees mild voor jezelf en heb geduld.

 

De veranderingen gebeuren eerst binnen in jezelf. Je voelt beetje bij beetje dat je iemand anders aan het worden bent; je merkt dat eigenschappen die je ook belangrijk vond bij jezelf aan het veranderen zijn, je ontdekt nieuwe interesses; je waarden en normen veranderen of krijgen meer diepgang; je prioriteiten komen elders te liggen.

Er wordt vaak gezegd dat je eerst en vooral vrienden moet zien te worden met jezelf. Het is pas tijdens mijn burn-out, in de moeilijkste periode van mijn leven, dat ik dat ook echt ben geworden.

De burn-out heeft me doen beseffen dat ik een leven van compromissen leidde, dat ik steeds aan andermans verwachtingen trachtte te voldoen, in het plaatje van de maatschappij probeerde te passen en daarbij voorbijging aan mijn eigen behoeften en verlangens.

Een burn-out…is heftig. Herken je deze punten?

De eerste ervaringen tijdens een burn-out: geestelijke moeheid en existentiële leegte. Het gevoel overmeesterd te worden door gevoelens van gelatenheid, maar ook van angst, onzekerheid en boosheid. Alles en iedereen in twijfel willen trekken, inclusief jezelf. Het gewoon even niet meer weten, zoals het voorbeeld hieronder.

Ik had mijn werk jarenlang met overgave en enthousiasme gedaan, het was mijn passie. Ik was over veel dingen onzeker, maar niet over de liefde voor mijn werk. En opeens was ik uitgeblust, liet mijn professionele rol me koud en vond ik nergens meer voldoening in.

Ik voelde me totaal vervreemd van mezelf, de enige zekerheid die ik nog had, was nu ook verdwenen. Ik kwam in een innerlijke leegte, een zwart gat terecht. Een zware tijd.

Het bracht me in verwarring en sloeg het fundament weg onder alles waar ik ooit in had geloofd, mijn grondvesten waren ingestort. Niets was nog zeker en ik twijfelde voortdurend aan wie ik was en wat ik wou. Bedolven onder een allesoverheersend gevoel van zinloosheid. Maar ook bij mij kwam er na de winter, de lente.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een energiestoornis (geen emotionele stoornis), waarbij de stressregulatie is verstoord, wat ook gevolgen op emotioneel gebied heeft. Een burn-out bevat drie hoofdkenmerken:

 • Emotionele uitputting: mentale en fysieke vermoeidheid, je opgebrand voelen, helemaal leeg zijn, geen reserves meer hebben.
 • Toegenomen afstandelijkheid ten opzichte van je werk: een negatieve, kille en cynische houding ten opzichte van je werk, er totaal geen boodschap meer aan hebben.
 • In twijfel trekken van je deskundigheid en je professionele kunnen: je eigen werkprestaties negatief beoordelen, het gevoel hebben niet meer naar behoren te functioneren en geen waardevolle dingen meer te bereiken in je werk.

 

Wat er vaak over het type mens dat een burn-out krijgt wordt gezegd:

 • Harde werkers waarbij iets nooit teveel is.
 • Mensen met een hart voor de zaak.
 • Die ergens echt voor gaan. Zeer loyaal en toegewijd.
 • De beste van mijn team. Zij staan altijd klaar. Doen hun werk goed.
 • Mensen die hun hart en ziel in hun werk leggen.
 • Erg energiek en opgewekt, de meest gedreven en vriendelijke mensen.
 • Enthousiast, betrokken en ambitieus.
 • Je kan enorm op ze bouwen. Hebben een hoog arbeidsethos, zijn plichtsgetrouw en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Zetten zich helemaal in en stellen hoge eisen aan zichzelf omdat ze goed werk willen afleveren.
 • Mensen die met hun hart werken en een verschil willen maken.

 

Burn-out kenmerken eigenschappenAls we in onze vrije tijd niet kunnen loskomen van het werk en geen gezond tegenwicht (meer) hebben, dan loop het vroeg of laat mis.

Zo heb ik jarenlang het fulltime werken in ploegendienst gecombineerd met een bijverdienste, met studeren, met uitgaan en met sporten. Het ging als vanzelf, ik racete vol energie en ambitie op de automatische piloot door het leven. Ik stond bekend als een heel energiek persoon.

De balans tussen werk en ontspanning

Vaak leven mensen die een burn-out krijgen, gedurende een (te) lange periode in een te hoge versnelling. In welke versnelling leef jij?

 

Een burn-out; ook wel te vergelijken met een herfst-en winterseizoen

Een burn-out kan je vergelijken met een herfst-en winterseizoen. Eerst word je gedwongen het bekende en vertrouwde los te laten, dat zijn de bladeren die van je takken vallen. Je status, je identiteit in je werk, je vaste ideeën, je verwachtingen, je eisen ‘wat zou moeten’, je gezondheid, veerkracht en levenslust. Enkel de leegte blijft nog over.

 

In de winter lijkt het merendeel van de natuur dood. Tenminste dat is slechts wat we aan de buitenkant waarnemen, maar het leven speelt zich ondergronds af. Voordat de jonge scheuten van een plant boven de grond verschijnen, vindt de groei plaats onder de oppervlakte, in de duisternis van de aarde. Binnenin zijn zaadjes  aan het ontkiemen.

 

Je leven vereenvoudigd zich, gaat de diepte in en er ontspruiten nieuwe dingen, die je kunt vergelijken met verse knopjes aan de bomen. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is een proces dat tijdelijk pijn doet. Er gaat iets verloren. Verdraag de kaalheid van je eigen takken.

 

Vertrouw erop dat het ook in je hart weer lente zal worden, dat je weer boven de grond zult komen en uitgroeien en opnieuw vrucht zult dragen. Uiteraard vraagt dit proces tijd en zal je moeten leren om, net zoals een boom, de dingen te nemen zoals ze komen.

Ik ben er nog niet, maar ik weet dat het goed is zoals het nu is. Ik probeer niet langer te vechten tegen deze burn-out, omdat ik weet dat ik eruit zal komen wanneer de tijd daar rijp voor is en het uiteindelijk tot iets beters zal leiden.

Dit artikel bevat bepaalde fragmenten uit het boek van Mieke Lannooy ‘Burn-out – Het begin van verandering’. Een echte aanrader!

Meer blogs
van Monique

Blogs van Monique

Dodenherdenking

Leed. Groot leed. Wat was voor jou een moeilijke periode? Sta stil, erken

Oorlog. Zo verschrikkelijk. Wat een leed. Tijdens Dodenherdenking staan we stil bij dit afschuwelijke leed. Met onze harten voelen we mee. We erkennen hen, we erkennen hun leed.
Zo kennen wij ook leed, weliswaar op een ander niveau, Momenten waar je door moest gaan. Momenten van overleven. Wat was voor jou een zware periode? Neem een momentje de tijd om te herdenken, te erkennen en stil te staan.

Lees verder »
Innerlijk kind

Ja, ik zal ook goed voor jou zijn

Wie ben jij voor jezelf? Ben je vaak ook beter voor een ander of voor je werk, dan voor jezelf. Ik was dat in ieder geval wel. In dit blog deel ik een zeer persoonlijk stukje van mezelf. Een schets waar ik vandaan kwam. Ik was voorheen beter voor de ander, dan voor mezelf……

Lees verder »

Ontstressen- Tot rust komen

Hoe ontstress je? Hoe kom je tot rust? In welke versnelling leef jij?
– Fysiek ontstressen: een time out nemen
– Mentaal ontstressen: wat is er gaande?
– Emotioneel ontstressen – ontlasten
– Terug naar jezelf
– Van ontstressen naar voeden

Lees verder »

Agenda

De retraites die Monique geeft

Christelijke retraite 'Tot rust komen'

22-24 feb: 'Aan Zijn voeten'

- 'De Kleine Hoeve'

Thuiskomen bij God en jezelf. In deze stilte retraite laten we onze Martha kant los en gaan we een weekend Maria zijn.

Dit is een christelijke retraite. (De andere retraites zijn algemeen.)

Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

Bezinningsweekend 'Op het kruispunt van je leven'

26-28 feb: 'Op het kruispunt van je leven'

- 'De Kleine Hoeve'

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.

Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

Klooster Wandelretraite Nederland

11-13 apr: Klooster Wandelretraite

- Klooster Valkenburg

Een 3-daagse wandelretraite door het prachtige heuvelachtige Limburg, vol inspiratie en bezinning.

We slapen in het klooster, hebben een gesprek met de zusters: een bijzondere ervaring.

Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

Stilte retraite Nederland

15-17 apr: 'Stilte retraite'

- Klooster Heiloo

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf, naar wie jij bent.

Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.

Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

Over Monique

Laat ik mij even voorstellen

Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.

 • Echtheid

Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.

 • Respect

Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.

 • Zinvol leven

Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Monique Oostdam Retraites Nederland

Reviews

Wat zeggen de deelnemers over Monique?

Een bijzondere ervaring

Klooster Wandelretraite

De organisatie van dit weekend was perfekt, de sfeer ontspannen. Monique is vrijmoedig in haar spreken over haar geloof en dat geeft een bijzondere richting. Gelukkig is zij ook ontvankelijk voor de wensen en behoeften van de deelnemers, zoals voor “eigen tijd”. Zij zou nog meer dan zij al doet ‘contact’ kunnen maken met de inhoudelijke kant van de kloosters. Ik heb het als een verrijking ervaren me een heel weekend over te geven.
Lees meer

27 juli 2013

Letty

, 54 jaar

Organisatie charity

Klooster tot kloosterwandeling

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Het is bijna een jaar later en nog steeds kijk ik met fijne gevoelens terug naar het kloosterweekend. Allereerst een super organisatie, wat veel rust geeft. Daarnaast de combinatie van fijne, diepgaande, maar ook gezellige gesprekken en eigen tijd (rust, bezinning). De combinatie van wandelen en klooster is ook geweldig. Het kloosterleven (met name het bijwonen van de getijden) heeft een diepe indruk gemaakt en de rust, toewijding die het uitstraalt. Het brengt je even in een andere wereld, een wereld waar plaats is voor rust en bezinning, toewijding aan God. De zusters zijn erg vriendelijk en gastvrij. Verder het mooie Limburgse landschap, de gevarieerde groepssamenstelling en bovenal Monique’s enthousiasme leverden een fijn weekend op, wat me persoonlijk ook in het geloof heeft gesterkt.
Lees meer

3 augustus 2013

Simone Koster

, 22 jaar

-

Klooster tot kloosterwandeling

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Deze wandeling is echt een aanrader!! Wat een prachtige omgeving. Bij aankomst m’n horloge afgedaan en het hele weekend geen tijdsbesef gehad, dat was pas een ervaring. Het mooie aan deze retraite is dat deze aansluit aan je eigen behoeften. Monique geeft vrijblijvende workshops waar je met elkaar in gesprek gaat over een bepaald thema. Je kan het weekend gebruiken puur ter ontspanning, om even uit de drukte van mijn dagelijks leven te komen. Je kan het weekend ook gebruiken om op zoek te gaan naar God, Je relatie met Hem te verdiepen of nieuw leven in te blazen. Tijdens dit weekend overnachten we in 2 kloosters. Bijzonder om (ook weer vrijblijvend) mee te draaien in het kloosterleven. Kortom, deze reis moet je een keer meegemaakt hebben. Voor mij blijft het niet bij een keer, ik kijk uit naar de volgende reis!
Lees meer

12 augustus 2013

Jaap van Beelen

, 30 jaar

-

Van klooster tot klooster weekend

5 sterren

Klooster Wandelretraite

De kloosterwandeling was geweldig! Momenten van stilte en bezinning afgewisseld met fijne gesprekken (met elkaar, maar ook de zusters uit het klooster). Ook mooi om verschillende soorten kloosters te zien. Even helemaal opgeladen door tijd voor jezelf te hebben en met God door te brengen! Een aanrader voor iedereen die even uit het drukke leven wil stappen!
Lees meer

21 augustus 2013

Rogier

-

Op het kruispunt van je leven

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Mijn eerste kennismaking met een bezinningsweekend en ook met een klooster. Blanco erin gegaan. Maar wat een mooie tijd! Stilte is een heel apart fenomeen! Dat doet echt wat met je. Maar ook de momenten met elkaar als groep rondom de workshops maken heel veel los. Wel een intensief weekend vond ik. Maar ik heb een geweldige tijd gehad. Naar het klooster in Hilversum ga ik zeker nog een keer terug.
Lees meer

21 augustus 2013

Rogier

-

Klooster tot kloosterwandeling

Klooster Wandelretraite

Een prachtig idee, om van klooster tot klooster te wandelen. De combinatie van wandelen en stilte brengt tot rust, en geeft je tegelijkertijd de gelegenheid boeiende mensen te ontmoeten!
Lees meer

26 augustus 2013

Marianne

, 44 jaar

-

Bezinningsweekend

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Wat heerlijk om een weekend te rusten en goed na te denken over jezelf en je leven. Dankzij de workshops kan je alles goed in kaart brengen, wat je thuis minder goed lukt. Het klooster is mooi en er heerst een ontspannen, ongedwongen sfeer. Zeker een aanrader!
Lees meer

26 augustus 2013

Anna

, 28 jaar

-

terugblik

'Op het kruispunt van je leven'

Bedankt Monique, voor het leerzame, rustige weekend. Veel rust, bezinning, lekker eten, nieuwe mensen, verdieping van mn geloof. Tot een volgende keer!!
Lees meer

27 augustus 2013

Els

, 36 jaar

Secr.

Een mooi moment

Klooster Wandelretraite

De combinatie wandelen, stilte, kloosterontmoetingen, workshops en gesprekken sprak me zeer aan
Lees meer

30 augustus 2013

Michiel

, 50-er jaar

Docent

Eerste kennismaking

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Een mooie eerste kennismaking met een retraite. Het klooster in Huissen is actief en daarmee levendig. Ik heb me zeer welkom en allerminst ongemakkelijk gevoeld. Ook als niet-christen. De begeleiding van Monique was uitstekend, op maat en gezellig. Dank! Ik ga zeker weer een retraite doen volgend jaar!
Lees meer

10 september 2013

Marleen

, 34 jaar

Beleidsmedewerker

Stilte en diepgang

5 sterren

Klooster Wandelretraite

De stilte in de kloosters en tijdens de wandelingen hebben me erg aangesproken. Ook wist Monique op een prettige manier de gesprekken diepgang te geven. Het was goed om zo een weekend ‘stil’ te staan en geïnspireerd verder te gaan.
Lees meer

19 september 2013

Adam

, 50 jaar

-

Christen

Terugblik

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het weekend in Hilversum was heel bijzonder en inspirerend. Wat mij opviel was de positiviteit die de zusters uitstraalden. Allen verschillend, maar verbonden met elkaar in geloof. Ook wij als groep waren verschillend, maar stonden allen ‘op het kruispunt van ons leven.’ Monique was een geweldige coach. De werkvormen waren gevarieerd en uitdagend. We werden geprikkeld, maar vrij om te kiezen.We voelden ons veilig om ervaringen met elkaar te kunnen delen. Ook was er genoeg tijd voor bezinning, zoals; een heerlijke boswandeling gezamenlijk of alleen, muziek, lezen etc. Het was een heel mooi weekend en ik ging met een warm en voldaan gevoel naar huis.
Lees meer

20 november 2013

Coriene

, 52 jaar jaar

Onderwijzeres/pedagogisch medewerker

Christen

Een bijzondere ervaring

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Ik kijk met veel warmte en voldoening terug op dit bezinningsweekend te Hilversum op een prachtig vernieuwde sfeervolle locatie. Al de deelnemers en in het bijzonder natuurlijk ook Monique dank ik voor de bedding, voor de gelegenheid en de genegenheid om het vertrouwen te hebben om uitdrukking te geven aan het diepste van mijn binnenste en de wijze waarin ik mij heb kunnen en mogen laten zien. Een bijzondere ervaring voor mij in allerlei opzichten. Hartverwarmend!
Lees meer

2 december 2013

Joop

, 63 jaar

Administratief medewerker

even terug kijken

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Hallo Ik kan alleen maar zeggen dat alles perfect was, het weekend van 10 tot 12 januari. Het heeft heel veel met me gedaan en de nawerkingen komen nog. Monique is een geweldig warm persoon die precies de snaar weet te geraken. Ook de medecursisten waren geweldig met veel respect voor elkaar. Het voelde als een warme deken.
Lees meer

16 januari 2014

TOOS VEROUDE

, 65 jaar

Pedagogisch medewerkster

Bezinningsweekend 2014

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het is nu alweer 3 weekjes geleden dat ik er was. Voor het eerst naar een bezinningsweekend. Maar ik heb zoveel geleerd en tot bezinning gekomen. Het was zowel voor gelovige als niet gelovige een heel rijk weekend. Nogmaals Monique erg bedankt voor de rust en liefde die je uitstraalde naar iedereen. Misschien nog eens tot ziens in een andere retraite. Gods zegen.
Lees meer

29 januari 2014

Anna

, 30 jaar jaar

Secr.

Bezinningsweekend ‘Op het kruispunt van je leven

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het is nu alweer 3 weekjes geleden dat ik er was. Voor het eerst naar een bezinningsweekend. Maar ik heb zoveel geleerd en tot bezinning gekomen. Het was zowel voor gelovige als niet gelovige een heel rijk weekend. Nogmaals Monique erg bedankt voor de rust en liefde die je uitstraalde naar iedereen. Misschien nog eens tot ziens in een andere retraite. Gods zegen.

Lees meer

3 februari 2014

Anna

, 30 jaar jaar

Secr.

Indrukwekkend

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Een heerlijk en indrukwekkend weekend achter de rug; rust en ruimte om na te denken, te graven bij jezelf, terug te blikken, stil te staan bij het nu en vooruit te kijken. De oefeningen die Monique aanreikt helpen hier goed bij. Open, veilige sfeer binnen de groep, prima faciliteiten in Klein Sion en heel fijn dat je zo het bos in loopt. Programma goed gedoseerd; workshops afgewisseld met ‘eigen’ tijd. Monique, hartstikke bedankt voor de gesprekken, de begeleiding en dat je een sfeer weet te creëren waardoor mensen zich durven open te stellen en zo verbinding weten te maken met zichzelf en met anderen
Lees meer

17 februari 2014

Hellen

, 34 jaar

Marketing & communicatie

Mooie ervaring

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Dank aan Monique, Ze nam ons mee met prachtige wandelingen van klooster naar klooster. Tijd voor stilte en bezinning, tijd voor ontmoeting met de anderen van de groep en met een aantal zusters uit het klooster. De gelegenheid om diensten bij te wonen. Echt een paar dagen in een andere “wereld”.
Lees meer

20 mei 2014

Els

, 53 jaar

Doktersassistente

bezinningsmidweek

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Mijn time- out, Pas op de plaats.. Dus even niets moeten! Maar toch bleef ik in het verleden wroeten. Even rust….. was dus echt een must.. Dus een bezinningsmidweek, was wat mij we leek! Maar wat verwacht ik van zoiets? Of vind ik het uiteindelijk niets? Ik moest het maar gaan ondervinden, en verliet familie en vrinden. In een omgeving van vrede en rust werd ik mij van mijn kruispunten bewust. Door workshops, gesprekken en stilte bereikte ik mijn doel. en ben ik gaan werken aan mijn gevoel. God heeft mij bij de hand genomen en mij gebracht waar ik hoopte te komen. Mijn rugzakje leeg, het boek dicht geslagen. Antwoorden gekregen op vele vragen. Lieve Vader, met Uw hulp van boven kan ik weer in een toekomst geloven! En waar mij die ook brengen mag… Ik ben U dankbaar voor elke dag!Monique, bedankt voor de fijne coaching en begeleiding! Ilona en Marc, bedankt voor de super verzorging! Liefs, Gerjaan
Lees meer

13 juni 2014

Gerjaan Petersen

, 51 jaar

Begeleidster geestelijk beperkten

Retraite

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

9 dagen geleden dat ik thuis ben gekomen.
Ik heb zolang gewacht omdat wat mij is overkomen, dacht dat het niet waar kon zijn. De stilte heeft mij daar tot rust gebracht. En de counseling met Monique heeft mij vrijgemaakt. Daar zat Gods hand in. Voor mij een weekend om in heel mij leven niet te vergeten!!
Bedankt!! En ik kom zeker nog een keer terug.

Lees meer

4 augustus 2014

Gracia

, 55 jaar

Ondernemer

Voor herhaling vatbaar

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Dit was voor mij de eerste keer dat ik drie dagen niet heb gesproken en ook echt mijn ziel in stilte heb gebracht. Het is de manier om God te laten spreken in je leven. Een ervaring die ik zeker ga herhalen. Heerlijk!
Lees meer

24 augustus 2014

Marlon van Dijk

, 31 jaar

Ondernemer

stilteretraite

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Ik heb deze stilteretraite als zeer bijzonde ervaren. Zoveel inzichten en wijsheid gebracht. Ik ben dankbaar voor dit wknd en bedank moniqeu zij heeft me met veel warmte begeleidt en een stapje weer dichter bij god gebracht. Echt een.prachtig wknd. Dank je Moniqeu. Gr Karin
Lees meer

25 augustus 2014

karin van koppen

, 50 jaar

Coach

Heerlijk weekend

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Een heerlijk weekend gehad in stilte. Zowel rust om mij heen als binnen in mij. Monique heeft mij tools gegeven waar ik wat aan heb. Nu aan mij om dit toe te gaan passen in mijn leven. Ik ga zeker vaker de stilte zoeken.
Lees meer

26 augustus 2014

Foke van Baren

, 29 jaar

Fysiotherapeute

Christa

5 sterren

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Heerlijk aan Zijn voeten. Wij (7 vrouwen die elkaar al kennen van de Alphaleiding) kwamen aan met een gezonde spanning van het niet weten wat ons te wachten zal staan. Nou, die spanning was vrij snel weg toen we binnen kwamen,Monique ons welkom heette en we aan de koffie zaten. En toen begon de stilte…..eerst lekker, toen werd het moeilijker (soms heel moeilijk en pijnlijk) maar dan ga je de echte stilte in….dat is echt heerlijk. Alleen in gesprek met God. Je “martha” weg en “Maria” zijn echt heerlijk. Ook de gesprekken onderling en samen (ook met de lieve vrijwilligers) waren fijn en dan niet te vergeten het samen zingen, zo spontaan, heerlijk 1 familie zijn. Het was echt een weekend om nooit te vergeten en om zeker nog eens te doen! Monique en de lieve vrijwilligers (sorry namen ben ik niet zo goed in) bedankt!! En ik hoop tot ziens!
Lees meer

24 oktober 2014

Christa Tomassen

-

Zijn aanwezigheid

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Het weekend van 10-12 oktober was voor mij genieten van de stilte en vooral de aanwezigheid van God. Hij was zo dichtbij! Een geweldige bemoediging om hier in het dagelijks leven ook tijd voor vrij te maken.
Lees meer

29 oktober 2014

Evelien de Graaf

, 44 jaar

Eigenaar administratie kantoor

Een bijzonder weekend

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Een belevenis om nooit te vergeten. Ik heb een bijzondere liefde en genade mogen ervaren met Monique en 7 lieve vrouwen uit Spakenburg. Als vrijwilliger van Klein Sion te Leuvenheim, heeft Jezus mij bij de arm genomen en ik voelde Zijn Liefde “geweldig” wat een mooie ervaring. Wij hebben gezongen en gebeden en waren net een familie. Bedankt lieve vrouwen uit Spakenburg dat jullie zo open en eerlijk waren. Bedankt lieve Monique dat ik dit heb mogen mee maken.Jos
Lees meer

7 november 2014

Jos

-

Bezinning.

5 sterren

(Nieuwjaarsretraite)

Vanwege een Burn-out is 2014 voor mij een pittig jaar geweest. De nieuwjaarsretraite kwam voor mij als een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. In een inspirerende en serene omgeving, in aanwezigheid van een groep mooie mensen en onder begeleiding van Monique heb ik genoten van de rust, de gezamenlijke maaltijden en de workshops en ga ik vol vertrouwen 2015 in.
Lees meer

4 februari 2015

Roel de Mos

, 40 jaar

Bankmedewerker

Genieten, Rust ervaren, Verbondenheid voelen

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Met veel dankbaarheid kijk ik terug op een bijzonder mooie tijd in Klein Sion. Ik heb genoten van de gelegenheid om helemaal tot rust te komen, de ontmoeting met de andere deelnemers, de lekkere maaltijden en vooral de liefdevolle sfeer. Monique, bedankt voor je betrokkenheid, je goede begeleiding tijdens de workshops en de persoonlijke aandacht voor iedereen!
Lees meer

25 maart 2015

Ulrike

, 49 jaar

-

Een rugzak vol…:-)

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Gisteravond terug gekomen van een aantal dagen bezinning in Zuid-Limburg met Monique, Marco, Marjolijn, Antje, Jannie, Rita, Roos, Bernadette, Brigitte, Annemiek het was geweldig! Prachtig weer, mooie wandelingen en gesprekken. Het heeft me geraakt! Monique bedankt! Leafs Oeke
Lees meer

18 april 2015

Oeke Wiersma

-

Bezinningsretraite

'Op het kruispunt van je leven'

Het viel mij een beetje tegen Ik had graag wat meer tips/tools gekregen, Of een inzichtelijk gesprek. Teveel vrije tijd,niks om te doen. Ik dacht misschien kan ik een boek lezen maar alleen maar boeken over het geloof.Ik had graag ook meditatie en/of yoga gedaan(dit heb ik nu voor mezelf wel gedaan alleen op me kamer)Kamer was perfect en het eten ook (simpel maar in orde)er werd geweldig rekening gehouden met vegetarische voorkeur.De workshops waren erg simpel en waren 4 A4 tjes met wat vragen die de leidster voorlas en dan moest je t in stilte invullen.Oja en wat ik raar vond was dat ik 10 min voor ontbijt aan t zingen was en super zacht een muziekje op had staan en er wat van werd gezegd,dat t uit moest,terwijl iedereen al wakker was, ik bedoel wees vrolijk laat iemand in zijn waarde!Er is maar 1 keer een wandeling gemaakt, En veder is er niks georganiseerd.Ik vond de leidster ook overkomen alsof zij dit voor t eerst deed,onzeker en on ervaren.
Lees meer

19 april 2015

Dyon.

-

Nog even de retraites op rij:

22-24 feb: 'Aan Zijn voeten'

Christelijke retraite 'Aan Zijn voeten'
Helaas, al vol

26-28 feb: 'Op het kruispunt van je leven'

Bezinningsweekend
Helaas, al vol

11-13 apr: Klooster Wandelretraite

Klooster Wandelretraite
Helaas, al vol

15-17 apr: 'Stilte retraite'

Stilte retraite
Helaas, al vol
Scroll naar boven