Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Heb ik een burn-out of ben ik overspannen? Foto

Tot rust komen – Hoe doe je dat?

Je hoofd blijft maar razen, maar gaan. Hoe kom je toch tot rust (en van je onrust af)? Hoe kom je tot rust, ook te midden van de storm. Wij hebben hier een uitgebreid blog over geschreven. Lees met ons mee!

Hoe kom je tot rust

Hoe kom je tot rust (en van je onrust af)?

Ja, zolang je in je hoofd blijft, ben je onrustig. Ons hoofd, ons hoofd-kantoor blijft maar zorgen en laat zich niet zo gemakkelijk tot rust brengen. ‘Wat als…. Vergeet dit niet. Zorg hier voor. Heb je hier al aan gedacht? Ecetera.’ Onze gedachten dwalen voortdurend overal heen.

Maar het goede nieuws is dat wanneer ik mijn aandacht niet richt op wat er in mijn hoofd allemaal afspeelt, maar naar mijn lijf en naar mijn ademhaling ga, dan word ik rustiger van binnen. Meer aanwezig.

FAQ

Praktische vragen

Van je hoofd naar je lijf. Eigenlijk is het heel eenvoudig (en toch moeilijk). Je richt je aandacht nu op je lijf. Je voelt je lijf, je voelt hoe je zo inademt en uitademt. Op die manier ben je in je lijf. Daar ben je. En je neemt vanuit je lijf gedachten waar, hetgeen wat komt (en ook weer gaat). Je middelpunt, je zijn, is dus in je lijf. Je bent niet in je hoofd, maar in je lijf (voor mij mijn buik). Oh, dat klink heel raar misschien. Maar blijf met me meelezen, want na het lezen van deze pagina, weet jij hoe je tot rust kunt komen.

Het korte antwoord: Laat de onrust er gewoon zijn.

 

Het lange antwoord: Je komt tot rust door je onrust er te mogen laten zijn. Ja, laat alles wat er is, er mogen zijn. Je neemt het gewoon waar. ‘Je bent onrustig hè?’ met de gedachte ‘Dat mag’. En je bent er gewoon bij.

Ik vecht dan niet tegen mijn onrust, maar neem de onrust bewust waar. Ik laat de onrust bestaan, in plaats van ertegen in te gaan. Dan is ze er nog, maar heeft mij niet meer in haar greep. Ik kijk ernaar. Ze mag er zijn. Maar ze bepaalt mij niet meer.

Ik sluit vriendschap met mijn onrust.

Dat maakt mij rustiger dan dat ik er met geweld tegen vecht.

 1. Ik observeer mijn onrust. Ik let erop hoe de onrust zich uit, in mijn gedachten, in mijn lichaam.
 2. Ik neem mijn onrust bewust waar zonder erdoor bepaald te worden.
 3. Ik let erop hoe ze opkomt, hoe ze sterker wordt.
 4. …en hoe ze weer wegebt.

Midden in de onrust ben ik op deze manier toch rustig. De onrust is daar. En ik ben hier, in een soort van stilte-ruimte. Laten we nu ingaan op de stilte-ruimte.

Echt tot rust komen

Echt tot rust komen door een retraite

Soms heeft de innerlijke onrust juist tijden van uiterlijke rust nodig, om überhaupt aan het woord te kunnen komen. Even een paar dagen voor jezelf om zo de innerlijke stemmen en impulsen te horen. Een retraite is hier natuurlijk ideaal voor.

Stilte retraite Nederland

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf. Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.
Bezinningsweekend 'Op het kruispunt van je leven'

Retraite 'Op het kruispunt van je leven'

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen.Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.
Arine van Rijn Retraites

Retraite 'Authentiek Leven'

Jij bent uniek! Tijdens deze drie dagen sta je stil bij wie jij ten diepste bent, wat belangrijk voor je is en waar jij naar verlangt.Wat betekent het om in vrijheid jouw unieke zelf te zijn?
Retraite 'De kracht van eenvoud'

Retraite 'De kracht van eenvoud'

Verlang je naar rust en ruimte? Tijdens deze retraite ga je terug naar de essentie en sta je stil bij wat werkelijk belangrijk voor je is.Even niets moeten, maar de kracht van eenvoud ervaren.
Retraite Op reis door je leven

Plus-retraite 'Op reis door je leven'

Een retraite met maar liefst 7 workshops met onderwerpen als: Jij en je kinderjaren – Heden en toekomst – Inzicht in je relatie.Waar wil jij stilstaan op je reis? Stel je eigen retraite samen. Begeleid door twee coaches.

Wat is...

Jouw stilte-ruimte: de stilte binnen in jou…ook te midden van de storm

Een stilte ruimte: óók jij hebt die! In mij heb ik een soort van stilte ruimte. Ik hoef die helemaal niet zelf te creëren. Het zit al in me. Maar ik ben er vaak genoeg van uitgesloten.

Stilte ruimte

Naar de stilte-ruimte in jezelf gaan – Meditatie

Meditatie brengt je in die stilte ruimte. Met mediteren voel ik mijn lijf. Voel ik hoe ik inadem en ook weer uitadem. In die stilte-ruimte is het vredig. Mijn hoofd blijft misschien nog onrustig. Daar jagen de gedachten nog achter elkaar aan. Herken je dat? Maar diep daaronder is het stil. Daar kan ik me laten vallen.

Ken Wilber vergelijkt de meditatie met een duik in zee. Aan de oppervlakte is de zee onrustig. Daar gaan de golven heen en weer. Maar hoe dieper we naar beneden duiken, des te rustiger wordt het.

Deze stilte ruimte is er al, ook in jou! Je hoeft hem niet te fabriceren. Hij bevindt zich in jou.  

Meditatie wil niet zeggen dat je van binnen altijd stil bent. Je gedachten zullen blijven opduiken. Je kunt en hoeft je gedachten niet te blokkeren. Ze mogen er zijn. Alleen nu hoef je er niets mee. Ze zijn er gewoon. En jij bent hier. In je lijf, waar je voelt hoe je inademt en uitademt. Aanwezig. Verbonden. In een soort stilte ruimte van binnen. Kalm te midden van de storm.

Waardoor is het kalm van binnen? Doordat je aanwezig bent. Laten we daar meer op ingaan bij het volgende stukje.

Over ons

Retraites in Nederland die verschil maken met ervaren coaches

Met elkaar willen we mooie retraites in Nederland aanbieden waar je je thuis voelt en waar je mag zijn wie je bent.

Retraites waar jij met jouw vraag en proces centraal staat.

Team foto - Bezinningsvakanties Retraites 660x147

Meer dan 350 mensen gaven onze retraites in Nederland gemiddeld een 9+

Echt tot rust komen

Echt tot rust komen door een retraite

Soms heeft de innerlijke onrust juist tijden van uiterlijke rust nodig, om überhaupt aan het woord te kunnen komen. Even een paar dagen voor jezelf om zo de innerlijke stemmen en impulsen te horen. Een retraite is hier natuurlijk ideaal voor.

Stilte retraite Nederland

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf. Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.
Bezinningsweekend 'Op het kruispunt van je leven'

Retraite 'Op het kruispunt van je leven'

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen.Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.
Arine van Rijn Retraites

Retraite 'Authentiek Leven'

Jij bent uniek! Tijdens deze drie dagen sta je stil bij wie jij ten diepste bent, wat belangrijk voor je is en waar jij naar verlangt.Wat betekent het om in vrijheid jouw unieke zelf te zijn?
Retraite 'De kracht van eenvoud'

Retraite 'De kracht van eenvoud'

Verlang je naar rust en ruimte? Tijdens deze retraite ga je terug naar de essentie en sta je stil bij wat werkelijk belangrijk voor je is.Even niets moeten, maar de kracht van eenvoud ervaren.
Retraite Op reis door je leven

Plus-retraite 'Op reis door je leven'

Een retraite met maar liefst 7 workshops met onderwerpen als: Jij en je kinderjaren – Heden en toekomst – Inzicht in je relatie.Waar wil jij stilstaan op je reis? Stel je eigen retraite samen. Begeleid door twee coaches.

Mindul

Tot rust komen door ‘aanwezig te zijn’, in je lijf te zijn  – Mindfulness

Ik ben aanwezig, in mijn lichaam. Present. Ik ben helemaal bij wat ik doe. Ik neem waar wat er in mij omgaat. En wat er in mij omgaat is goed. Dat mag er zijn. Gedachten en emoties komen en gaan. Ik ben mindful. Aanwezig.

Stilte retraite - tot rust komen

FAQ

Natuurlijk kan ik niet elk moment bewust zijn. Dat zou te veel gevraagd zijn. Wel kan ik altijd weer kiezen om de rust op te zoeken, te gaan naar mijn stilte-ruimte. Lees hierover meer op de pagina ‘Meditatie, wat is het en hoe doe je dat?’.

 

Waarnemen zonder er een waardeoordeel aan te hechten, brengt tot rust. Ik hoef het niet te veranderen.

Onrust wilt omarmd worden, niet verstoten.      Monique Oostdam

En als ik het toe kan laten, dan verandert het vanzelf. Als ik mijn onrust toe kan laten zonder ertegen te vechten, dan wordt ze vanzelf rustiger. Ik neem mijn onrust in alle rust waar. Ik merk dat zich veel dingen in mij roeren.

 

Het is de waargenomen waarnemer. Ik zie het. Dat is daar. En ik ben hier… als een vredig meer. Bootjes met gedachten en emoties die komen en gaan. Soms golft het even. En na verloop trekt het meer zich weer glad.

In ons lichaam kunnen we soms ook letterlijk spanning ervaren. Spanning in onze schouders, druk in je hoofd, een vermoeide rug. Noem maar op.

 

Lichamelijke spanningen kunnen soms een uitdrukking zijn van psychische blokkades. Bijvoorbeeld: de druk die ik mijzelf opleg, de spanning die ik opsla, dingen die ik vasthoud of draag.

 

Door de juiste spanning in het lichaam (eutonia – goede spanning) krijgt ook de ziel de juiste spankracht. Je lichaam herstelt zich en komt weer tot rust, tot ont-spanning.

 

In de eutonie neem ik de spanningen waar die zich in mijn lichaam hebben vastgezet. Door de adem naar de gespannen plekken van mijn lichaam te laten stromen, kunnen zij zich oplossen.

Ze hebben wat liefde, aandacht en zorg nodig.

Dus je bent met je liefde, je aandacht, je rust bij de gespannen plekken. Even liefdevol aanwezig zijn bij de schouders die zich mogelijk verantwoordelijk voelen. Of de rug die wellicht zo zijn best doet. Wees er maar bij. En voel hoe je inademt, en hoe je weer uitademt.

Stop met vluchten, je hoeft alleen maar te luisteren, te zijn. Soms als we stil worden van binnen, dan kan hetgeen wat al langer gehoord wil worden juist nú gaan kwebbelen. Ren niet weg! Blijf er bij.

Laat je onrust toe en zie hoe ze vredig wegebt.

Soms wil de onrust gewoon even razen, even processen.

No worries! Je hoeft het niet op te lossen. Kun je er slechts gewoon stil bij staan, zonder het weg te wuiven, op te lossen, of af te zwakken? Kun je er gewoon mee zijn?

Blijf dus bij die ongemakkelijke, onrustige, pijnlijke, verdrietige, overweldigende of impulsgevende gevoelens. Alleen dan zal je werkelijk tot rust komen. Als je aan deze gevoelens voorbijgaat, dan zullen ze je steeds blijven achtervolgen. Of zich uiten in vage ontevredenheid en onrust.

Echt tot rust komen

Echt tot rust komen door een retraite

Soms heeft de innerlijke onrust juist tijden van uiterlijke rust nodig, om überhaupt aan het woord te kunnen komen. Even een paar dagen voor jezelf om zo de innerlijke stemmen en impulsen te horen. Een retraite is hier natuurlijk ideaal voor.

Stilte retraite Nederland

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf. Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.
Bezinningsweekend 'Op het kruispunt van je leven'

Retraite 'Op het kruispunt van je leven'

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen.Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.
Arine van Rijn Retraites

Retraite 'Authentiek Leven'

Jij bent uniek! Tijdens deze drie dagen sta je stil bij wie jij ten diepste bent, wat belangrijk voor je is en waar jij naar verlangt.Wat betekent het om in vrijheid jouw unieke zelf te zijn?
Retraite 'De kracht van eenvoud'

Retraite 'De kracht van eenvoud'

Verlang je naar rust en ruimte? Tijdens deze retraite ga je terug naar de essentie en sta je stil bij wat werkelijk belangrijk voor je is.Even niets moeten, maar de kracht van eenvoud ervaren.
Retraite Op reis door je leven

Plus-retraite 'Op reis door je leven'

Een retraite met maar liefst 7 workshops met onderwerpen als: Jij en je kinderjaren – Heden en toekomst – Inzicht in je relatie.Waar wil jij stilstaan op je reis? Stel je eigen retraite samen. Begeleid door twee coaches.

5 Oorzaken

De oorzaak van de onrust herkennen

Men wil de problemen het liefst ontlopen. Misschien heb je dat al jaren gedaan. Maar de pijnigende onrust laat dat niet meer toe. Die dwingt je de waarheid onder ogen te zien.

 

In plaats van tegen de onrust in te gaan, mogen we gebruikmaken van de boodschap die erin schuilt. Super interessant overigens. Wat leeft er van binnen? Wat houd je op de één of andere manier nog bezig? Interessant toch. Wees er mee. Luister er liefdevol naar: net zoals bij een klein kind.

Onrust wil liefdevol omarmd worden, niet verstoten. – Monique Oostdam

Stilte retraite - even niets hoeven

Staak het vuur

1. Waar vecht jij tegen? Wat mag er bij jou niet zijn? Staak het vuur: geef jezelf over

Waar verzet jij je tegen? Tegen het leven, je levensverhaal, jezelf, je geschiedenis, je aanleg, tegen dat wat is, tegen….?

“De kracht van JA zeggen”

Tot rust komen is ook JA zeggen tegen dat wat is. Verzet jij je ergens tegen? Waar mag jij JA tegen zeggen?

Waar mag jij JA tegen zeggen?

Tot rust komen is…

 • Ja, te zeggen tegen deze situatie
 • Ja, te zeggen tegen de onzekerheid
 • Ja, te zeggen tegen het verdriet
 • Ja, te zeggen tegen deze opkomende emoties
 • Ja, te zeggen tegen de machteloosheid
 • Ja, te zeggen tegen het niet-weten
 • Ja, te zeggen tegen het leven zoals het soms nu eenmaal is
 • Ja, te zeggen tegen jezelf, je dierbaren en deze wereld die natuurlijk niet continue volmaakt zijn.

Leg de lat neer

2. Leg de lat neer die je jezelf, anderen en het leven oplegt

Een andere veelvoorkomende oorzaak van onze onrust is dat ‘alles in een keur-s-lijf moet’. We beoordelen alles wat we doen. En meestal voldoet het niet aan onze criteria. Daarom zijn we ontevreden met onszelf en deze wereld, en er ontstaat een vage onrust in ons.

Het moeten passen in een keurslijf. Ja, keur-s-lijf. De moetjes, de kwalificaties die je aan jezelf stelt…zelfs in het mediteren en tot rust komen.

Eenvoudiger

3. Het leven eenvoudiger maken, dát geeft rust

Een andere oorzaak van de onrust is het altijd maar ‘meer, beter en groter’ willen. We willen teveel in één keer doen. We zijn altijd maar op zoek naar meer, beter en groter.

We denken dat je tot rust komt als je alles hebt, als alles af is of als je alles hebt kunnen doen. Maar de ene gedachte en behoefte roept de andere op. En zo blijven we maar gaan.

Maar wat zit er een kracht in eenvoud, in genoeg. Niet alles te hoeven. Niet zoveel nodig hebben. De rijkdom van genoeg.

Serie: ‘Ik ben genoeg’

We hebben hier een gratis online 3-delige serie over gemaakt ‘Ik ben genoeg’
Ontdek de vrijheid die ‘genoeg’ met zich meebrengt.

 • Wat is genoeg eigenlijk?
 • En wanneer ben je genoeg?
 • Wanneer heb je genoeg?
 • Hoe zou het eruit zien als het genoeg is?

Rust en regie

4. Tot rust komen = Je impulsen niet laten bepalen.

Hoeveel impulsen hebben we op een dag wel niet? Als je alleen al kijkt naar je telefoonimpulsen, maar ook impulsen om iets te kopen, te eten of te reageren als iemand iets zegt. En wat houden die impulsen ons bezig.

Maar stel….stel dat je je niet laat leiden door je impulsen. Stel dat je je impulsen slechts opmerkt en ziet, maar er verder niet door bepaald wordt. Je merkt je impulsen dus wel op, maar…je hoeft er niets mee. Wat een rust, ruimte en vrijheid zit daar in!

 

Serie: ‘Leven vanuit rust en met regie’

Ook hier hebben een serie van gemaakt. Onze 5-delige online bezinningsserie ‘Leven vanuit rust en met regie’ gaat hier over.  

 • Dag 1 :Word je geleefd of leef je zelf?
 • Dag 2: Leven met aandacht – Wat kunnen we van de monniken leren?
 • Dag 3: Leef jij je leven of laat je je leven (af)leiden?
 • Dag 4: Alles heeft zijn uur en tijd. Jij bepaalt….maar bepaal jij ook?
 • Dag 5: Op naar een leven vanuit rust en met regie!

Je niet laten leiden door je impulsen, houdt je hier, bij jezelf. Je bent niet meer daar, bij de vele dingen die jouw behoeften moeten bevredigen, maar je bent en blijft hier, bij jezelf. En hoe meer je bij jezelf bent, des te rustiger je wordt. Die impulsen en neigingen zijn er, maar….nu hoef je er niets mee.

Echt tot rust komen

Echt tot rust komen door een retraite

Soms heeft de innerlijke onrust juist tijden van uiterlijke rust nodig, om überhaupt aan het woord te kunnen komen. Even een paar dagen voor jezelf om zo de innerlijke stemmen en impulsen te horen. Een retraite is hier natuurlijk ideaal voor.

Stilte retraite Nederland

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf. Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.
Bezinningsweekend 'Op het kruispunt van je leven'

Retraite 'Op het kruispunt van je leven'

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen.Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.
Arine van Rijn Retraites

Retraite 'Authentiek Leven'

Jij bent uniek! Tijdens deze drie dagen sta je stil bij wie jij ten diepste bent, wat belangrijk voor je is en waar jij naar verlangt.Wat betekent het om in vrijheid jouw unieke zelf te zijn?
Retraite 'De kracht van eenvoud'

Retraite 'De kracht van eenvoud'

Verlang je naar rust en ruimte? Tijdens deze retraite ga je terug naar de essentie en sta je stil bij wat werkelijk belangrijk voor je is.Even niets moeten, maar de kracht van eenvoud ervaren.
Retraite Op reis door je leven

Plus-retraite 'Op reis door je leven'

Een retraite met maar liefst 7 workshops met onderwerpen als: Jij en je kinderjaren – Heden en toekomst – Inzicht in je relatie.Waar wil jij stilstaan op je reis? Stel je eigen retraite samen. Begeleid door twee coaches.

Imperfecties

5. Tot rust komen = JA zegen tegen de imperfecties in jezelf

“Stop met oordelen en begin met ‘zijn’. Er werkelijk zijn…met dat wat er is.”

Ja, te zeggen tegen dat wat er is, ook de imperfecties. We zijn allemaal mensen van vlees en bloed. We hebben kwaliteiten én eigenaardigheden en imperfecties. Dit gedicht, een vrije vertaling van Erik Galle ‘Onaf’ vind ik erg mooi.

 

Onaf

Gij, God, houdt van mijn onvolmaaktheid.

Ik heb het gevoel dat Gij daar zelfs verblijf houdt.

 

Meestal zijt Gij er alleen,

want ik kom daar niet graag.

Ik blijf U uitnodigen om te kijken naar wat ik allemaal wél kan,

maar daar zijt Gij geen seconde van onder de indruk.

 

Dat Gij niet opgeeft om mij zo te benaderen,

zorgt ervoor dat ik – toegegeven, na te lange tijd –

bij mezelf op bezoek ga in mijn kwetsbaarheid

en zie dat wat ik als onaf beschouw, mijn liefde waard is.

 

Gij leert mij dat bekering begint

met mezelf graag te zien in mijn onaf zijn.

 

Het is of ik een deur open maak die Gij als toegang tot mij gebruikte,

maar waar ik nog steeds niet kwam…

 

En dan nu de vraag: Kun je met jezelf zijn? Met je kwetsbaarheden, eigenaardigheden, littekens en schaduwkanten? Met je hartstochten en emoties?

Wie zacht is voor zichzelf, leeft in vrede samen met de tegenstellingen die in hem zitten.

Zie het kind in jezelf en de ander, met de worstelingen, de dingen die het lastig vindt, waar het tegenaan loopt ziet, het mens zijn. Dat maakt je menselijk, en vaak ook gemoedelijk.

Tot slot

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit blog over ‘Tot rust komen’. Een favoriet onderwerp van mij, als retraiteleidster. Want wat kunnen we veel daar zijn, overal en nergens ipv hier bij onszelf, thuis.  En wat kunnen we soms van onszelf weggaan, vluchten omdat we niet met de pijn of het ongemak van onszelf of van de ander kunnen zijn.

‘Ermee zijn en het er laten zijn’, tja wat kan dit soms een uitdaging zijn. Maar oh, wat is het toch ontzettend krachtig als we ‘hier’ kunnen zijn. Er werkelijk kunnen zijn. Vrij. Aanwezig.

Proeft dit naar meer? Of wil je even lekker een paar dagen voor én met jezelf?

Ga dan naar onze agenda. Wij bieden talloze retraites aan. Voor ieder wat wils.

 

p.s.

De stilte retraite ‘De weg naar binnen’ gaat hier trouwens helemaal over. Daar oefen je met stil van binnen worden, in de rust komen en ruimte maken voor datgene wat gehoord wilt worden.

Echt tot rust komen

Echt tot rust komen door een retraite

Soms heeft de innerlijke onrust juist tijden van uiterlijke rust nodig, om überhaupt aan het woord te kunnen komen. Even een paar dagen voor jezelf om zo de innerlijke stemmen en impulsen te horen. Een retraite is hier natuurlijk ideaal voor.

Stilte retraite Nederland

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf. Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.
Bezinningsweekend 'Op het kruispunt van je leven'

Retraite 'Op het kruispunt van je leven'

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen.Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.
Arine van Rijn Retraites

Retraite 'Authentiek Leven'

Jij bent uniek! Tijdens deze drie dagen sta je stil bij wie jij ten diepste bent, wat belangrijk voor je is en waar jij naar verlangt.Wat betekent het om in vrijheid jouw unieke zelf te zijn?
Retraite 'De kracht van eenvoud'

Retraite 'De kracht van eenvoud'

Verlang je naar rust en ruimte? Tijdens deze retraite ga je terug naar de essentie en sta je stil bij wat werkelijk belangrijk voor je is.Even niets moeten, maar de kracht van eenvoud ervaren.
Retraite Op reis door je leven

Plus-retraite 'Op reis door je leven'

Een retraite met maar liefst 7 workshops met onderwerpen als: Jij en je kinderjaren – Heden en toekomst – Inzicht in je relatie.Waar wil jij stilstaan op je reis? Stel je eigen retraite samen. Begeleid door twee coaches.

Even contact

Even persoonlijk contact?

Vind je het fijn om even contact te hebben? Misschien omdat je nog een vraag hebt of dat je het fijn vindt om vooraf even kennis te maken. Mail mij dan gerust!

Met hartelijke groet,
Monique Oostdam - retraiteleidster
Monique Oostdam
monique@bezinningsvakanties.nl
Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.
Scroll naar boven