Ervaar de kracht van 'Aanwezig Zijn'
Aanwezig zijn; meer rust, meer verbinding.
Duik in onze gids boordevol inspiratie, herkenning en tips. Voor iedereen die in de drukte van het leven wil leren ‘Aanwezig te zijn’.
Werkelijk aanwezig
Aanwezig zijn: de kunst van er echt zijn
“Ik ben er. Helemaal. Aanwezig. Hier.”
Wat een krachtige woorden, nietwaar? Woorden die tonen dat je er volledig bent, in het moment, aanwezig in het hier en nu. Of je nu een gesprek voert, een mail beantwoordt, een tv-programma kijkt, eet of fietst.
“Maar hoe vaak zijn we echt aanwezig? Hoe vaak blijven we niet hangen in onze gedachten, verstrikt in ons hoofd, waardoor we eigenlijk niet echt aanwezig zijn?”
Mijn blog gaat over de kunst van het aanwezig zijn.
Aanwezig zijn is...
Aanwezig: wat betekent dit? En wat betekent het niet?
“Aanwezig zijn” betekent dat je volledig betrokken bent bij wat je op dat moment aan het doen bent, dat je aandachtig bent. Het betekent niet dat je je moet dwingen om je op één ding te concentreren of dat je je gedachten moet verbannen. Het is meer een staat van zijn waarbij je je volledig bewust bent van wat er om je heen gebeurt, wat je voelt, hoort, ziet, en zelfs proeft.
Waar ben je?
Als je niet aanwezig bent, waar ben je dan?
Als je niet aanwezig bent, waar ben je dan?
Waarschijnlijk in het verleden of in herinneringen. Of misschien ben je wel in de toekomst, je zorgen makend over wat er gaat komen. Of misschien ben je ergens tussenin, verloren in een spiraal van gedachten en zorgen die je afleiden van het hier en nu.
Wat herken jij?
Waar ben jij vaak? Wat is voor jou (helaas) het meest herkenbaar uit deze punten?
- In het verleden: Je denkt aan oude herinneringen, je piekert over eerdere gebeurtenissen of je hebt spijt van beslissingen die je hebt genomen.
- In de toekomst: Je maakt je zorgen over wat er kan gebeuren, je plant al de volgende stappen of je dagdroomt over toekomstige mogelijkheden.
- Verloren in gedachten: Je bent zo verstrikt in je gedachten dat je vergeet om aandacht te besteden aan wat er werkelijk nu gebeurt.
- Gedomineerd door emoties: Je bent zo geabsorbeerd door wat je voelt, dat je niet aanwezig bent in het huidige moment. Of het nu woede, verdriet of angst is.
- Afgeleid door technologie: Je scrollt door social media, beantwoordt e-mails of bekijkt de laatste nieuwsupdates op je telefoon, in plaats van aandacht te besteden aan de mensen of activiteiten om je heen.
- In de wereld van ‘wat als’: Je speelt scenario’s af in je hoofd, stelt je voor wat er zou kunnen gebeuren als je dit zou doen of dat zou zeggen, in plaats van te leven in de realiteit van het huidige moment.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van afwezig zijn.
“Het is normaal dat onze geest afdwaalt en ons naar deze plaatsen brengt, maar het is belangrijk om te leren hoe we onszelf terugbrengen naar het huidige moment, om weer echt aanwezig te zijn.”
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam toe om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
Een retraite geeft je de mogelijkheid om weg te zijn van je dagelijkse omgeving, verplichtingen en afleidingen. In plaats daarvan heb je tijd om na te denken, om je te heroriënteren, en om te herstellen.
Retraite 'Op het kruispunt van je leven'
Met anderen
Aanwezig zijn in relatie met anderen
Wanneer je aanwezig bent in relaties met anderen, ben je echt verbonden. Je luistert actief, je toont empathie, je bent betrokken.
Het is alsof er niets anders bestaat dan het gesprek, de persoon voor je.
Het betekent dat we onze telefoon neerleggen, ons losmaken van onze gedachten en ons volledig in het gesprek onderdompelen.
Probeer het de volgende keer als je met iemand in gesprek bent. Je zult zien dat het de relatie verrijkt en de communicatie verbetert.
In je werk
Aanwezig zijn in je werk
Monniken hebben een gezegde: “Alles heeft zijn uur en tijd”. Er is een tijd om te werken, een tijd om te ontspannen, een tijd om online te zijn, een tijd om offline te zijn, een tijd voor maaltijden, en een tijd voor jezelf. Zo leeft een monnik.
Elk aspect van het leven krijgt zijn eigen moment:
“Wanneer de klok luidt, wisselen de monniken van activiteit. Ze laten hun werk los, zowel fysiek als mentaal, en begeven zich naar de viering in de kapel.”
Het afleggen van de kloostergang symboliseert de overgang van werk naar bezinning.
“Heb jij een figuurlijke ‘kloostergang’ in je leven? Iets dat je helpt om los te laten en je op het huidige moment helpt te concentreren?”
In je dagelijks leven
Aanwezig zijn in het dagelijkse leven
Aanwezig zijn betekent niet alleen er zijn tijdens grote momenten of diepe gesprekken. Het betekent ook aanwezig zijn in de kleine, alledaagse momenten: wanneer je wandelt, doucht, kookt.
Elk van deze momenten biedt een kans om te oefenen met aanwezig zijn.
In je lichaam
Aanwezig zijn in je lichaam
Aanwezig zijn is ook verbonden zijn met je lichaam.
Het voelen van je ademhaling, het gewicht van je lichaam op een stoel, de sensaties van warmte of kou. Door je aandacht te richten op je lichaam, kun jij je verbinden met het hier en nu.
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam toe om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
Een retraite geeft je de mogelijkheid om weg te zijn van je dagelijkse omgeving, verplichtingen en afleidingen. In plaats daarvan heb je tijd om na te denken, om je te heroriënteren, en om te herstellen.
Retraite 'Op het kruispunt van je leven'
Onze telefoon
Waardoor zijn we soms niet aanwezig?
Er zijn tal van redenen waarom we soms niet aanwezig zijn.
Eén van de grootste boosdoeners is onze mobiele telefoon.
We laten ons vaak leiden door de constante stroom van meldingen, het eindeloze scrollen door sociale media, het razendsnel beantwoorden van berichten, zelfs als we midden in een gesprek met een vriend zijn(!)
We worden afgeleid door de drang om te reageren op elke impuls, elk geluidje dat onze aandacht trekt.
“Volgens Statista had de gemiddelde gebruiker afgelopen jaar een dagelijkse schermtijd van 3 uur en 15 minuten.
Hoeveel tijd breng jij door op je telefoon?”
Kip met kop
Ben jij een kip zonder kop?
Soms kan het voelen alsof we als een kop zonder kop rondrennen, voortgedreven door de eisen en verlangens van de buitenwereld, zonder echt na te denken over wat we zelf nodig hebben.
“We kunnen zo verstrikt raken in de warboel van wat de wereld van ons vraagt, dat we de rust en regie over ons eigen leven verliezen.”
Leiden of afleiden
Laat jij je afleiden of neem je de regie terug?
Ook laten we ons vaak leiden door onze eigen impulsen en verlangens. We laten onszelf afleiden van het hier en nu door in ons hoofd te zijn, dagdromend, piekerend of plannend voor de toekomst. Zo missen we het moment dat direct voor ons ligt. Het resultaat?
“We zijn fysiek aanwezig, maar mentaal en emotioneel ergens anders.”
Waar zit jij met je gedachten?
Fysiek wel aanwezig, maar geestelijk ergens anders
Sta je bijvoorbeeld in de wachtrij bij de supermarkt, maar zit je ondertussen op Facebook? Of zit je in een gesprek met een vriendin, maar ben je tegelijkertijd een bericht aan het typen op WhatsApp? Dit zijn allemaal voorbeelden van momenten waarop je wel fysiek aanwezig bent, maar geestelijk ergens anders.
“Het bewust worden van deze momenten is de eerste stap naar verandering.”
Even contact
Even persoonlijk contact?
Vind je het fijn om even contact te hebben? Misschien omdat je nog een vraag hebt of dat je het fijn vindt om vooraf even kennis te maken. Mail mij dan gerust! Met hartelijke groet,Steeds meer aanwezig
Laten we proberen vaker aanwezig te zijn
Laten we proberen vaker aanwezig te zijn, in ons werk, in onze relaties, in ons dagelijks leven.
Het is niet altijd gemakkelijk, maar de beloning is de moeite waard: een leven geleefd in het volle bewustzijn van het hier en nu.
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
“Een retraite zijn lekker een paar dagen voor jezelf. Een paar dagen om terug te keren naar jezelf, om je batterijen op te laden, om te helen. Een paar dagen gewoon heerlijk mogen zijn. Een paar dagen waar jij centraal staat en waar je niet van alles hoeft.”