JA, ik zal ook goed voor jou zijn!

Retraite aan zee 'Ik en mijn kleine'Wie ben jij voor jezelf? Ben je vaak ook beter voor een ander of voor je werk, dan voor jezelf? Ik was dat in ieder geval wel. 

 

Hieronder deel ik een zeer persoonlijk stukje van mezelf. Een schets waar ik vandaan kwam. 

Ik was voorheen beter voor de ander dan voor mezelf.

Ik besefte me echt wel dat ik natuurlijk goed voor mijn lichaam moest zorgen, anders kon ik ook niets betekenen voor die ander. Maar het ging altijd OM iets; om anderen te helpen, om van waarde te zijn. Mijn lichaam was als het ware een object om. Op een diepere laag deed het er eigenlijk niet toe. Het moest niet zeuren, niet moeilijk doen, hup er gewoon overheen zetten en doorgaan. Zoals ik altijd al geleerd had.

 

Hierdoor was ik vaak niet goed voor mezelf. Mijn kleine verwaarloosde ik. Hoe het met haar ging, hoe het voor haar was, was niet belangrijk. Dat deed er niet toe. Zij moest gewoon beschikbaar zijn en zich inzetten.

 

Niemand beschermde haar. Niemand zorgde voor haar. Er was weinig tijd en aandacht voor haar. Ik had vaak meer aandacht voor de ander, dan voor haar. Ik stond ook vaker aan de kant van de ander, dan aan haar kant. Niemand nam het voor haar op. En ik, ook ik liet haar vaak aan haar lot over.

 

Tot het moment aanbrak dat ik besefte dat het anders moest. In dat jaar ben ik terug gegaan naar de moeilijke periodes uit mijn leven. Eigenlijk de periodes waar ik de kleine geheel aan haar lot heb overgelaten, waar niemand er voor haar was, waar niemand voor haar zorgde, waar niemand voor haar opkwam. Ik doorleefde een aantal van die momenten opnieuw, waarbij ik haar deze keer wél aandacht gaf, haar wél aan het woord liet. 

Ik zag meer en meer dat anderen belangrijk zijn, maar IK ook!

De prachtige uitspraak van Jezus ‘Heb je naaste lief als jezelf’ kwam nu nog meer binnen. In deze periode zag ik de waarde van het tweede deel van de zin: “als jezelf”. Ik, Monique ben net zo belangrijk! Vanuit die basis mag ik afstemmen op de ander. Niet andersom. En ik mag voor mezelf zorgen – en daarmee ook voor mijn kleine. Als het teveel is, mag ik het zeggen. Als ik ziek ben, dan mag ik me ziek melden. Als iets niet goed voor mij is, dan mag ik daar een grens zetten.

 

Burn out - Goed voor mezelfEn zo zei ik JA tegen mijn kleine. Ik maakte als ware een belofte aan mijn kleine: ´JA, ik vind jou belangrijk en ik zal voor je zorgen’.

 • JA, ik zal de tijd voor je nemen en er voor je zijn.
 • JA, ik zal je zien en naar je luisteren.
 • JA, ik zal voor je opkomen en je beschermen.
 • JA, ik zal voor je zorgen en ik zal goed voor je zijn, in zowel de rustige als de drukke perioden.

Monique, JA, ik vind jou belangrijk en ik zal voor je zorgen. Als symbool voor deze gelofte naar mijn kleine draag ik een armbandje, die ik elke dag om zal doen, ter herinnering aan deze ´JA´ naar mijn kleine.

Ik gaf haar mijn ‘JA’. Ja, ik zal goed voor je zijn.

Het armbandje is een actieve reminder, dat ik niet alleen anderen de beurt geef maar ook haar.

 

Het is nu én, én. Ik hoor en zie niet alleen anderen, maar ook haar. En daarmee kan ik ‘Heb je naaste lief als jezelf’ vol overtuiging uitleven.

Nog meer blogs van Monique

Plus Retraite 'Op reis door je leven'

Monique is helemaal enthousiast

Monique heeft twee nieuwtjes…..een nieuwe retraitelocatie en een nieuwe retraite. Samen met Miep heb ik namelijk de Plus-retraite ‘Op reis door je leven’ ontwikkeld. In deze Plus-retraite bieden we maar liefst 10 workshops aan, waarbij je zelf kiest aan welke workshops je wilt deelnemen. Je stelt in die zin je eigen retraite samen. Waar wil jij bij stilstaan? Bij je kinderjaren, bij je innerlijk kind, je relatie, het heden of de toekomst? …

Lees verder »
Retraitecentrum Klein Sion

Klein Sion – afscheid van een prachtige locatie, van zoveel mooie herinneringen

Klein Sion sluit zijn deuren voor retraitegroepen. Al ruim 9 jaar kom ik op deze fijne plek. De bijzondere momenten en ontmoetingen zijn niet op twee (herstel: 20) handen te tellen! Wat is er veel gebeurd qua herstel, verzoening en thuiskomen. Deze prachtige locatie heeft daar op een hele mooie manier aan bijgedragen.

Toch geloof ik, dat waar de ene deur sluit, een andere deur (of misschien wel: meerdere deuren) zal opengaan. Hoe zal dat er bij ons uit gaan zien? Waar mogen we nu onze retraites geven? We zijn benieuwd!

Een deur is al geopend…

Lees verder »

Retraites van Monique

.

Retraites van Monique

 • Met Monique
 • Zowel stilte als gesprek

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’. 

 • Met Monique 
 • Echte stilte retraite

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf.

Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient. 

 • Met Monique
 • Echte stilte retraite

Thuiskomen bij God en jezelf. In deze stilte retraite laten we onze Martha kant los en gaan we een weekend Maria zijn.

Dit is een christelijke retraite. (De andere retraites zijn algemeen.)

 • Met Carin
 • Zowel stilte als gesprek
Tijdens dit heerlijke weekend mag je ontdekken dat ‘er zijn’ helemaal goed en helemaal genoeg is. Je bent (nu) hier… welke ruimte wil jij innemen? En waar wil je naartoe? Wat is daarvoor nodig?

Monique Oostdam Retraites Nederland

Over Monique Oostdam

Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.

 

 • Echtheid

Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.

 

 • Respect

Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.

 

 • Zinvol leven

Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Reacties zijn gesloten.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.