Zoeken
Sluit dit zoekvak.

JA, ik zal ook goed voor jou zijn!

Retraite aan zee 'Ik en mijn kleine'Wie ben jij voor jezelf? Ben je vaak ook beter voor een ander of voor je werk, dan voor jezelf? Ik was dat in ieder geval wel. 

 

Hieronder deel ik een zeer persoonlijk stukje van mezelf. Een schets waar ik vandaan kwam. 

Ik was voorheen beter voor de ander dan voor mezelf.

Ik besefte me echt wel dat ik natuurlijk goed voor mijn lichaam moest zorgen, anders kon ik ook niets betekenen voor die ander. Maar het ging altijd OM iets; om anderen te helpen, om van waarde te zijn. Mijn lichaam was als het ware een object om. Op een diepere laag deed het er eigenlijk niet toe. Het moest niet zeuren, niet moeilijk doen, hup er gewoon overheen zetten en doorgaan. Zoals ik altijd al geleerd had.

 

Hierdoor was ik vaak niet goed voor mezelf. Mijn kleine verwaarloosde ik. Hoe het met haar ging, hoe het voor haar was, was niet belangrijk. Dat deed er niet toe. Zij moest gewoon beschikbaar zijn en zich inzetten.

 

Niemand beschermde haar. Niemand zorgde voor haar. Er was weinig tijd en aandacht voor haar. Ik had vaak meer aandacht voor de ander, dan voor haar. Ik stond ook vaker aan de kant van de ander, dan aan haar kant. Niemand nam het voor haar op. En ik, ook ik liet haar vaak aan haar lot over.

 

Tot het moment aanbrak dat ik besefte dat het anders moest. In dat jaar ben ik terug gegaan naar de moeilijke periodes uit mijn leven. Eigenlijk de periodes waar ik de kleine geheel aan haar lot heb overgelaten, waar niemand er voor haar was, waar niemand voor haar zorgde, waar niemand voor haar opkwam. Ik doorleefde een aantal van die momenten opnieuw, waarbij ik haar deze keer wél aandacht gaf, haar wél aan het woord liet. 

Ik zag meer en meer dat anderen belangrijk zijn, maar IK ook!

De prachtige uitspraak van Jezus ‘Heb je naaste lief als jezelf’ kwam nu nog meer binnen. In deze periode zag ik de waarde van het tweede deel van de zin: “als jezelf”. Ik, Monique ben net zo belangrijk! Vanuit die basis mag ik afstemmen op de ander. Niet andersom. En ik mag voor mezelf zorgen – en daarmee ook voor mijn kleine. Als het teveel is, mag ik het zeggen. Als ik ziek ben, dan mag ik me ziek melden. Als iets niet goed voor mij is, dan mag ik daar een grens zetten.

 

Burn out - Goed voor mezelfEn zo zei ik JA tegen mijn kleine. Ik maakte als ware een belofte aan mijn kleine: ´JA, ik vind jou belangrijk en ik zal voor je zorgen’.

  • JA, ik zal de tijd voor je nemen en er voor je zijn.
  • JA, ik zal je zien en naar je luisteren.
  • JA, ik zal voor je opkomen en je beschermen.
  • JA, ik zal voor je zorgen en ik zal goed voor je zijn, in zowel de rustige als de drukke perioden.

Monique, JA, ik vind jou belangrijk en ik zal voor je zorgen. Als symbool voor deze gelofte naar mijn kleine draag ik een armbandje, die ik elke dag om zal doen, ter herinnering aan deze ´JA´ naar mijn kleine.

Ik gaf haar mijn ‘JA’. Ja, ik zal goed voor je zijn.

Het armbandje is een actieve reminder, dat ik niet alleen anderen de beurt geef maar ook haar.

 

Het is nu én, én. Ik hoor en zie niet alleen anderen, maar ook haar. En daarmee kan ik ‘Heb je naaste lief als jezelf’ vol overtuiging uitleven.

Meer blogs
van Monique

Blogs van Monique

Dodenherdenking

Leed. Groot leed. Wat was voor jou een moeilijke periode? Sta stil, erken

Oorlog. Zo verschrikkelijk. Wat een leed. Tijdens Dodenherdenking staan we stil bij dit afschuwelijke leed. Met onze harten voelen we mee. We erkennen hen, we erkennen hun leed.
Zo kennen wij ook leed, weliswaar op een ander niveau, Momenten waar je door moest gaan. Momenten van overleven. Wat was voor jou een zware periode? Neem een momentje de tijd om te herdenken, te erkennen en stil te staan.

Lees verder »

Agenda

De retraites die Monique geeft

No data was found

Over Monique

Laat ik mij even voorstellen

Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.

  • Echtheid

Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.

  • Respect

Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.

  • Zinvol leven

Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Monique Oostdam Retraites Nederland

Reviews

Wat zeggen de deelnemers over Monique?

Een bijzondere ervaring

4 sterren

Klooster Wandelretraite

De organisatie van dit weekend was perfekt, de sfeer ontspannen. Monique is vrijmoedig in haar spreken over haar geloof en dat geeft een bijzondere richting. Gelukkig is zij ook ontvankelijk voor de wensen en behoeften van de deelnemers, zoals voor “eigen tijd”. Zij zou nog meer dan zij al doet ‘contact’ kunnen maken met de inhoudelijke kant van de kloosters. Ik heb het als een verrijking ervaren me een heel weekend over te geven.
Lees meer

27 juli 2013

Letty

, 54 jaar

Organisatie charity

Klooster tot kloosterwandeling

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Het is bijna een jaar later en nog steeds kijk ik met fijne gevoelens terug naar het kloosterweekend. Allereerst een super organisatie, wat veel rust geeft. Daarnaast de combinatie van fijne, diepgaande, maar ook gezellige gesprekken en eigen tijd (rust, bezinning). De combinatie van wandelen en klooster is ook geweldig. Het kloosterleven (met name het bijwonen van de getijden) heeft een diepe indruk gemaakt en de rust, toewijding die het uitstraalt. Het brengt je even in een andere wereld, een wereld waar plaats is voor rust en bezinning, toewijding aan God. De zusters zijn erg vriendelijk en gastvrij. Verder het mooie Limburgse landschap, de gevarieerde groepssamenstelling en bovenal Monique’s enthousiasme leverden een fijn weekend op, wat me persoonlijk ook in het geloof heeft gesterkt.
Lees meer

3 augustus 2013

Simone Koster

, 22 jaar

-

Klooster tot kloosterwandeling

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Deze wandeling is echt een aanrader!! Wat een prachtige omgeving. Bij aankomst m’n horloge afgedaan en het hele weekend geen tijdsbesef gehad, dat was pas een ervaring. Het mooie aan deze retraite is dat deze aansluit aan je eigen behoeften. Monique geeft vrijblijvende workshops waar je met elkaar in gesprek gaat over een bepaald thema. Je kan het weekend gebruiken puur ter ontspanning, om even uit de drukte van mijn dagelijks leven te komen. Je kan het weekend ook gebruiken om op zoek te gaan naar God, Je relatie met Hem te verdiepen of nieuw leven in te blazen. Tijdens dit weekend overnachten we in 2 kloosters. Bijzonder om (ook weer vrijblijvend) mee te draaien in het kloosterleven. Kortom, deze reis moet je een keer meegemaakt hebben. Voor mij blijft het niet bij een keer, ik kijk uit naar de volgende reis!
Lees meer

12 augustus 2013

Jaap van Beelen

, 30 jaar

-

Van klooster tot klooster weekend

5 sterren

Klooster Wandelretraite

De kloosterwandeling was geweldig! Momenten van stilte en bezinning afgewisseld met fijne gesprekken (met elkaar, maar ook de zusters uit het klooster). Ook mooi om verschillende soorten kloosters te zien. Even helemaal opgeladen door tijd voor jezelf te hebben en met God door te brengen! Een aanrader voor iedereen die even uit het drukke leven wil stappen!
Lees meer

21 augustus 2013

Rogier

-

Op het kruispunt van je leven

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Mijn eerste kennismaking met een bezinningsweekend en ook met een klooster. Blanco erin gegaan. Maar wat een mooie tijd! Stilte is een heel apart fenomeen! Dat doet echt wat met je. Maar ook de momenten met elkaar als groep rondom de workshops maken heel veel los. Wel een intensief weekend vond ik. Maar ik heb een geweldige tijd gehad. Naar het klooster in Hilversum ga ik zeker nog een keer terug.
Lees meer

21 augustus 2013

Rogier

-

Klooster tot kloosterwandeling

3 sterren

Klooster Wandelretraite

Een prachtig idee, om van klooster tot klooster te wandelen. De combinatie van wandelen en stilte brengt tot rust, en geeft je tegelijkertijd de gelegenheid boeiende mensen te ontmoeten!
Lees meer

26 augustus 2013

Marianne

, 44 jaar

-

Bezinningsweekend

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Wat heerlijk om een weekend te rusten en goed na te denken over jezelf en je leven. Dankzij de workshops kan je alles goed in kaart brengen, wat je thuis minder goed lukt. Het klooster is mooi en er heerst een ontspannen, ongedwongen sfeer. Zeker een aanrader!
Lees meer

26 augustus 2013

Anna

, 28 jaar

-

terugblik

4 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Bedankt Monique, voor het leerzame, rustige weekend. Veel rust, bezinning, lekker eten, nieuwe mensen, verdieping van mn geloof. Tot een volgende keer!!
Lees meer

27 augustus 2013

Els

, 36 jaar

Secr.

Een mooi moment

4 sterren

Klooster Wandelretraite

De combinatie wandelen, stilte, kloosterontmoetingen, workshops en gesprekken sprak me zeer aan
Lees meer

30 augustus 2013

Michiel

, 50-er jaar

Docent

Eerste kennismaking

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Een mooie eerste kennismaking met een retraite. Het klooster in Huissen is actief en daarmee levendig. Ik heb me zeer welkom en allerminst ongemakkelijk gevoeld. Ook als niet-christen. De begeleiding van Monique was uitstekend, op maat en gezellig. Dank! Ik ga zeker weer een retraite doen volgend jaar!
Lees meer

10 september 2013

Marleen

, 34 jaar

Beleidsmedewerker

Stilte en diepgang

5 sterren

Klooster Wandelretraite

De stilte in de kloosters en tijdens de wandelingen hebben me erg aangesproken. Ook wist Monique op een prettige manier de gesprekken diepgang te geven. Het was goed om zo een weekend ‘stil’ te staan en geïnspireerd verder te gaan.
Lees meer

19 september 2013

Adam

, 50 jaar

-

Christen

Terugblik

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het weekend in Hilversum was heel bijzonder en inspirerend. Wat mij opviel was de positiviteit die de zusters uitstraalden. Allen verschillend, maar verbonden met elkaar in geloof. Ook wij als groep waren verschillend, maar stonden allen ‘op het kruispunt van ons leven.’ Monique was een geweldige coach. De werkvormen waren gevarieerd en uitdagend. We werden geprikkeld, maar vrij om te kiezen.We voelden ons veilig om ervaringen met elkaar te kunnen delen. Ook was er genoeg tijd voor bezinning, zoals; een heerlijke boswandeling gezamenlijk of alleen, muziek, lezen etc. Het was een heel mooi weekend en ik ging met een warm en voldaan gevoel naar huis.
Lees meer

20 november 2013

Coriene

, 52 jaar jaar

Onderwijzeres/pedagogisch medewerker

Christen

Een bijzondere ervaring

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Ik kijk met veel warmte en voldoening terug op dit bezinningsweekend te Hilversum op een prachtig vernieuwde sfeervolle locatie. Al de deelnemers en in het bijzonder natuurlijk ook Monique dank ik voor de bedding, voor de gelegenheid en de genegenheid om het vertrouwen te hebben om uitdrukking te geven aan het diepste van mijn binnenste en de wijze waarin ik mij heb kunnen en mogen laten zien. Een bijzondere ervaring voor mij in allerlei opzichten. Hartverwarmend!
Lees meer

2 december 2013

Joop

, 63 jaar

Administratief medewerker

even terug kijken

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Hallo Ik kan alleen maar zeggen dat alles perfect was, het weekend van 10 tot 12 januari. Het heeft heel veel met me gedaan en de nawerkingen komen nog. Monique is een geweldig warm persoon die precies de snaar weet te geraken. Ook de medecursisten waren geweldig met veel respect voor elkaar. Het voelde als een warme deken.
Lees meer

16 januari 2014

TOOS VEROUDE

, 65 jaar

Pedagogisch medewerkster

Bezinningsweekend 2014

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het is nu alweer 3 weekjes geleden dat ik er was. Voor het eerst naar een bezinningsweekend. Maar ik heb zoveel geleerd en tot bezinning gekomen. Het was zowel voor gelovige als niet gelovige een heel rijk weekend. Nogmaals Monique erg bedankt voor de rust en liefde die je uitstraalde naar iedereen. Misschien nog eens tot ziens in een andere retraite. Gods zegen.
Lees meer

29 januari 2014

Anna

, 30 jaar jaar

Secr.

Bezinningsweekend ‘Op het kruispunt van je leven

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het is nu alweer 3 weekjes geleden dat ik er was. Voor het eerst naar een bezinningsweekend. Maar ik heb zoveel geleerd en tot bezinning gekomen. Het was zowel voor gelovige als niet gelovige een heel rijk weekend. Nogmaals Monique erg bedankt voor de rust en liefde die je uitstraalde naar iedereen. Misschien nog eens tot ziens in een andere retraite. Gods zegen.

Lees meer

3 februari 2014

Anna

, 30 jaar jaar

Secr.

Indrukwekkend

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Een heerlijk en indrukwekkend weekend achter de rug; rust en ruimte om na te denken, te graven bij jezelf, terug te blikken, stil te staan bij het nu en vooruit te kijken. De oefeningen die Monique aanreikt helpen hier goed bij. Open, veilige sfeer binnen de groep, prima faciliteiten in Klein Sion en heel fijn dat je zo het bos in loopt. Programma goed gedoseerd; workshops afgewisseld met ‘eigen’ tijd. Monique, hartstikke bedankt voor de gesprekken, de begeleiding en dat je een sfeer weet te creëren waardoor mensen zich durven open te stellen en zo verbinding weten te maken met zichzelf en met anderen
Lees meer

17 februari 2014

Hellen

, 34 jaar

Marketing & communicatie

Mooie ervaring

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Dank aan Monique, Ze nam ons mee met prachtige wandelingen van klooster naar klooster. Tijd voor stilte en bezinning, tijd voor ontmoeting met de anderen van de groep en met een aantal zusters uit het klooster. De gelegenheid om diensten bij te wonen. Echt een paar dagen in een andere “wereld”.
Lees meer

20 mei 2014

Els

, 53 jaar

Doktersassistente

bezinningsmidweek

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Mijn time- out, Pas op de plaats.. Dus even niets moeten! Maar toch bleef ik in het verleden wroeten. Even rust….. was dus echt een must.. Dus een bezinningsmidweek, was wat mij we leek! Maar wat verwacht ik van zoiets? Of vind ik het uiteindelijk niets? Ik moest het maar gaan ondervinden, en verliet familie en vrinden. In een omgeving van vrede en rust werd ik mij van mijn kruispunten bewust. Door workshops, gesprekken en stilte bereikte ik mijn doel. en ben ik gaan werken aan mijn gevoel. God heeft mij bij de hand genomen en mij gebracht waar ik hoopte te komen. Mijn rugzakje leeg, het boek dicht geslagen. Antwoorden gekregen op vele vragen. Lieve Vader, met Uw hulp van boven kan ik weer in een toekomst geloven! En waar mij die ook brengen mag… Ik ben U dankbaar voor elke dag!Monique, bedankt voor de fijne coaching en begeleiding! Ilona en Marc, bedankt voor de super verzorging! Liefs, Gerjaan
Lees meer

13 juni 2014

Gerjaan Petersen

, 51 jaar

Begeleidster geestelijk beperkten

Retraite

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

9 dagen geleden dat ik thuis ben gekomen.
Ik heb zolang gewacht omdat wat mij is overkomen, dacht dat het niet waar kon zijn. De stilte heeft mij daar tot rust gebracht. En de counseling met Monique heeft mij vrijgemaakt. Daar zat Gods hand in. Voor mij een weekend om in heel mij leven niet te vergeten!!
Bedankt!! En ik kom zeker nog een keer terug.

Lees meer

4 augustus 2014

Gracia

, 55 jaar

Ondernemer

Voor herhaling vatbaar

4 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Dit was voor mij de eerste keer dat ik drie dagen niet heb gesproken en ook echt mijn ziel in stilte heb gebracht. Het is de manier om God te laten spreken in je leven. Een ervaring die ik zeker ga herhalen. Heerlijk!
Lees meer

24 augustus 2014

Marlon van Dijk

, 31 jaar

Ondernemer

stilteretraite

4 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Ik heb deze stilteretraite als zeer bijzonde ervaren. Zoveel inzichten en wijsheid gebracht. Ik ben dankbaar voor dit wknd en bedank moniqeu zij heeft me met veel warmte begeleidt en een stapje weer dichter bij god gebracht. Echt een.prachtig wknd. Dank je Moniqeu. Gr Karin
Lees meer

25 augustus 2014

karin van koppen

, 50 jaar

Coach

Heerlijk weekend

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Een heerlijk weekend gehad in stilte. Zowel rust om mij heen als binnen in mij. Monique heeft mij tools gegeven waar ik wat aan heb. Nu aan mij om dit toe te gaan passen in mijn leven. Ik ga zeker vaker de stilte zoeken.
Lees meer

26 augustus 2014

Foke van Baren

, 29 jaar

Fysiotherapeute

Christa

5 sterren

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Heerlijk aan Zijn voeten. Wij (7 vrouwen die elkaar al kennen van de Alphaleiding) kwamen aan met een gezonde spanning van het niet weten wat ons te wachten zal staan. Nou, die spanning was vrij snel weg toen we binnen kwamen,Monique ons welkom heette en we aan de koffie zaten. En toen begon de stilte…..eerst lekker, toen werd het moeilijker (soms heel moeilijk en pijnlijk) maar dan ga je de echte stilte in….dat is echt heerlijk. Alleen in gesprek met God. Je “martha” weg en “Maria” zijn echt heerlijk. Ook de gesprekken onderling en samen (ook met de lieve vrijwilligers) waren fijn en dan niet te vergeten het samen zingen, zo spontaan, heerlijk 1 familie zijn. Het was echt een weekend om nooit te vergeten en om zeker nog eens te doen! Monique en de lieve vrijwilligers (sorry namen ben ik niet zo goed in) bedankt!! En ik hoop tot ziens!
Lees meer

24 oktober 2014

Christa Tomassen

-

Zijn aanwezigheid

4 sterren

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Het weekend van 10-12 oktober was voor mij genieten van de stilte en vooral de aanwezigheid van God. Hij was zo dichtbij! Een geweldige bemoediging om hier in het dagelijks leven ook tijd voor vrij te maken.
Lees meer

29 oktober 2014

Evelien de Graaf

, 44 jaar

Eigenaar administratie kantoor

Een bijzonder weekend

4 sterren

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Een belevenis om nooit te vergeten. Ik heb een bijzondere liefde en genade mogen ervaren met Monique en 7 lieve vrouwen uit Spakenburg. Als vrijwilliger van Klein Sion te Leuvenheim, heeft Jezus mij bij de arm genomen en ik voelde Zijn Liefde “geweldig” wat een mooie ervaring. Wij hebben gezongen en gebeden en waren net een familie. Bedankt lieve vrouwen uit Spakenburg dat jullie zo open en eerlijk waren. Bedankt lieve Monique dat ik dit heb mogen mee maken.Jos
Lees meer

7 november 2014

Jos

-

Bezinning.

5 sterren

(Nieuwjaarsretraite)

Vanwege een Burn-out is 2014 voor mij een pittig jaar geweest. De nieuwjaarsretraite kwam voor mij als een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. In een inspirerende en serene omgeving, in aanwezigheid van een groep mooie mensen en onder begeleiding van Monique heb ik genoten van de rust, de gezamenlijke maaltijden en de workshops en ga ik vol vertrouwen 2015 in.
Lees meer

4 februari 2015

Roel de Mos

, 40 jaar

Bankmedewerker

Genieten, Rust ervaren, Verbondenheid voelen

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Met veel dankbaarheid kijk ik terug op een bijzonder mooie tijd in Klein Sion. Ik heb genoten van de gelegenheid om helemaal tot rust te komen, de ontmoeting met de andere deelnemers, de lekkere maaltijden en vooral de liefdevolle sfeer. Monique, bedankt voor je betrokkenheid, je goede begeleiding tijdens de workshops en de persoonlijke aandacht voor iedereen!
Lees meer

25 maart 2015

Ulrike

, 49 jaar

-

Een rugzak vol…:-)

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Gisteravond terug gekomen van een aantal dagen bezinning in Zuid-Limburg met Monique, Marco, Marjolijn, Antje, Jannie, Rita, Roos, Bernadette, Brigitte, Annemiek het was geweldig! Prachtig weer, mooie wandelingen en gesprekken. Het heeft me geraakt! Monique bedankt! Leafs Oeke
Lees meer

18 april 2015

Oeke Wiersma

-

Bezinningsretraite

3 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het viel mij een beetje tegen Ik had graag wat meer tips/tools gekregen, Of een inzichtelijk gesprek. Teveel vrije tijd,niks om te doen. Ik dacht misschien kan ik een boek lezen maar alleen maar boeken over het geloof.Ik had graag ook meditatie en/of yoga gedaan(dit heb ik nu voor mezelf wel gedaan alleen op me kamer)Kamer was perfect en het eten ook (simpel maar in orde)er werd geweldig rekening gehouden met vegetarische voorkeur.De workshops waren erg simpel en waren 4 A4 tjes met wat vragen die de leidster voorlas en dan moest je t in stilte invullen.Oja en wat ik raar vond was dat ik 10 min voor ontbijt aan t zingen was en super zacht een muziekje op had staan en er wat van werd gezegd,dat t uit moest,terwijl iedereen al wakker was, ik bedoel wees vrolijk laat iemand in zijn waarde!Er is maar 1 keer een wandeling gemaakt, En veder is er niks georganiseerd.Ik vond de leidster ook overkomen alsof zij dit voor t eerst deed,onzeker en on ervaren.
Lees meer

19 april 2015

Dyon.

-

Nog even de retraites op rij:

No data was found
Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.
Scroll naar boven