Vrijheid

Vrijheid - blog VrijheidsdagHet is in de zomer van 2019. Eindelijk ben ik ‘vrij’. Na een paar heftige maanden: het verlies van een dierbare vriendin en het afronden van een zeer intense opleiding, rijden we met ons gezin richting Normandië. Een prachtige plek aan de westkust van Frankrijk met een zeer rijke historie. De kust waar op 6 juni 1944 de geallieerden landden en de bevrijding van Frankrijk en Europa eindelijk in zicht kwam. Ook deze week gedenken we de bevrijding van ons eigen land!

 

En juist daar, in de heerlijke tuin van ons vakantiehuis, las ik het aangrijpende boek: ‘De keuze’ van Edith Eva Eger. In dit boek vertelt zij haar levensverhaal.

 

Het boeit me enorm, levensverhalen en de betekenis ervan…

 

Het leven van Edith was vol duisternis. In 1944 werd ze opgesloten in Auschwitz toen ze nog maar een tiener was. Ondanks de gruwelijke omstandigheden, wist ze haar geestelijke vrijheid te behouden. Nu helpt ze anderen met haar inspirerende boodschap om dwars door lijden en uitdagingen heen te kiezen voor innerlijke vrijheid.

En hier ben jij. Hier ben jij! In het heilige heden. Ik kan je niet genezen, niemand anders kan dat, maar ik kan jouw keuze om de gevangenis in je gedachten af te breken, steen voor steen, met je vieren. Je kunt niet veranderen wat er is gebeurd, je kunt niet veranderen wat je hebt gedaan of wat je is aangedaan. Maar je kunt er voor kiezen hoe je nú leeft. Mijn lieve schat, je kunt ervoor kiezen om vrij te zijn.              – Edith Eva Eger –

Vrijheid is iets waar ik zo naar kan verlangen, maar wat zijn er veel dingen in het leven en in mezelf die me gevangen kunnen houden. Het levensverhaal van Edith Eger nodigt me uit om het prikkeldraad van mijn gevangenis te onderzoeken en te ontdekken dat ik uiteindelijk zelf een keuze heb. Dit is geen makkelijk weg, maar wel de weg van bevrijding.

 

Overigens werd ik vlak na deze bijzondere vakantie in Normandië ernstig ziek. Terwijl ik dacht een roerige tijd af te sluiten, werd ik stevig geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven en van mijn lichaam. Gelukkig ben ik deze ziekte inmiddels weer te boven gekomen. Het deed mij opnieuw beseffen dat ik geen controle heb over mijn omstandigheden. Maar… dat ik dwars door alles heen kan kiezen hoe ik daarmee om wil gaan!

 

Om op te bezinnen:

 • Wat is vrijheid voor jou?
 • Hoe vrij ben jij?
 • Wat houdt jou (nog) gevangen?

Nog meer blogs van Arine

Foto - Het roer om - hoe doe je dat

Het roer om!

Het is zondagmiddag. Ik kijk terug op een heerlijk weekend. Toch kijk ik ook al uit naar de werkweek die voor me ligt. Dat is weleens anders geweest… Buikpijn kon ik hebben op zondagavond, als het weekend bijna voorbij was en ik op maandag weer aan het werk ‘moest’. Ik had op zich een prima baan, leuke collega’s en als ik eenmaal bezig was dan ging het wel. Toch….

Lees verder »
Foto voetjes

Spiegel

Terwijl ik deze blog schrijf, ligt mijn kleindochter heerlijk naast me te slapen.
Vier maanden is ze nu. Haar donkere haartjes plakken aan haar voorhoofd. Het is warm. De zomer is begonnen.

Dit kleine meisje, wat ben ik dol op haar. En wat is het geweldig om haar ontwikkeling te volgen. Iedere keer als ik haar zie, heeft ze weer iets bijgeleerd……En ik leer ook van haar. Ik leer hoe ik…

Lees verder »
Foto lammetjes

De lente is begonnen

De lente is begonnen! De levenskracht die onder de aarde woelde breekt door.Warme zonnestralen tintelen weer op onze huid, de heerlijke geur van het voorjaar dringt diep door in onze neuzen en de wolwitte lammetjes dartelen weer in de wei.Overal ontstaat nieuw leven.   Wat een schril contrast met de beelden van de oorlog.Donkere rookwolken die de lucht vervuilen. De eens prachtige gebouwen die in puin liggen.Mensen en kinderen die op de vlucht zijn of schuilen in een metrostation. Het

Lees verder »

Retraites van Arine

.

Retraite 'Authentiek Leven'

“Authentiek leven betekent dat je trouw bent aan jezelf”

Jij bent uniek en je hebt talenten die in dit leven verder ontdekt en ontwikkeld mogen worden. Om dat te ontdekken, is het belangrijk dat je jezelf door en door leert kennen.

 • Wie ben jij?
 • Waar kom jij ‘s morgens je bed voor uit?
 • Waar droom jij van?
 • Wat belemmert jou om helemaal jezelf te zijn?
 • Met welke dingen vul jij je leven die niet passen bij wie je bent?
 • Welke oordelen of overtuigingen staan jou in de weg?

De innerlijke verdieping in deze retraite ontstaat door stiltemomenten, reflectievragen, korte lezingen, creatieve workshops en een individueel coachgesprek.

 

We maken hierbij gebruik van het beeld van een boom. Hierin blijkt verrassend veel inspiratie te zitten, zoals de seizoenen van het leven, de uniciteit en potentie van iedere boom en de verschillende kenmerken en belemmeringen van groei.

 

Deze retraite geeft je ontspanning en rust door het eenvoudige dagritme van het klooster te volgen. Tegelijkertijd leg je een stevige basis door de ontdekkingen die je doet en het maken van nieuwe keuzes.

Retraite 'De kracht van eenvoud''

 • Ervaar jij drukte in je hoofd en onrust in je lijf?
 • Ben je moe en overprikkeld? Is jouw leven vol, te vol?
 • Verlang je naar ruimte en lichtheid?

Ontdek wat werkelijk belangrijk is en proef de smaak van eenvoud tijdens deze retraite. 

Ruisende golven

een verfrissing voor de ziel

zachte verstilling.

Arine van Rijn

Over Arine - Even voorstellen....

Ik ben Arine van Rijn, 47 jaar en getrouwd met Wilfred. Samen hebben we drie kinderen en een schoonzoon. Ik houd van een goed gesprek, ontspan achter de piano, wandel graag langs het strand en lees alles wat los en vast zit, met name als het gaat over mensontwikkeling. 

Authenticiteit, verbinding en ontwikkeling zijn belangrijk voor mij. 

 

Nadat ik 20 jaar met liefde en toewijding in de gezondheidszorg heb gewerkt, speelde bij mij de vraag: “Is dit het nou”? 

 

In een persoonlijk ontwikkelingstraject ontdekte ik dat er belemmeringen waren, die mij in de weg stonden om helemaal mezelf te zijn. Ik ben hiermee aan de slag gegaan en doe nu de dingen die passen bij wie ik ten diepste ben. 

 

Ik heb een nieuwe opleiding gevolgd en heb sinds een paar jaar mijn eigen coachpraktijk. Ik begeleid mensen in hun rouw- en verliesproces en op het gebied van loopbaan- en levensvragen. 

 

Ik ben geboeid door levensverhalen en menselijk gedrag. Ik ben erop gericht om helder te laten worden wat er werkelijk speelt. Om verlangen vrij te laten komen en betekenis te vinden. 

 

Met veel plezier leid ik nu ook retraites. Het is zo mooi om te zien wat het voor mensen betekent om een paar dagen apart te zetten en in alle rust te bezinnen op zichzelf en hun (levens)vragen. Ik kan het iedereen aanraden om dit regelmatig te doen;-) Een cadeau voor jezelf.

 

Wie weet ont-moeten wij elkaar, je bent van harte welkom!

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.