Ha Carin en Arine,

Ik ben volop bezig met de website. Kun je een uurtje vrij maken voor de FAQ – Veelgestelde vragen en punt 1 en 3? 

Punt 2 en 4 vragen wat meer tijd en creatie…dat ontstaat in de loop van de tijd wel. 

Heb je een uurtje? Ik heb hieronder een lijst met veelgestelde vragen. Ik vind hem echt nog niet goed. 

Liefs van mij,

Monique

 

 

Over FAQ

Deze komen met een ‘lees meer’ uitvouw optie op de retraitepagina. Je kunt zelf kiezen welke je op jouw retraitepagina wilt hebben. Alleen nu is het echt nog te slecht om te plaatsen. Wil je door elke vraag lopen en deze (met antwoord) verbeteren? Dat geldt niet voor de stilte retraite vragen hoor….daar buig ik mij zelf over. 

 • Zijn er vragen die je mist?
 • Of welke vragen vind je niet nodig?
 • Of welke vragen kunnen we mooier omschrijven?
 • En waar de meeste winst uit te halen is, zijn de antwoorden….vooral de onderste zijn echt nog niet goed…die halen nog geeneens een voldoende. Willen jullie helpen? Wanneer we dit in één keer goed neerzetten, dan plukken we daar tientallen jaren de vrucht van. 

p.s.

Ik wil trouwens de ‘Wissel’ gebruiken, die te zien is bij het blokje ‘stilte retraite vragen’

FAQ

Meest gestelde vragen over de retraites

De retraite groepen zijn heel divers.

 • Er zijn over het algemeen meer vrouwen dan mannen.
 • Ik schat dat 70% van de deelnemers zichzelf als niet-specifiek-gelovig zou noemen. En 30% noemt zichzelf gelovig. 
 • Ook qua leeftijd is het heel divers: 
  • 17-30 jr: 5%
  • 30-39 jr: 17%
  • 40-49 jr: 27%
  • 50-59 jr: 33%
  • 60-69 jr: 15%
  • 70-85 jr: 3%

Qua leeftijd is het heel divers: 

 • 17-30 jr: 5%
 • 30-39 jr: 17%
 • 40-49 jr: 27%
 • 50-59 jr: 33%
 • 60-69 jr: 15%
 • 70-85 jr: 3%

Heel divers. Niet alleen qua leeftijd, man/vrouw, opleiding, werk (dit is vaak nog niet eens bekend) maar ook qua mensbeeld, geloofs-en zienswijze. Wel mensen die stil willen staan, naar binnen willen keren (zonder gelijk dramatisch of zweverig te moeten zijn).

De retraites zijn echt bezinningsvakanties. Een vakantie puur om te bezinnen. Een paar dagen voor jezelf. Wanneer de informatie op de website je aanspreekt en dit niet te zweverig voor je is, dan durf ik te zeggen, dat de retraite prima bij jou past. 

Nee, je hoeft zeker niet te geloven. De meeste deelnemers (circa 70%) zullen zichzelf niet gelovig noemen.

De algemene retraites zijn voor iedereen. Deze staan los van enig geloof.

Er is één christelijke stilte retraite ‘Tot rust komen aan Zijn voeten’Deze retraite is voor iedereen. Alleen zal deze retraite wat minder goed aansluiten als je niet zoveel met het geloof hebt. Dan kan je beter gaan voor een algemene retraite.
Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt en dat de retraite aansluit bij hoe je zelf in het leven staat. 

Kijk ook eens op ‘Welk retraite weekend past bij mij?’

Nee, een retraite is geen therapeutische weekend. Het zijn echt lekker een paar dagen voor jezelf van rust, bezinning en ontspanning. Even los van de waan van de dag, even tijd voor jezelf.

 

De 5 redenen waarom mensen een retraite doen:

1. Terug naar de basis, naar jezelf. Stilstaan bij waar sta ik nu?

2. Tijd voor jezelf, bijtanken, een APk’tje voor je binnenste

3. Antwoord te krijgen op vragen

4. Transformatie, genezing, thuiskomen

5. Gewoon omdat een retraite fijn is!

Circa 90% van de deelnemers komt alleen. Dit is een vakantie die je vaak alleen doet. Het zijn met recht een paar dagen voor jezelf. Je hoeft even niets met de ander. 

 

Wat we weleens van deelnemers terug horen is dat ze er tegen op zagen om alleen te komen. Wat ze achteraf zo fijn vonden was juist de rust en het niet rekening hoeven houden met de ander. Een retraite is dus juist mooi om alleen te doen, om echt even lekker een paar dagen voor jezelf te hebben.

Je bent zeker niet de enige. De meeste deelnemers hebben nog nooit een retraite gedaan. We kunnen het ons goed voorstellen dat je het spannend vindt. Daar hebben we het programma op samengesteld. Het is toegankelijk en goed te volgen voor iedereen. 

 • Een stilte retraite is echt offline, dus dan staat de telefoon of uit, of op vliegtuigstand. 
 • Voor de andere retraites kun je zelf kiezen. Het is mooi om tijdens je retraite offline te zijn. Daarom raad ik een ieder aan om zijn telefoon op vliegtuigstand of uit te zetten. Dan heb je wel de tijd en de wekker, maar niet de mails, apps en telefoontjes.

Geef gerust dit telefoonnummer 06 8454 5617 door aan het thuisfront. Dit telefoonnummer is tijdens een retraite, dag en nacht, speciaal bereikbaar voor het thuisfront. Zo weet je dat mocht er iets zijn, je bereikbaar bent. 

Mocht je je telefoon thuis laten, neem dan wel een horloge met wekker mee.  

Het is belangrijk voor het groepsproces en de kwaliteit van de retraite dat iedereen er op tijd kan zijn en tot het einde kan blijven. Mocht je er niet op tijd kunnen zijn of al eerder weg moeten, kies dan een andere datum. 

De retraite gaat eigenlijk altijd door. 

Het is jouw vakantie dus neem mee wat jij prettig vindt. Sommige nemen wandelschoenen en sloffen mee en een ander neemt tekengerei mee.

 

We raden je aan om geen mobiele telefoon en/of laptop mee te nemen. Wel is het handig om een horloge of wekker mee te nemen.

 

Verder zijn er zijn geen kledingvoorschriften. Dit geldt voor alle locaties.

(bij een gewone retraite)

Dit is een gewone retraite. Er zijn gebieden waar je stil bent, maar ook ruimtes waar je kunt praten. Tussendoor is er mogelijkheid om de andere deelnemers te ontmoeten en dingen met elkaar te delen. Net wat je prettig vindt. 

In al onze retraites (zowel de stilte als de gewone retraites) kun je heerlijk tijd nemen voor ontspanning, ga je aan de slag met jouw verhaal, jouw vragen. 

 

(bij stilte retraite) Dit is een echte stilte retraite. 

Laat ik kort uitleggen hoe de stilte retraite verloopt. We starten de stilte retraite met een korte kennismaking. Daarna gaan we met elkaar de stilte in. Het programma biedt bezinningsoefeningen, waar je individueel mee aan de slag gaat. Tijdens deze retraite ben je dus echt alleen met jezelf en je eigen vraagstuk(ken) bezig.

 

’s Middags op de laatste dag sluiten we de retraite met elkaar af. Dat is het moment waarop er weer gesproken kan worden. We maken van dit moment gebruik om op een bewuste manier terug te blikken op hoe de stilte voor jou verrijkend is geweest.

 

Natuurlijk kun je tijdens de retraite wel je vragen stellen aan de retraiteleider. De retraiteleider legt aan je uit hoe je dat kenbaar kunt maken. Samen zoeken jullie dan even een stil plekje, waardoor jij je vraag kunt stellen.

Stilte in een groep met (on)bekende mensen geeft verbondenheid op een bepaald niveau.

Omdat iedereen door hetzelfde programma heen gaat en dus ook dezelfde opdrachten en oefeningen doet, doe je het – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – samen. Alleen, en tegelijk samen.

Stil zijn met elkaar is iets bijzonders. Je hoeft niets te zeggen, niets te profileren. Je bent gewoon daar, met elkaar. Dat zorgt ervoor dat het al snel vertrouwd voelt.

Er zijn is gewoon genoeg. Omdat het sociale aspect wegvalt, komt er ruimte voor puurheid. De buitenkant valt weg, daar hoef je voor jezelf – en ook voor de ander dus – niet mee bezig te zijn.

Wij begrijpen dat er soms van alles geregeld moet worden qua werk en thuisfront. Daardoor kun je bij ons binnen 48 uur kosteloos annuleren. Na 48 uur gelden de gewone annuleringsvoorwaarden. Houd hier wel rekening mee. Mocht je  meer tijd nodig hebben, boek dan nog niet, maar neem eerst even contact met ons op. Wellicht kunnen we een uitzondering maken. 

Nadat je je hebt aangemeld op de website en hebt betaald, ontvang je automatisch de factuur in je mailbox. Mocht de factuur qua naam moeten worden aangepast, stuur ons dan gerust een mail. Dat willen we met alle liefde doen. 

 1. Wanneer je je op de website hebt aangemeld (het aanmeldingsformulier hebt ingevuld en via Ideal hebt betaald) dan ontvang je direct na aanmelding van ons een bevestigende mail met de factuur. 
 2. Binnen enkele dagen, soms direct al, ontvang je de praktische informatie. 
 3. Ook krijg je een aantal dagen voordat de retraite begint een mail van ons met de laatste praktische informatie. 

En je mag ons natuurlijk altijd bellen of mailen!

Dan laat je die gewoon gaan. Alleen de begin-en eindworkshop staan vast. De rest kun je zelf invullen. 

De bezinningsworkshops met zijn vragen en opdrachten faciliteren jou in jouw proces. Ze zijn er voor jou. Na een korte inleiding zoekt iedereen een eigen plekje uit in de ruimte, of buiten, of op de kamer, waar een ieder zelf aan de slag gaat met de vragen en/of opdrachten.

 

We gaan dit bewust niet met elkaar bespreken om bij jezelf te blijven. Natuurlijk kun je in de gewone retraite in je vrije tijd dingen met elkaar delen. Met een stilte retraite uiteraard niet.

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terug trekken. Even niet meer tien ballen tegelijk in de lucht houden. Gewoon er zijn, op dit moment. Zonder afleiding. Geen telefoon, krant of verplichte praatjes. Stilstaan, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is.

Tijdens deze stilte dagen gebeurt van alles. We worden ertoe verleid om net zoals altijd weg te rennen, afleiding te zoeken, dingen te gaan doen om maar niet hetgeen wat er van binnen speelt te horen.

Maar wanneer je je overgeeft aan deze stilte en door de weerstand heen gaat, zal je ontdekken hoe bijzonder en heerlijk zij is. Wanneer je stopt met rennen en wegduwen, en omarmt en hoort wat gehoord en gezien wil worden, zal er een liefdevolle en diepe vorm van verbinding ontstaan.

Bij kinderen weten we heel goed dat het belangrijk is om een kind te horen als het verdrietig of gekwetst is, maar ook als het blij is. Zo is de behoefte niet veranderd wanneer wij ouder zijn.

“Wanneer je je verlaten voelt, ben je niet thuis, dan leef je in het huis van andere mensen.” – Miek Pot

In deze stilte retraite gaan we er een weekend voor onszelf zijn voor datgene wat diep van binnen gehoord wil worden en aandacht wil.

De meeste deelnemers zullen niet specifiek geloven. De stilte retraite heeft een neutraal programma. Het is zo gemaakt dat het zowel geschikt voor de gelovige als de niet gelovige is. Ik vind het belangrijk om ieder in zijn waarde te laten en elkaar te respecteren voor de wijze waarop ieder in het leven staat.

Ik, Monique Oostdam, begeleid je hierin. Zo is er in deze stilte retraite dagelijks een bezinningsworkshop die je in dit proces van stil worden, in het proces van omarmen helpt. Ook heb je in deze retraite de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met mij of Carry.

Tijdens deze stilte retraite leer je de weerstand (het ongemak, de emotie, de onrust-gedachte) er te mogen laten zijn. Het hoeft niet weg. Het mag er gewoon zijn. Door dit te laten zijn, het gevecht/het verzet als ware te stoppen, ervaar je niet alleen dat het stil van buiten maar ook stil van binnen wordt. Het is zo goed, zo vredig, zo warm. Dit is (helaas) geen blijvende staat. Na een tijdje kan er zich weer wat weerstand, wat onrust, wat ongemak voordoen. Ook dit laat je er weer zijn. Zo leer je steeds meer datgene, wat gezien en gehoord wil worden, met liefde te omarmen en heerlijk te laten zijn.

Zowel de bezinningsworkshops, de vrijblijvende stilte wandeling met overdenking, als het coachgesprek faciliteren jou in dit proces.

Dan klop je gewoon op mijn schouder en zoeken we een plekje uit waar je je vraag kunt stellen.

Nee, absoluut niet. De retraiteleider en het programma helpen je hierin.

Misschien is het daarom juist een fijnere retraite. Ik, Monique, ga zelf bijvoorbeeld ‘AAN’ van mensen. De stilte retraite vind ik zelf daardoor heerlijk. Wel met mensen zijn, maar er niets mee hoeven. Het helpt mij om bij mezelf te zijn en te blijven. Daarnaast vind ik de rust heerlijk.

Na de kennismaking en wat tips hoe het niet alleen stil van buiten maar ook stil van binnen kan worden, gaan we de stilte in tot zaterdagmiddag (dag 3) 15.10 uur. Tussendoor heb je nog een coachgesprek waar je uiteraard praat. Ook zijn er bezinningsworkshops, geestelijke bezinningsmomenten (=vrijblijvend) en een stilte wandeling. Dan krijg je kort wat input, inspiratie, maar ben je zelf verder stil.

Stilte retraite versus gewoon retraite

 • Laag je dieper
 • Niets met anderen hoeven
 • Stilte (wandeling) je hoort meer wat er gehoord wil worden
 • Je leert om stil te worden van binnen, te verzoenen met jezelf, je gedachten, je emoties en dat wat er ook is.
 • Met elkaar zijn: gewoon omdat het al goed is, zonder iets te hoeven

Versus gewone retraite (gesprek mogelijk)

 • Het kan ook leuk, inspirerend en fijn zijn om anderen te ontmoeten
 • Dingen met elkaar uit te wisselen, dingen te delen
 • En tijd voor jezelf, om je in stilte terug te trekken, en tijd voor ont-moeting
 • Waardevolle ontmoetingen

Er zijn vier bezinningsworkshops, 2-3 geestelijke bezinningsmomenten, 2 stilte wandelingen, uiteraard 3x per dag een maaltijd…en niet te vergeten een 1-op-1 coachgesprek

Show

Locatie

Retraitelocatie

Deze stilte retraite wordt op verschillende locaties gegeven. Lees hieronder meer over de locatie waar jouw retraite plaatsvindt.

Klooster Heiloo

Locatieslider ideeën:

 • Buffet (ontbijt, middag, avond, tussendoor)
 • Eetzaal
 • Keuken
 • Receptie, ontvangst
 • Huiskamer/zaal
 • extra huiskamer
 • Tuin (mooiste plekjes)
 • Zitjes buiten
 • Omgeving
 • Evt kaart omgeving/wandelroutenetwerk
 • Kapel
 • Kamers
 • Douche& toilet
 • Zitjes kamer
 • Buitenkant gebouw

Over de locatie

1.

Over de ‘locatie kenmerken’ en ‘faciliteiten retraite – bij de prijs inbegrepen’ (zie hieronder)

 • Zijn er punten die je mist?
 • Of welke vind je niet nodig?
 • Of welke kunnen we mooier omschrijven?

2.

En dan kunnen we gemakkelijk vanuit de locatie kenmerken en de ‘bij de prijs inbegrepen’ een locatieslider maken (deze locatieslider moet bij elke retraite passen die daar gegeven wordt).

 • Eigenlijk kunnen we elk punt visueel uitbeelden, dus dat ze zonder te lezen al weten hoe het eruit ziet, wat ze krijgen….en daar dus helemaal een fijn, enthousiast gevoel bij krijgen.
 • Heb je al een idee of wat foto’s….begin gerust met het vullen van een slider. Je kunt dit in Words/Powerpoint/Excel zeten….en (als ik dan de groto foto’s van je hebt, minimaal 640×420 (iets groter is mooier) dan maak ik er een slider van. 

En het hoeft niet in één keer perfect of af. De slider mag in de loop van de tijd groeien en beter worden. Natuurlijk hoeft niet elk punt een slider te hebben en kunnen we ook afwijken van de punten. Zo is het misschien wel mooi om zowel het ontbijtbuffet, als de lunch, als het avondeten te laten zien. En Carin maak foto’s van je lekkers, je wandeltasje, je goodiebag etc. 

Locatie kenmerken

Locatie kenmerken

Faciliteiten retraite - bij de prijs inbegrepen

Retraiteleider

Over je retraite

3.

Over de ‘wat zoek jij – ik wil graag’ punten (de ‘faciliteiten retraite – bij de prijs inbegrepen’….heb je hierboven al gedaan

 • Zijn er punten die je mist?
 • Of welke vind je niet nodig?
 • Of welke kunnen we mooier omschrijven?

4.

En dan kunnen we gemakkelijk vanuit deze punten de retraiteslider maken (deze retraiteslider moet bij elke locatie passen waar deze retraite gehouden wordt).

 • Net als net kunnen we elk punt visueel uitbeelden, dus dat ze zonder te lezen al weten hoe zo’n retraite eruit ziet, wat ze krijgen, wat het met je doet….en daar dus helemaal een fijn, enthousiast gevoel bij krijgen.
 • Heb je al een idee of wat foto’s….begin gerust met het vullen van een retraiteslider. Je kan ook mooie teksten invoegen, foto’s van jezelf, bezinnende mensen….ga maar los. Alles wat helpt bij het geven van een heerlijke en aanstekelijke impressie van jouw retraite!!!

Dit gaat echt heel goed worden en een groot verschil maken in ons conversiepercentage (het percentage bezoekers dat boekt).

Faciliteiten retraite - bij de prijs inbegrepen

Retraiteleider

Wat zoek jij? Ik wil graag....

Wat zoek jij?

Locatie omschrijving

Retraite

Carin, voor jouw locatie

Carin voor jou nog even een extra vraag. Elke locatie heeft na z’n eigen naam (in jouw geval ‘t Groei-end….dit moet kort zijn ivm de opmaak) nog een regel van de omschrijving (zoals jij zo mooi aangaf). 

 

Ik weet alleen niet wat bij jouw locatie het mooiste is. Ik heb nu 3 suggesties. Wat zou je willen? Bedenk gerust iets compleet anders. De andere locaties krijgen deze locatie omschrijving. Houd de tekst ongeveer net zo lang als de anderen. Het mag wel iets langer maar niet teveel. Ik denk dat mijn tweede suggestie vaak al te lang is. 

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.
Scroll naar boven