Ontstressen – Tot rust komen
Ontstressen. Stress: een elastiekje dat steeds verder uitgerekt worden kan een keer knappen.
Elastiekjes zijn gemaakt om uitgerekt te worden, maar als de spanning té groot wordt, gaat het mis. Soms kun je je voelen als een elastiekje dat steeds verder opgerekt wordt, met alles wat je baan, je gezin en je sociale omgeving van je vraagt. Dat kan lang goed gaan, maar er kan zomaar een punt komen dat de spanning te groot wordt: stress! Tijd om te ontstressen.
Esther: Het leek een buitenkans. Een nieuwe baan, en binnen het half jaar zicht op promotie. Ik moest een dag meer gaan werken, maar als we dat goed organiseerden ging dat vast lukken. Ik gaf me helemaal en liet me van mijn allerbeste kant zien. Op mijn werk. Thuis ging alles natuurlijk gewoon door. Een gezin met twee opgroeiende kinderen, het huishouden en natuurlijk mijn sociale contacten.
In het begin ging het prima. Ik haalde veel energie uit mijn nieuwe baan en voelde me alsof ik alles kon. Tot die lastige klus die ik maar niet op een goede manier afgerond kreeg. Toen ging mijn werk, en eigenlijk mijn hele leven, voelen als een loodzwaar gewicht op mijn schouders. Het voelde alsof ik geleefd werd in plaats van dat ik leefde. Ik ging hyperventileren, kreeg last van mijn nek en schouders, en toen ik op een grijze ochtend, na alweer een nacht slecht slapen, merkte dat mijn nek nu echt helemaal vast zat dacht ik: Als ik nu niets doe, gaat het echt mis.
Stress kan zorgen voor lichamelijke en psychische klachten, dus als je goed voor jezelf wilt zorgen is het goed om tijdig te ontstressen. Maar hoe doe je dat?
- Hoe ontstress je?
- Hoe kom je tot rust?
In welke innerlijke versnelling leef jij?
Als je onder teveel stress leeft, is het eigenlijk alsof je voortdurend in de hoogste versnelling leeft. Die hoogste versnelling heb je niet voor niets, soms heb je hem nodig en kan hij je ver brengen, maar voortdurend in de hoogste versnelling leven doet je geen recht en het put je uit. Dan wordt het tijd om terug te schakelen en weer tot rust te komen. Te ontstressen.
Hoe weet je in welke versnelling je leeft, en wat is eigenlijk goed voor je? Hoe ziet die innerlijke versnellingsbak er eigenlijk uit? Bij mij ongeveer zo:
Versnelling 1: ‘Zijn’-stand
Dit noem ik ook wel mijn ‘retraitestand’. Ik hoef alleen maar te zijn. Gedachteloos, niet productief, stil vanbinnen.
- Versnelling 2: ‘In alle rust’-stand
Deze zou ‘sabbatstand’ kunnen heten. Ik ben dicht bij mezelf, voelend met wat er is, gecombineerd met activiteiten die dit verlengen. Bijvoorbeeld lezen, schrijven, wandelen of gewoon zitten. Ik ben vol dankbaarheid en sterk verbonden met God en mezelf, verzoend. Alles mag er zijn, een soort warm bad vanbinnen.
- Versnelling 3: ‘Flow’-stand
Ik zit in een heerlijke flow, ben efficiënt en heb een heldere geest. Ik zie dingen in perspectief en sta in verbinding met mezelf, God en anderen. Het voelt alsof ik mij dansend door de dag beweeg.
- Versnelling 4: Adrenaline-stand
Ik ben heel gefocussed, al bij het opstaan denk ik aan wat ik moet doen. Ik kan, als ik het mezelf vertel, nog wel even stille tijd nemen en hoewel ik nog oog heb voor mijn omgeving is mijn luisteren sterk achteruit gegaan. Ik voel werkdruk en stress.
- Versnelling 5: Obsessie-stand
Ik ben helemaal in beslag genomen door één ding: mijn taak. God en anderen zie ik niet meer, rust is ver te zoeken en ik ben net een op hol geslagen paard. Ik voel me opgejaagd, rusteloos en dwangmatig.
Tijd om te ontstressen – Hoe doe je dat?
Misschien voel je het al aan, bij versnelling 5 gaat er iets mis. Versnelling 1 en 2 zijn heerlijk, 3 en ook 4 lekker productief, maar 5 is too much. Het elastiekje wordt teveel opgerekt, tijd om te ontstressen en terug te schakelen. Maar… hoe doe je dat??
Tip 1
Fysiek ontstressen: Een time out nemen.
Esther: Na die zoveelste slechte nacht heb ik me een paar dagen ziek gemeld. Ik heb vooral geslapen en op de bank gehangen. Toen pas merkte ik hoe beroerd ik me eigenlijk voelde.
Fysiek ontstressen kun je doen door letterlijk je lichaam terug te schakelen, te vertragen. Ga eens gewoon op de bank zitten. Voel je rug tegen de leuning, voel hoe je in- en uitademt. Doe niets, zit maar gewoon, een minuut of vijftien. Ongemakkelijk? Er komt misschien van alles in je op dat je wilt doen en het valt misschien niet mee om dat te negeren, maar dat is terugschakelen, tot rust komen.
Tip 2
Mentaal ontstressen: wat is er gaande?
Esther: Weer op mijn werk heb ik een gesprek aangevraagd met mijn baas. In een gesprek keken we samen naar wat er eigenlijk allemaal aan werk op mijn bord lag. Ik schrok er zelf van, hoe was het mogelijk dat ik dit had laten gebeuren?
Mentaal ontstressen voor als je hoofd overuren draait. Als je gedachten maar blijven gaan met alles wat je nog moet of wilt, als je het overzicht dreigt te verliezen, maak dan eens ‘pas op de plaats’. Help jezelf tot rust te komen en pak een vel papier en verdeel dat in de volgende drie kolommen:
- Wat is er nu gaande?
- Waar verlang ik naar?
- Wat is daarvoor nodig?
Tip 3
Emotioneel ontstressen – ontlasten
Esther: Na een goed gesprek met mijn baas en ook met mijn partner gaf ik mezelf eindelijk tijd om op adem te komen. Ik hoefde niet meer. Niet in mijn werk, en ook op sociaal vlak leerde ik ‘nee’ zeggen. Hoe leuk sommige dingen ook zijn, teveel is teveel.
Ook emotioneel kun je het nodig hebben om te ontstressen. Vraag jezelf af: Wat eis ik van mezelf, waar houd ik aan vast? En waarvan zou ik mezelf mogen ontslaan? Of waar moet ik mijn verlies nemen? Wat zijn jouw ‘ik moet altijd’ en ‘ik mag nooit’ kwalificaties? Doe de volgende ontslagoefening ‘Emotioneel Ontstressen’ eens, en zet jezelf (en anderen) vrij van je onhaalbare, starre, veeleisende, en onplezierige juk.
Tip 4
Ontstressen: Terug naar jezelf.
Esther: Op advies van verschillende mensen zocht ik een coach. ‘Wie is Esther eigenlijk? Wat vindt ze waardevol, waar houdt ze van?’ vroeg ze me. Ik viel even stil. Ik was mezelf nogal kwijtgeraakt. Ik leerde opnieuw wie ik zelf was, met alles wat ik wel en niet kon. Ik leerde dat niet alleen te accepteren, maar ook leerde ik opnieuw van mezelf te houden.
Ontstressen is ook van de ander weer naar jezelf gaan. Soms ben je zo bezig met anderen, wat de ander denkt, vindt, doet dat je te veel bezig bent met de tuin van de ander. Je mag weer terug naar jezelf.
Hoe staat jouw innerlijke tuin er eigenlijk bij? Wie ben jij? Wat vind jij waardevol, waar houd jij van? Als je dat kwijt bent, wat heb je dan nodig om jezelf weer te hervinden? Hoe kun je zo tot rust komen dat je weer bij jezelf komt?
Tip 5
Van ontstressen naar voeden
Esther: Vlak voordat ik weer serieus aan het werk ging, ging ik met mijn partner een weekend naar zee. Tijdens een lange strandwandeling genoot ik van de stilte, het geluid van de zee, de meeuwen boven mijn hoofd en de wind in mijn haar. Er was gewoon ik, en dat was genoeg.
Toen ik weer aan het werk ging wilde ik dat vasthouden. Ik mocht er zijn, met mijn behoeften, met mijn mogelijkheden èn beperkingen. Ik had geleerd naar mezelf te luisteren en compassie te hebben met mezelf. Ik sprak met mezelf en met mijn leidinggevende af dat ik het mocht zeggen als het teveel was. Want dit wil ik niet meer kwijt.
Van ontstressen naar weer opladen, voeden. Er is zoveel in je leven dat je aandacht vraagt. Je baan, je kinderen, je partner, je ouders, social media… Het valt niet mee om je aandacht zo te verdelen dat er ook (en misschien wel eerst) aandacht is voor jouw innerlijke kleine. Dat deel van jezelf dat gehoord wil worden, dat jouw liefde, aandacht en zorg nodig heeft. Niet alleen anderen zijn belangrijk maar ook jij, jouw kleine.
Twee leuke oefeningen om van ontstressen naar voeden te gaan:
1.
Blok deze week eens een dagdeel in je agenda voor jouzelf. Tijd waarin je niets hoeft en je geen verantwoordelijkheid draagt. Tijd waarin jouw innerlijke kleine aan bod kan komen en gehoord kan worden. En voel eens achteraf: smaakt dat naar meer..?
2.
Ga eens na hoe jij met jezelf omgaat op lichamelijk, geestelijk en emotioneel gebied. Hoe streng of hoe vriendelijk ben je voor jezelf? Op het meest basale niveau betekent het beoefenen van zelfcompassie namelijk: jezelf niet schaden.
Vraag je eens af: Hoe poets ik mijn tanden? Hoe praat ik tegen mezelf? Hoe goed ben ik voor mezelf? Hoe is het met mijn lichaam, is het gespannen? Hoe zit ik achter mijn computer? Hoe vaak hoef ik even niets? Hoeveel sociale verplichtingen heb ik waar ik geen zin in hebt? Voelt mijn lichaam stijf of gespannen?
Ik, Monique, heb ook moeten leren er te zijn voor mijn kleine. Ik was voorheen beter voor anderen dan voor mezelf. Op een gegeven moment zag ik ‘Ik mag en wil niet alleen goed voor anderen zijn, maar ook voor mezelf’. Lees hier hoe dat proces bij mij ging.
Meer blogs
van Monique
Blogs van Monique

‘Pura Vida!’ – Een prachtige levenshouding uit Costa Rica
Wil jij elke dag volgens de ‘Pura Vida’ levensstijl van de Costa Ricanen leven?
De Costa Ricanen leggen in het leven de nadruk op positiviteit en dankbaarheid. Ze concentreren zich veel minder op materiële rijkdom. Ze omarmen de eenvoudige dingen in het leven.
Hoe mooi is dat!

Leed. Groot leed. Wat was voor jou een moeilijke periode? Sta stil, erken
Oorlog. Zo verschrikkelijk. Wat een leed. Tijdens Dodenherdenking staan we stil bij dit afschuwelijke leed. Met onze harten voelen we mee. We erkennen hen, we erkennen hun leed.
Zo kennen wij ook leed, weliswaar op een ander niveau, Momenten waar je door moest gaan. Momenten van overleven. Wat was voor jou een zware periode? Neem een momentje de tijd om te herdenken, te erkennen en stil te staan.

Ben ik die brandjes blussende kelner of de kelner in charge?
Zie je nog goed wat er gebeurt? Heb jij nog de helikopterview? Ervaar jij flow in je leven? Of ben je de ‘kelner in charge’ kwijtgeraakt en ben je meer de ‘brandjes blussende kelner’ geworden? De ‘kelner’ die verlangt naar meer rust, overzicht en balans?

Ja, ik zal ook goed voor jou zijn
Wie ben jij voor jezelf? Ben je vaak ook beter voor een ander of voor je werk, dan voor jezelf. Ik was dat in ieder geval wel. In dit blog deel ik een zeer persoonlijk stukje van mezelf. Een schets waar ik vandaan kwam. Ik was voorheen beter voor de ander, dan voor mezelf……

Burn-out – Hoe herstel je van een burn-out?
Hoe herstel je van een burn-out?
Burn-out? Of (gelukkig net) voor een burn-out? In dit artikel lees je alles over herstellen van een burn-out. Hoe herstel je van een burn-out in 7 stappen.

Ontstressen- Tot rust komen
Hoe ontstress je? Hoe kom je tot rust? In welke versnelling leef jij?
– Fysiek ontstressen: een time out nemen
– Mentaal ontstressen: wat is er gaande?
– Emotioneel ontstressen – ontlasten
– Terug naar jezelf
– Van ontstressen naar voeden
Agenda
De retraites die Monique geeft

1-3 juni - 'De weg naar binnen'
- Klooster Heiloo
Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf, naar wie jij bent.
Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.
Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

15-17 juni 'Op 't kruispunt van je leven'
- Klooster Heiloo
Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.
Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

20-22 juli 'Op 't kruispunt van je leven'
- Abdij van Berne
Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.
Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

7-9 sept: Klooster Wandelretraite
- Klooster Valkenburg
Een 3-daagse wandelretraite door het prachtige heuvelachtige Limburg, vol inspiratie en bezinning.
We slapen in het klooster, hebben een gesprek met de zusters: een bijzondere ervaring.
Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

14-16 sept: 'Aan Zijn voeten'
- Klooster Heiloo
Thuiskomen bij God en jezelf. In deze stilte retraite laten we onze Martha kant los en gaan we een weekend Maria zijn.
Dit is een christelijke retraite. (De andere retraites zijn algemeen.)
Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!

29 sept-1 okt 'De weg naar binnen'
- Klooster Heiloo
Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf, naar wie jij bent.
Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.
Beschikbaarheid: Je kunt nog mee. Er is nu nog plaats!
Over Monique
Laat ik mij even voorstellen
Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.
- Echtheid
Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.
- Respect
Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.
- Zinvol leven
Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Reviews
Wat zeggen de deelnemers over Monique?
Een bijzondere ervaring

Klooster Wandelretraite
27 juli 2013
Letty
, 54 jaar
Organisatie charity
Klooster tot kloosterwandeling

Klooster Wandelretraite
3 augustus 2013
Simone Koster
, 22 jaar
Klooster tot kloosterwandeling

Klooster Wandelretraite
12 augustus 2013
Jaap van Beelen
, 30 jaar
Van klooster tot klooster weekend

Klooster Wandelretraite
21 augustus 2013
Rogier
Op het kruispunt van je leven

'Op het kruispunt van je leven'
21 augustus 2013
Rogier
Klooster tot kloosterwandeling

Klooster Wandelretraite
26 augustus 2013
Marianne
, 44 jaar
Bezinningsweekend

'Op het kruispunt van je leven'
26 augustus 2013
Anna
, 28 jaar
terugblik

'Op het kruispunt van je leven'
27 augustus 2013
Els
, 36 jaar
Secr.
Een mooi moment

Klooster Wandelretraite
30 augustus 2013
Michiel
, 50-er jaar
Docent
Eerste kennismaking

'Op het kruispunt van je leven'
10 september 2013
Marleen
, 34 jaar
Beleidsmedewerker
Stilte en diepgang

Klooster Wandelretraite
19 september 2013
Adam
, 50 jaar
Christen
Terugblik

'Op het kruispunt van je leven'
20 november 2013
Coriene
, 52 jaar jaar
Onderwijzeres/pedagogisch medewerker
Christen
Een bijzondere ervaring

'Op het kruispunt van je leven'
2 december 2013
Joop
, 63 jaar
Administratief medewerker
even terug kijken

'Op het kruispunt van je leven'
16 januari 2014
TOOS VEROUDE
, 65 jaar
Pedagogisch medewerkster
Bezinningsweekend 2014

'Op het kruispunt van je leven'
29 januari 2014
Anna
, 30 jaar jaar
Secr.
Bezinningsweekend ‘Op het kruispunt van je leven

'Op het kruispunt van je leven'
Het is nu alweer 3 weekjes geleden dat ik er was. Voor het eerst naar een bezinningsweekend. Maar ik heb zoveel geleerd en tot bezinning gekomen. Het was zowel voor gelovige als niet gelovige een heel rijk weekend. Nogmaals Monique erg bedankt voor de rust en liefde die je uitstraalde naar iedereen. Misschien nog eens tot ziens in een andere retraite. Gods zegen.
3 februari 2014
Anna
, 30 jaar jaar
Secr.
Indrukwekkend

'Op het kruispunt van je leven'
17 februari 2014
Hellen
, 34 jaar
Marketing & communicatie
Mooie ervaring

Klooster Wandelretraite
20 mei 2014
Els
, 53 jaar
Doktersassistente
bezinningsmidweek

'Op het kruispunt van je leven'
13 juni 2014
Gerjaan Petersen
, 51 jaar
Begeleidster geestelijk beperkten
Retraite

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
9 dagen geleden dat ik thuis ben gekomen.
Ik heb zolang gewacht omdat wat mij is overkomen, dacht dat het niet waar kon zijn. De stilte heeft mij daar tot rust gebracht. En de counseling met Monique heeft mij vrijgemaakt. Daar zat Gods hand in. Voor mij een weekend om in heel mij leven niet te vergeten!!
Bedankt!! En ik kom zeker nog een keer terug.
4 augustus 2014
Gracia
, 55 jaar
Ondernemer
Voor herhaling vatbaar

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
24 augustus 2014
Marlon van Dijk
, 31 jaar
Ondernemer
stilteretraite

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
25 augustus 2014
karin van koppen
, 50 jaar
Coach
Heerlijk weekend

Stilte retraite 'De weg naar binnen'
26 augustus 2014
Foke van Baren
, 29 jaar
Fysiotherapeute
Christa

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
24 oktober 2014
Christa Tomassen
Zijn aanwezigheid

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
29 oktober 2014
Evelien de Graaf
, 44 jaar
Eigenaar administratie kantoor
Een bijzonder weekend

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'
7 november 2014
Jos
Bezinning.

Nieuwjaarsretraite
4 februari 2015
Roel de Mos
, 40 jaar
Bankmedewerker
Genieten, Rust ervaren, Verbondenheid voelen

'Op het kruispunt van je leven'
25 maart 2015
Ulrike
, 49 jaar
Een rugzak vol…:-)

Klooster Wandelretraite
18 april 2015
Oeke Wiersma
Bezinningsretraite

'Op het kruispunt van je leven'
19 april 2015
Dyon.
Nog even de retraites op rij:
1-3 juni - 'De weg naar binnen'

15-17 juni 'Op 't kruispunt van je leven'

20-22 juli 'Op 't kruispunt van je leven'

7-9 sept: Klooster Wandelretraite

14-16 sept: 'Aan Zijn voeten'

29 sept-1 okt 'De weg naar binnen'
