Ontstressen – Tot rust komen

Ontstressen. Stress: een elastiekje dat steeds verder uitgerekt worden kan een keer knappen. 

 

Elastiekjes zijn gemaakt om uitgerekt te worden, maar als de spanning té groot wordt, gaat het mis. Soms kun je je voelen als een elastiekje dat steeds verder opgerekt wordt, met alles wat je baan, je gezin en je sociale omgeving van je vraagt. Dat kan lang goed gaan, maar er kan zomaar een punt komen dat de spanning te groot wordt: stress! Tijd om te ontstressen.

Esther: Het leek een buitenkans. Een nieuwe baan, en binnen het half jaar zicht op promotie. Ik moest een dag meer gaan werken, maar als we dat goed organiseerden ging dat vast lukken. Ik gaf me helemaal en liet me van mijn allerbeste kant zien. Op mijn werk. Thuis ging alles natuurlijk gewoon door. Een gezin met twee opgroeiende kinderen, het huishouden en natuurlijk mijn sociale contacten.

 

In het begin ging het prima. Ik haalde veel energie uit mijn nieuwe baan en voelde me alsof ik alles kon. Tot die lastige klus die ik maar niet op een goede manier afgerond kreeg. Toen ging mijn werk, en eigenlijk mijn hele leven, voelen als een loodzwaar gewicht op mijn schouders. Het voelde alsof ik geleefd werd in plaats van dat ik leefde. Ik ging hyperventileren, kreeg last van mijn nek en schouders, en toen ik op een grijze ochtend, na alweer een nacht slecht slapen, merkte dat mijn nek nu echt helemaal vast zat dacht ik: Als ik nu niets doe, gaat het echt mis.

Stress kan zorgen voor lichamelijke en psychische klachten, dus als je goed voor jezelf wilt zorgen is het goed om tijdig te ontstressen. Maar hoe doe je dat?

 • Hoe ontstress je?
 • Hoe kom je tot rust?

In welke innerlijke versnelling leef jij?

Als je onder teveel stress leeft, is het eigenlijk alsof je voortdurend in de hoogste versnelling leeft. Die hoogste versnelling heb je niet voor niets, soms heb je hem nodig en kan hij je ver brengen, maar voortdurend in de hoogste versnelling leven doet je geen recht en het put je uit. Dan wordt het tijd om terug te schakelen en weer tot rust te komen. Te ontstressen.

 

 

Hoe weet je in welke versnelling je leeft, en wat is eigenlijk goed voor je? Hoe ziet die innerlijke versnellingsbak er eigenlijk uit? Bij mij ongeveer zo:

 

 • Versnelling 1: ‘Zijn’-stand

Dit noem ik ook wel mijn ‘retraitestand’. Ik hoef alleen maar te zijn. Gedachteloos, niet productief, stil vanbinnen.

 

 • Versnelling 2: ‘In alle rust’-stand

Deze zou ‘sabbatstand’ kunnen heten. Ik ben dicht bij mezelf, voelend met wat er is, gecombineerd met activiteiten die dit verlengen. Bijvoorbeeld lezen, schrijven, wandelen of gewoon zitten. Ik ben vol dankbaarheid en sterk verbonden met God en mezelf, verzoend. Alles mag er zijn, een soort warm bad vanbinnen.

 

 • Versnelling 3: ‘Flow’-stand

Ik zit in een heerlijke flow, ben efficiënt en heb een heldere geest. Ik zie dingen in perspectief en sta in verbinding met mezelf, God en anderen. Het voelt alsof ik mij dansend door de dag beweeg.

 

 • Versnelling 4: Adrenaline-stand

Ik ben heel gefocussed, al bij het opstaan denk ik aan wat ik moet doen. Ik kan, als ik het mezelf vertel, nog wel even stille tijd nemen en hoewel ik nog oog heb voor mijn omgeving is mijn luisteren sterk achteruit gegaan. Ik voel werkdruk en stress.

 

 • Versnelling 5: Obsessie-stand

Ik ben helemaal in beslag genomen door één ding: mijn taak. God en anderen zie ik niet meer, rust is ver te zoeken en ik ben net een op hol geslagen paard. Ik voel me opgejaagd, rusteloos en dwangmatig.

Tijd om te ontstressen – Hoe doe je dat?

Misschien voel je het al aan, bij versnelling 5 gaat er iets mis. Versnelling 1 en 2 zijn heerlijk, 3 en ook 4 lekker productief, maar 5 is too much. Het elastiekje wordt teveel opgerekt, tijd om te ontstressen en terug te schakelen. Maar… hoe doe je dat??

 

Tip 1

Fysiek ontstressen: Een time out nemen.

Esther: Na die zoveelste slechte nacht heb ik me een paar dagen ziek gemeld. Ik heb vooral geslapen en op de bank gehangen. Toen pas merkte ik hoe beroerd ik me eigenlijk voelde.

Fysiek ontstressen kun je doen door letterlijk je lichaam terug te schakelen, te vertragen. Ga eens gewoon op de bank zitten. Voel je rug tegen de leuning, voel hoe je in- en uitademt. Doe niets, zit maar gewoon, een minuut of vijftien. Ongemakkelijk? Er komt misschien van alles in je op dat je wilt doen en het valt misschien niet mee om dat te negeren, maar dat is terugschakelen, tot rust komen.

Tip 2

Mentaal ontstressen: wat is er gaande?

Esther: Weer op mijn werk heb ik een gesprek aangevraagd met mijn baas. In een gesprek keken we samen naar wat er eigenlijk allemaal aan werk op mijn bord lag. Ik schrok er zelf van, hoe was het mogelijk dat ik dit had laten gebeuren?

Ontstressen - tot rust komen tipsMentaal ontstressen voor als je hoofd overuren draait. Als je gedachten maar blijven gaan met alles wat je nog moet of wilt, als je het overzicht dreigt te verliezen, maak dan eens ‘pas op de plaats’. Help jezelf tot rust te komen en pak een vel papier en verdeel dat in de volgende drie kolommen:

 • Wat is er nu gaande?
 • Waar verlang ik naar?
 • Wat is daarvoor nodig?

Tip 3

Emotioneel ontstressen – ontlasten

Esther: Na een goed gesprek met mijn baas en ook met mijn partner gaf ik mezelf eindelijk tijd om op adem te komen. Ik hoefde niet meer. Niet in mijn werk, en ook op sociaal vlak leerde ik ‘nee’ zeggen. Hoe leuk sommige dingen ook zijn, teveel is teveel. 

Ook emotioneel kun je het nodig hebben om te ontstressen. Vraag jezelf af: Wat eis ik van mezelf, waar houd ik aan vast? En waarvan zou ik mezelf mogen ontslaan? Of waar moet ik mijn verlies nemen? Wat zijn jouw ‘ik moet altijd’ en ‘ik mag nooit’ kwalificaties? Doe de volgende ontslagoefening ‘Emotioneel Ontstressen’ eens, en zet jezelf (en anderen) vrij van je onhaalbare, starre, veeleisende, en onplezierige juk. 

Tip 4

Ontstressen: Terug naar jezelf.

Esther: Op advies van verschillende mensen zocht ik een coach. ‘Wie is Esther eigenlijk? Wat vindt ze waardevol, waar houdt ze van?’ vroeg ze me. Ik viel even stil. Ik was mezelf nogal kwijtgeraakt. Ik leerde opnieuw wie ik zelf was, met alles wat ik wel en niet kon. Ik leerde dat niet alleen te accepteren, maar ook leerde ik opnieuw van mezelf te houden.

OntstressenOntstressen is ook van de ander weer naar jezelf gaan. Soms ben je zo bezig met anderen, wat de ander denkt, vindt, doet dat je te veel bezig bent met de tuin van de ander. Je mag weer terug naar jezelf.

 

Hoe staat jouw innerlijke tuin er eigenlijk bij? Wie ben jij? Wat vind jij waardevol, waar houd jij van? Als je dat kwijt bent, wat heb je dan nodig om jezelf weer te hervinden? Hoe kun je zo tot rust komen dat je weer bij jezelf komt?

Tip 5

Van ontstressen naar voeden

Esther: Vlak voordat ik weer serieus aan het werk ging, ging ik met mijn partner een weekend naar zee. Tijdens een lange strandwandeling genoot ik van de stilte, het geluid van de zee, de meeuwen boven mijn hoofd en de wind in mijn haar. Er was gewoon ik, en dat was genoeg.

Toen ik weer aan het werk ging wilde ik dat vasthouden. Ik mocht er zijn, met mijn behoeften, met mijn mogelijkheden èn beperkingen. Ik had geleerd naar mezelf te luisteren en compassie te hebben met mezelf. Ik sprak met mezelf en met mijn leidinggevende af dat ik het mocht zeggen als het teveel was. Want dit wil ik niet meer kwijt.

Van ontstressen naar weer opladen, voeden. Er is zoveel in je leven dat je aandacht vraagt. Je baan, je kinderen, je partner, je ouders, social media… Het valt niet mee om je aandacht zo te verdelen dat er ook (en misschien wel eerst) aandacht is voor jouw innerlijke kleine. Dat deel van jezelf dat gehoord wil worden, dat jouw liefde, aandacht en zorg nodig heeft. Niet alleen anderen zijn belangrijk maar ook jij, jouw kleine.

Twee leuke oefeningen om van ontstressen naar voeden te gaan:

1.
Blok deze week eens een dagdeel in je agenda voor jouzelf. Tijd waarin je niets hoeft en je geen verantwoordelijkheid draagt. Tijd waarin jouw innerlijke kleine aan bod kan komen en gehoord kan worden. En voel eens achteraf: smaakt dat naar meer..?


2.
Ga eens na hoe jij met jezelf omgaat op lichamelijk, geestelijk en emotioneel gebied. Hoe streng of hoe vriendelijk ben je voor jezelf? Op het meest basale niveau betekent het beoefenen van zelfcompassie namelijk: jezelf niet schaden. 

Vraag je eens af: Hoe poets ik mijn tanden? Hoe praat ik tegen mezelf? Hoe goed ben ik voor mezelf? Hoe is het met mijn lichaam, is het gespannen? Hoe zit ik achter mijn computer? Hoe vaak hoef ik even niets? Hoeveel sociale verplichtingen heb ik waar ik geen zin in hebt? Voelt mijn lichaam stijf of gespannen?

 Ik, Monique, heb ook moeten leren er te zijn voor mijn kleine. Ik was voorheen beter voor anderen dan voor mezelf. Op een gegeven moment zag ik ‘Ik mag en wil niet alleen goed voor anderen zijn, maar ook voor mezelf’.  Lees hier hoe dat proces bij mij ging.

Meer blogs
van Monique

Blogs van Monique

Dodenherdenking

Leed. Groot leed. Wat was voor jou een moeilijke periode? Sta stil, erken

Oorlog. Zo verschrikkelijk. Wat een leed. Tijdens Dodenherdenking staan we stil bij dit afschuwelijke leed. Met onze harten voelen we mee. We erkennen hen, we erkennen hun leed.
Zo kennen wij ook leed, weliswaar op een ander niveau, Momenten waar je door moest gaan. Momenten van overleven. Wat was voor jou een zware periode? Neem een momentje de tijd om te herdenken, te erkennen en stil te staan.

Lees verder »
Innerlijk kind

Ja, ik zal ook goed voor jou zijn

Wie ben jij voor jezelf? Ben je vaak ook beter voor een ander of voor je werk, dan voor jezelf. Ik was dat in ieder geval wel. In dit blog deel ik een zeer persoonlijk stukje van mezelf. Een schets waar ik vandaan kwam. Ik was voorheen beter voor de ander, dan voor mezelf……

Lees verder »

Ontstressen- Tot rust komen

Hoe ontstress je? Hoe kom je tot rust? In welke versnelling leef jij?
– Fysiek ontstressen: een time out nemen
– Mentaal ontstressen: wat is er gaande?
– Emotioneel ontstressen – ontlasten
– Terug naar jezelf
– Van ontstressen naar voeden

Lees verder »

Agenda

De retraites die Monique geeft

Christelijke retraite 'Tot rust komen'

22-24 feb: 'Aan Zijn voeten'

- 'De Kleine Hoeve'

Thuiskomen bij God en jezelf. In deze stilte retraite laten we onze Martha kant los en gaan we een weekend Maria zijn.

Dit is een christelijke retraite. (De andere retraites zijn algemeen.)

Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

Bezinningsweekend 'Op het kruispunt van je leven'

26-28 feb: 'Op het kruispunt van je leven'

- 'De Kleine Hoeve'

Een weekend vol bezinning. In je leven kun je op allerlei kruispunten terecht komen. Tijd om even stil te staan: ‘Waar sta ik nu? Waar kom ik vandaan?’ En op die manier weer zien ‘waar wil ik eigenlijk naar toe?’.

Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

Klooster Wandelretraite Nederland

11-13 apr: Klooster Wandelretraite

- Klooster Valkenburg

Een 3-daagse wandelretraite door het prachtige heuvelachtige Limburg, vol inspiratie en bezinning.

We slapen in het klooster, hebben een gesprek met de zusters: een bijzondere ervaring.

Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

Stilte retraite Nederland

15-17 apr: 'Stilte retraite'

- Klooster Heiloo

Even lekker een paar dagen voor jezelf. Even niets hoeven. Gewoon ‘zijn’. Je gaat terug naar je basis, naar jezelf, naar wie jij bent.

Je leert met verwondering, compassie en liefde te kijken naar wat zich aandient.

Helaas, je bent net te laat. Kies een andere datum.

Over Monique

Laat ik mij even voorstellen

Wat men terug ziet in mijn retraites zijn mijn kernwaarden. Zo vind ik in het leven echtheid, respect en zinvolheid belangrijk. Deze kernwaarden karakteriseren ook de sfeer van mijn retraites.

 • Echtheid

Voor mij zijn echtheid en puurheid het belangrijkste van alles. Wees gewoon lekker jezelf. Ik vind het fijn om een veilige, ongedwongen sfeer neer te zetten waar iedereen zichzelf kan zijn.

 • Respect

Ik houd van interactie en vind verschillende zienswijzen juist interessant. Ik vind respect belangrijk en sluit graag aan bij de ander, bij hoe iets voor de ander is, hoe de ander het ervaart en ziet. Ik roep graag een proces op, in plaats van te onderwijzen.

 • Zinvol leven

Ik vind het belangrijk dat het ergens over gaat, dat iets betekenis heeft, en ertoe doet. De thema’s van de bezinningsvakanties zijn pakkend. Het maakt een verschil in je leven. Het raakt de kern, de essentie.

Monique Oostdam Retraites Nederland

Reviews

Wat zeggen de deelnemers over Monique?

Een bijzondere ervaring

Klooster Wandelretraite

De organisatie van dit weekend was perfekt, de sfeer ontspannen. Monique is vrijmoedig in haar spreken over haar geloof en dat geeft een bijzondere richting. Gelukkig is zij ook ontvankelijk voor de wensen en behoeften van de deelnemers, zoals voor “eigen tijd”. Zij zou nog meer dan zij al doet ‘contact’ kunnen maken met de inhoudelijke kant van de kloosters. Ik heb het als een verrijking ervaren me een heel weekend over te geven.
Lees meer

27 juli 2013

Letty

, 54 jaar

Organisatie charity

Klooster tot kloosterwandeling

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Het is bijna een jaar later en nog steeds kijk ik met fijne gevoelens terug naar het kloosterweekend. Allereerst een super organisatie, wat veel rust geeft. Daarnaast de combinatie van fijne, diepgaande, maar ook gezellige gesprekken en eigen tijd (rust, bezinning). De combinatie van wandelen en klooster is ook geweldig. Het kloosterleven (met name het bijwonen van de getijden) heeft een diepe indruk gemaakt en de rust, toewijding die het uitstraalt. Het brengt je even in een andere wereld, een wereld waar plaats is voor rust en bezinning, toewijding aan God. De zusters zijn erg vriendelijk en gastvrij. Verder het mooie Limburgse landschap, de gevarieerde groepssamenstelling en bovenal Monique’s enthousiasme leverden een fijn weekend op, wat me persoonlijk ook in het geloof heeft gesterkt.
Lees meer

3 augustus 2013

Simone Koster

, 22 jaar

-

Klooster tot kloosterwandeling

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Deze wandeling is echt een aanrader!! Wat een prachtige omgeving. Bij aankomst m’n horloge afgedaan en het hele weekend geen tijdsbesef gehad, dat was pas een ervaring. Het mooie aan deze retraite is dat deze aansluit aan je eigen behoeften. Monique geeft vrijblijvende workshops waar je met elkaar in gesprek gaat over een bepaald thema. Je kan het weekend gebruiken puur ter ontspanning, om even uit de drukte van mijn dagelijks leven te komen. Je kan het weekend ook gebruiken om op zoek te gaan naar God, Je relatie met Hem te verdiepen of nieuw leven in te blazen. Tijdens dit weekend overnachten we in 2 kloosters. Bijzonder om (ook weer vrijblijvend) mee te draaien in het kloosterleven. Kortom, deze reis moet je een keer meegemaakt hebben. Voor mij blijft het niet bij een keer, ik kijk uit naar de volgende reis!
Lees meer

12 augustus 2013

Jaap van Beelen

, 30 jaar

-

Van klooster tot klooster weekend

5 sterren

Klooster Wandelretraite

De kloosterwandeling was geweldig! Momenten van stilte en bezinning afgewisseld met fijne gesprekken (met elkaar, maar ook de zusters uit het klooster). Ook mooi om verschillende soorten kloosters te zien. Even helemaal opgeladen door tijd voor jezelf te hebben en met God door te brengen! Een aanrader voor iedereen die even uit het drukke leven wil stappen!
Lees meer

21 augustus 2013

Rogier

-

Op het kruispunt van je leven

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Mijn eerste kennismaking met een bezinningsweekend en ook met een klooster. Blanco erin gegaan. Maar wat een mooie tijd! Stilte is een heel apart fenomeen! Dat doet echt wat met je. Maar ook de momenten met elkaar als groep rondom de workshops maken heel veel los. Wel een intensief weekend vond ik. Maar ik heb een geweldige tijd gehad. Naar het klooster in Hilversum ga ik zeker nog een keer terug.
Lees meer

21 augustus 2013

Rogier

-

Klooster tot kloosterwandeling

Klooster Wandelretraite

Een prachtig idee, om van klooster tot klooster te wandelen. De combinatie van wandelen en stilte brengt tot rust, en geeft je tegelijkertijd de gelegenheid boeiende mensen te ontmoeten!
Lees meer

26 augustus 2013

Marianne

, 44 jaar

-

Bezinningsweekend

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Wat heerlijk om een weekend te rusten en goed na te denken over jezelf en je leven. Dankzij de workshops kan je alles goed in kaart brengen, wat je thuis minder goed lukt. Het klooster is mooi en er heerst een ontspannen, ongedwongen sfeer. Zeker een aanrader!
Lees meer

26 augustus 2013

Anna

, 28 jaar

-

terugblik

'Op het kruispunt van je leven'

Bedankt Monique, voor het leerzame, rustige weekend. Veel rust, bezinning, lekker eten, nieuwe mensen, verdieping van mn geloof. Tot een volgende keer!!
Lees meer

27 augustus 2013

Els

, 36 jaar

Secr.

Een mooi moment

Klooster Wandelretraite

De combinatie wandelen, stilte, kloosterontmoetingen, workshops en gesprekken sprak me zeer aan
Lees meer

30 augustus 2013

Michiel

, 50-er jaar

Docent

Eerste kennismaking

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Een mooie eerste kennismaking met een retraite. Het klooster in Huissen is actief en daarmee levendig. Ik heb me zeer welkom en allerminst ongemakkelijk gevoeld. Ook als niet-christen. De begeleiding van Monique was uitstekend, op maat en gezellig. Dank! Ik ga zeker weer een retraite doen volgend jaar!
Lees meer

10 september 2013

Marleen

, 34 jaar

Beleidsmedewerker

Stilte en diepgang

5 sterren

Klooster Wandelretraite

De stilte in de kloosters en tijdens de wandelingen hebben me erg aangesproken. Ook wist Monique op een prettige manier de gesprekken diepgang te geven. Het was goed om zo een weekend ‘stil’ te staan en geïnspireerd verder te gaan.
Lees meer

19 september 2013

Adam

, 50 jaar

-

Christen

Terugblik

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het weekend in Hilversum was heel bijzonder en inspirerend. Wat mij opviel was de positiviteit die de zusters uitstraalden. Allen verschillend, maar verbonden met elkaar in geloof. Ook wij als groep waren verschillend, maar stonden allen ‘op het kruispunt van ons leven.’ Monique was een geweldige coach. De werkvormen waren gevarieerd en uitdagend. We werden geprikkeld, maar vrij om te kiezen.We voelden ons veilig om ervaringen met elkaar te kunnen delen. Ook was er genoeg tijd voor bezinning, zoals; een heerlijke boswandeling gezamenlijk of alleen, muziek, lezen etc. Het was een heel mooi weekend en ik ging met een warm en voldaan gevoel naar huis.
Lees meer

20 november 2013

Coriene

, 52 jaar jaar

Onderwijzeres/pedagogisch medewerker

Christen

Een bijzondere ervaring

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Ik kijk met veel warmte en voldoening terug op dit bezinningsweekend te Hilversum op een prachtig vernieuwde sfeervolle locatie. Al de deelnemers en in het bijzonder natuurlijk ook Monique dank ik voor de bedding, voor de gelegenheid en de genegenheid om het vertrouwen te hebben om uitdrukking te geven aan het diepste van mijn binnenste en de wijze waarin ik mij heb kunnen en mogen laten zien. Een bijzondere ervaring voor mij in allerlei opzichten. Hartverwarmend!
Lees meer

2 december 2013

Joop

, 63 jaar

Administratief medewerker

even terug kijken

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Hallo Ik kan alleen maar zeggen dat alles perfect was, het weekend van 10 tot 12 januari. Het heeft heel veel met me gedaan en de nawerkingen komen nog. Monique is een geweldig warm persoon die precies de snaar weet te geraken. Ook de medecursisten waren geweldig met veel respect voor elkaar. Het voelde als een warme deken.
Lees meer

16 januari 2014

TOOS VEROUDE

, 65 jaar

Pedagogisch medewerkster

Bezinningsweekend 2014

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het is nu alweer 3 weekjes geleden dat ik er was. Voor het eerst naar een bezinningsweekend. Maar ik heb zoveel geleerd en tot bezinning gekomen. Het was zowel voor gelovige als niet gelovige een heel rijk weekend. Nogmaals Monique erg bedankt voor de rust en liefde die je uitstraalde naar iedereen. Misschien nog eens tot ziens in een andere retraite. Gods zegen.
Lees meer

29 januari 2014

Anna

, 30 jaar jaar

Secr.

Bezinningsweekend ‘Op het kruispunt van je leven

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Het is nu alweer 3 weekjes geleden dat ik er was. Voor het eerst naar een bezinningsweekend. Maar ik heb zoveel geleerd en tot bezinning gekomen. Het was zowel voor gelovige als niet gelovige een heel rijk weekend. Nogmaals Monique erg bedankt voor de rust en liefde die je uitstraalde naar iedereen. Misschien nog eens tot ziens in een andere retraite. Gods zegen.

Lees meer

3 februari 2014

Anna

, 30 jaar jaar

Secr.

Indrukwekkend

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Een heerlijk en indrukwekkend weekend achter de rug; rust en ruimte om na te denken, te graven bij jezelf, terug te blikken, stil te staan bij het nu en vooruit te kijken. De oefeningen die Monique aanreikt helpen hier goed bij. Open, veilige sfeer binnen de groep, prima faciliteiten in Klein Sion en heel fijn dat je zo het bos in loopt. Programma goed gedoseerd; workshops afgewisseld met ‘eigen’ tijd. Monique, hartstikke bedankt voor de gesprekken, de begeleiding en dat je een sfeer weet te creëren waardoor mensen zich durven open te stellen en zo verbinding weten te maken met zichzelf en met anderen
Lees meer

17 februari 2014

Hellen

, 34 jaar

Marketing & communicatie

Mooie ervaring

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Dank aan Monique, Ze nam ons mee met prachtige wandelingen van klooster naar klooster. Tijd voor stilte en bezinning, tijd voor ontmoeting met de anderen van de groep en met een aantal zusters uit het klooster. De gelegenheid om diensten bij te wonen. Echt een paar dagen in een andere “wereld”.
Lees meer

20 mei 2014

Els

, 53 jaar

Doktersassistente

bezinningsmidweek

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Mijn time- out, Pas op de plaats.. Dus even niets moeten! Maar toch bleef ik in het verleden wroeten. Even rust….. was dus echt een must.. Dus een bezinningsmidweek, was wat mij we leek! Maar wat verwacht ik van zoiets? Of vind ik het uiteindelijk niets? Ik moest het maar gaan ondervinden, en verliet familie en vrinden. In een omgeving van vrede en rust werd ik mij van mijn kruispunten bewust. Door workshops, gesprekken en stilte bereikte ik mijn doel. en ben ik gaan werken aan mijn gevoel. God heeft mij bij de hand genomen en mij gebracht waar ik hoopte te komen. Mijn rugzakje leeg, het boek dicht geslagen. Antwoorden gekregen op vele vragen. Lieve Vader, met Uw hulp van boven kan ik weer in een toekomst geloven! En waar mij die ook brengen mag… Ik ben U dankbaar voor elke dag!Monique, bedankt voor de fijne coaching en begeleiding! Ilona en Marc, bedankt voor de super verzorging! Liefs, Gerjaan
Lees meer

13 juni 2014

Gerjaan Petersen

, 51 jaar

Begeleidster geestelijk beperkten

Retraite

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

9 dagen geleden dat ik thuis ben gekomen.
Ik heb zolang gewacht omdat wat mij is overkomen, dacht dat het niet waar kon zijn. De stilte heeft mij daar tot rust gebracht. En de counseling met Monique heeft mij vrijgemaakt. Daar zat Gods hand in. Voor mij een weekend om in heel mij leven niet te vergeten!!
Bedankt!! En ik kom zeker nog een keer terug.

Lees meer

4 augustus 2014

Gracia

, 55 jaar

Ondernemer

Voor herhaling vatbaar

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Dit was voor mij de eerste keer dat ik drie dagen niet heb gesproken en ook echt mijn ziel in stilte heb gebracht. Het is de manier om God te laten spreken in je leven. Een ervaring die ik zeker ga herhalen. Heerlijk!
Lees meer

24 augustus 2014

Marlon van Dijk

, 31 jaar

Ondernemer

stilteretraite

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Ik heb deze stilteretraite als zeer bijzonde ervaren. Zoveel inzichten en wijsheid gebracht. Ik ben dankbaar voor dit wknd en bedank moniqeu zij heeft me met veel warmte begeleidt en een stapje weer dichter bij god gebracht. Echt een.prachtig wknd. Dank je Moniqeu. Gr Karin
Lees meer

25 augustus 2014

karin van koppen

, 50 jaar

Coach

Heerlijk weekend

5 sterren

Stilte retraite 'De weg naar binnen'

Een heerlijk weekend gehad in stilte. Zowel rust om mij heen als binnen in mij. Monique heeft mij tools gegeven waar ik wat aan heb. Nu aan mij om dit toe te gaan passen in mijn leven. Ik ga zeker vaker de stilte zoeken.
Lees meer

26 augustus 2014

Foke van Baren

, 29 jaar

Fysiotherapeute

Christa

5 sterren

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Heerlijk aan Zijn voeten. Wij (7 vrouwen die elkaar al kennen van de Alphaleiding) kwamen aan met een gezonde spanning van het niet weten wat ons te wachten zal staan. Nou, die spanning was vrij snel weg toen we binnen kwamen,Monique ons welkom heette en we aan de koffie zaten. En toen begon de stilte…..eerst lekker, toen werd het moeilijker (soms heel moeilijk en pijnlijk) maar dan ga je de echte stilte in….dat is echt heerlijk. Alleen in gesprek met God. Je “martha” weg en “Maria” zijn echt heerlijk. Ook de gesprekken onderling en samen (ook met de lieve vrijwilligers) waren fijn en dan niet te vergeten het samen zingen, zo spontaan, heerlijk 1 familie zijn. Het was echt een weekend om nooit te vergeten en om zeker nog eens te doen! Monique en de lieve vrijwilligers (sorry namen ben ik niet zo goed in) bedankt!! En ik hoop tot ziens!
Lees meer

24 oktober 2014

Christa Tomassen

-

Zijn aanwezigheid

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Het weekend van 10-12 oktober was voor mij genieten van de stilte en vooral de aanwezigheid van God. Hij was zo dichtbij! Een geweldige bemoediging om hier in het dagelijks leven ook tijd voor vrij te maken.
Lees meer

29 oktober 2014

Evelien de Graaf

, 44 jaar

Eigenaar administratie kantoor

Een bijzonder weekend

Stilte retraite 'Aan Zijn voeten'

Een belevenis om nooit te vergeten. Ik heb een bijzondere liefde en genade mogen ervaren met Monique en 7 lieve vrouwen uit Spakenburg. Als vrijwilliger van Klein Sion te Leuvenheim, heeft Jezus mij bij de arm genomen en ik voelde Zijn Liefde “geweldig” wat een mooie ervaring. Wij hebben gezongen en gebeden en waren net een familie. Bedankt lieve vrouwen uit Spakenburg dat jullie zo open en eerlijk waren. Bedankt lieve Monique dat ik dit heb mogen mee maken.Jos
Lees meer

7 november 2014

Jos

-

Bezinning.

5 sterren

(Nieuwjaarsretraite)

Vanwege een Burn-out is 2014 voor mij een pittig jaar geweest. De nieuwjaarsretraite kwam voor mij als een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. In een inspirerende en serene omgeving, in aanwezigheid van een groep mooie mensen en onder begeleiding van Monique heb ik genoten van de rust, de gezamenlijke maaltijden en de workshops en ga ik vol vertrouwen 2015 in.
Lees meer

4 februari 2015

Roel de Mos

, 40 jaar

Bankmedewerker

Genieten, Rust ervaren, Verbondenheid voelen

5 sterren

'Op het kruispunt van je leven'

Met veel dankbaarheid kijk ik terug op een bijzonder mooie tijd in Klein Sion. Ik heb genoten van de gelegenheid om helemaal tot rust te komen, de ontmoeting met de andere deelnemers, de lekkere maaltijden en vooral de liefdevolle sfeer. Monique, bedankt voor je betrokkenheid, je goede begeleiding tijdens de workshops en de persoonlijke aandacht voor iedereen!
Lees meer

25 maart 2015

Ulrike

, 49 jaar

-

Een rugzak vol…:-)

5 sterren

Klooster Wandelretraite

Gisteravond terug gekomen van een aantal dagen bezinning in Zuid-Limburg met Monique, Marco, Marjolijn, Antje, Jannie, Rita, Roos, Bernadette, Brigitte, Annemiek het was geweldig! Prachtig weer, mooie wandelingen en gesprekken. Het heeft me geraakt! Monique bedankt! Leafs Oeke
Lees meer

18 april 2015

Oeke Wiersma

-

Bezinningsretraite

'Op het kruispunt van je leven'

Het viel mij een beetje tegen Ik had graag wat meer tips/tools gekregen, Of een inzichtelijk gesprek. Teveel vrije tijd,niks om te doen. Ik dacht misschien kan ik een boek lezen maar alleen maar boeken over het geloof.Ik had graag ook meditatie en/of yoga gedaan(dit heb ik nu voor mezelf wel gedaan alleen op me kamer)Kamer was perfect en het eten ook (simpel maar in orde)er werd geweldig rekening gehouden met vegetarische voorkeur.De workshops waren erg simpel en waren 4 A4 tjes met wat vragen die de leidster voorlas en dan moest je t in stilte invullen.Oja en wat ik raar vond was dat ik 10 min voor ontbijt aan t zingen was en super zacht een muziekje op had staan en er wat van werd gezegd,dat t uit moest,terwijl iedereen al wakker was, ik bedoel wees vrolijk laat iemand in zijn waarde!Er is maar 1 keer een wandeling gemaakt, En veder is er niks georganiseerd.Ik vond de leidster ook overkomen alsof zij dit voor t eerst deed,onzeker en on ervaren.
Lees meer

19 april 2015

Dyon.

-

Nog even de retraites op rij:

22-24 feb: 'Aan Zijn voeten'

Christelijke retraite 'Aan Zijn voeten'
Helaas, al vol

26-28 feb: 'Op het kruispunt van je leven'

Bezinningsweekend
Helaas, al vol

11-13 apr: Klooster Wandelretraite

Klooster Wandelretraite
Helaas, al vol

15-17 apr: 'Stilte retraite'

Stilte retraite
Helaas, al vol
Scroll naar boven