Wat te doen bij burn-out?
Wat te doen bij burn-out? We hebben een uitgebreide gids met Do’s en Don’ts voor je gemaakt. Vind je weg uit een burn-out. Dit blog bevat boordevol do’s en don’ts voor zowel werk als privé. Begin vandaag nog aan je reis naar zelfzorg.
Help een burn-out!
Wat te doen bij burn-out?
‘Hoe pak je een burn-out aan?’ Dit is een vraag die ik vaak gesteld krijg tijdens mijn retraites. In dit blog ga ik dieper in op die grote vraag: wat te doen bij burn-out?
“Je hebt de symptomen herkend, de realiteit geaccepteerd en nu is het tijd voor actie. Maar wat zijn de juiste stappen?”
Hoe navigeer je door dit verraderlijke mijnenveld van uitputting, stress en angst? Ik heb geen magische oplossing, maar ik hoop dat de volgende suggesties wat licht werpen op jouw pad naar herstel.
De eerste stap
Wat is echt belangrijk bij wat te doen bij burn-out?
De eerste en cruciale stap bij wat te doen bij burn-out is erkenning. Het is er en het is reëel. Dit is geen teken van zwakte, eerder het tegenovergestelde.
“Het laat zien hoe ver je hebt gepusht, hoeveel je hebt gegeven, hoe hard je hebt gewerkt.”
Dus geef jezelf wat erkenning. Je bent een strijder, maar zelfs de grootste krijgers hebben rust nodig. Het is dus niet erg om toe te geven dat je een burn-out hebt. Sterker nog, dit kunnen erkennen is een hele grote eerste stap op weg naar herstel!
Een andere focus
Wat is goed om te weten voor wat te doen bij een burn-out
Nu je hebt erkend dat je een burn-out hebt, vraag jij je misschien af: wat te doen bij burn-out? Hier is wat essentiële wijsheid die ik met je wil delen: je hoeft niet alles zelf te doen!
Je hoeft niet langer iedereens superheld te zijn. Ook hoef je niet alles nú te doen.
“Die eeuwige druk van ‘alles, zelf, nu’ kan een poosje op pauze.”
Je focus moet nu liggen op herstel en zelfzorg.
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
Retraite 'Op het kruispunt van je leven'
Klooster retraite 'Op reis door je leven'
Wat te doen?
Do’s en don’ts bij burn-out
Laten we verder ingaan op wat te doen bij burn-out, door enkele do’s en don’ts te bespreken die je zeker in je achterhoofd moet houden.
Do's
Wat vooral wel doen bij een burn-out?
- Luister naar je lichaam: Je lichaam is wijs en het spreekt tot je door symptomen en signalen. Die aanhoudende hoofdpijn, die slapeloosheid, die gespannen schouders… het zijn allemaal boodschappen die aangeven dat het tijd is om pas op de plaats te maken. Luister dus vooral heel goed naar je lichaam.
- Neem voldoende rust: Dit kan betekenen dat je een kleine siësta doet midden op de dag, of dat je ‘s avonds vroeg naar bed gaat. Het kan ook betekenen dat je jouw weekend eens vrijhoudt van verplichtingen om gewoon simpelweg te ontspannen. Niks moet namelijk.
- Eet gezond: Je lichaam heeft brandstof nodig om te herstellen. Zorg voor een gebalanceerd dieet vol met verse groenten en fruit, volkoren granen en eiwitrijk voedsel. Door gezond te eten, krijgt je lichaam meer energie, waardoor jij je weer sterker voelt.
- Beweeg: Dit hoeft geen intense workout te zijn. Een rustige wandeling of een ritje op de fiets maakt al een groot verschil.
- Praat met iemand over je gevoelens: Dit kan een vriend zijn, een familielid, een therapeut of een coach. Het delen van je ervaringen lucht namelijk enorm op.
- Doe dingen die je vreugde geven: Of dat nu schilderen, tuinieren, dansen of het lezen van een boek is, neem de tijd om te doen wat je gelukkig maakt.
Don'ts
Wat vooral niet doen bij een burn-out?
- Je gevoelens negeren: Wat je ook doet, duw je gevoelens niet weg. Ze zijn geldig en verdienen het dan ook om erkend te worden.
- Te hard voor jezelf zijn: Dit is geen tijd voor zelfkritiek of schuldgevoelens. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf.
- Jezelf vergelijken met anderen: Ieders ervaring met burn-out is uniek. Je herstelproces zal niet hetzelfde zijn als dat van iemand anders. Ga dus zeker niet jezelf vergelijken met anderen, dit heeft namelijk helemaal geen zin en is zonde van je energie (die je al zo hard nodig hebt).
- Proberen om ‘gewoon door te gaan’: Herstel van een burn-out vereist tijd en rust. Je kunt niet zomaar ‘doorgaan’ zonder hulp te zoeken.
Over jouw arbeidsethos
Wat te doen met je werk?
Eerst wil ik even stilstaan bij het type persoon dat vatbaar is voor burn-out. Want ja, de mensen die een burn-out krijgen, zijn vaak degenen met een opmerkelijk arbeidsethos.
Klinkt één van onderstaande omschrijvingen je bekend in de oren?
- Je bent een harde werker, niets is te veel voor je.
- Je hebt een hart voor de zaak en bent niet te beroerd om eens extra te werken.
- Je bent diegene die er echt voor gaat, loyaal en toegewijd.
- Andere zien jou als de beste van het team, je staat altijd klaar om te helpen, en je voert je werk perfect uit.
- Je legt je hart en ziel in je werk, doet het met passie en toewijding.
- Je bent energiek en opgewekt, gedreven, en je staat bekend als een vriendelijk persoon.
- Je bent enthousiast, betrokken, ambitieus en altijd op zoek naar de volgende uitdaging.
- Mensen vertrouwen op je. Je hebt een sterk arbeidsethos, bent plichtsgetrouw en je verantwoordelijkheidsgevoel is groot.
- Je stelt hoge eisen aan jezelf, omdat je alleen het beste werk wilt leveren.
- Je werkt met je hart, je wilt een verschil maken, je wilt bijdragen.
Als je jezelf in deze woorden herkent, dan is dat iets om trots op te zijn. Je arbeidsethos is sterk, je betrokkenheid is diep en je toewijding is ongeëvenaard. Maar het betekent ook dat je jezelf mogelijk in een positie hebt gebracht waarin je vatbaar bent voor een burn-out.
Even contact
Even persoonlijk contact?
Vind je het fijn om even contact te hebben? Misschien omdat je nog een vraag hebt of dat je het fijn vindt om vooraf even kennis te maken. Mail mij dan gerust! Met hartelijke groet,7 Do's op je werk
Burn-out Overwinnen: De Top 7 Do’s op Je Werk
- Rome werd niet op één dag gebouwd: Herstel kost tijd. Geef jezelf de ruimte om te genezen. Ga niet direct fulltime aan het werk. Begin met een paar uur per dag en bouw langzaam op.
- Verzamel jouw ‘team van herstel’: Verzamel positieve invloeden om je heen, zoek de hulp van een coach of onderga een retraite.
- Openheid is een eerste stap naar herstel: Het is cruciaal om je burn-out niet te verbergen. Laat je leidinggevende of HR-manager weten wat er gaande is zodat ze je kunnen ondersteunen in het vinden van passende oplossingen, zoals het aanpassen van je werkrooster, taken of werkdruk.
- Stel haalbare doelen: Begin met kleine, haalbare doelen die je motiveren.
- Doe werk dat ‘vonkjes van vreugde’ brengt: Zorg dat je voldoening vindt in je werkzaamheden.
- Leer ‘nee’ te zeggen: Bescherm je tijd en energie door gezonde grenzen te stellen.
- Wees je eigen beste vriend: Wees vriendelijk voor jezelf. Spreek positief tegen jezelf en oefen zelfcompassie.
7 Don'ts op je werk
7 don’ts: Wat je absoluut niet moet doen tijdens een burn-out op je werk
- Overhaasten“: Gun jezelf de tijd om te genezen. Verwacht niet dat je meteen op volle kracht kunt werken.
- Alles of niets-denken: Het is normaal dat sommige dagen beter gaan dan andere. Dat betekent niet dat je achteruitgaat.
- Alles zelf moeten doen: Probeer niet alles alleen te doen. Zoek steun bij vrienden, familie en professionals.
- Vermijd ‘zelfkritiek’: Wees geduldig met jezelf. Herstel gaat met vallen en opstaan.
- Overslaan van pauzes: Neem regelmatig korte pauzes gedurende de dag om te herstellen.
- Negeren van je lichaam: Luister naar je lichaam en neem rust als je moe bent.
- Alleen blij te zijn met 10’en: Je hoeft niet alles perfect te doen. Goed is goed genoeg.
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
Retraite 'Op het kruispunt van je leven'
Klooster retraite 'Op reis door je leven'
Do's privé
Wat te doen bij burn-out in privéleven?
Naast dat je op je werk stappen neemt, moet je dit ook doen binnen de veilige muren van je huis: namelijk voor jezelf zorgen. Reserveer tijd voor ontspanning en hobby’s.
Wees open en eerlijk tegen je geliefden over je gevoelens.
Dit is ook een perfect moment voor reflectie en zelfontdekking. Misschien vind je een nieuw pad, een nieuwe passie, of herontdek je een oude. Praat met de mensen die je liefhebben en leg uit dat je een burn-out hebt. Het begrip en waardering voor jou, zal alleen maar groter zijn.
Over herstel
Gun jezelf de tijd
“Herstel is geen race, maar een reis.”
Lees ook meer in mijn blog ‘Fases burn-out’. In dit blog loop ik met je mee langs de verschillende fases en wat daarin belangrijk en nodig is.
Ben je toe aan een paar dagen voor jezelf?
Sta jezelf en je lichaam om weer op adem te komen. Neem de tijd voor rust en reflectie. Vertraag. Dat kan zowel thuis als op retraite.
“Een retraite zijn lekker een paar dagen voor jezelf. Een paar dagen om terug te keren naar jezelf, om je batterijen op te laden, om te helen. Een paar dagen gewoon heerlijk mogen zijn. Een paar dagen waar jij centraal staat en waar je niet van alles hoeft.”