Kloosterweekend Christelijke spiritualiteit

Kloosterweekend Christelijke spiritualiteit

Tijdens dit kloosterweekend bezinnen ons op de wijsheid van oudsher. De eerste dag van dit kloosterweekend staat in het teken van Benedictus of Franciscus, de tweede dag in het teken van Augustinus en de laatste dag sluiten we af dit kloosterweekend met het gesproken woord van Jezus Christus.

Naast dat elke dag zijn eigen leraar heeft, heeft ook elk dagdeel zijn eigen bezinningsvorm. Zo starten we ’s morgens met een bezinningsworkshop Christelijke spiritualiteit, staat er ‘s middags een wandeling op het programma en gaan we ’s avonds op een creatieve manier met de tekst aan de gang.

Men kan de tekst zelf kiezen. Monique zorgt dagelijks voor een tiental bezinningsteksten waaruit gekozen kan worden. Dit kan een tekst zijn die je juist aanspreekt maar je kunt er ook voor kiezen om je te bezinnen op een tekst die jou op het eerste oog niet zoveel zegt. We gaan de teksten echt herkauwen en deze diep tot ons in laten werken.

Bekijk ons complete aanbod retraites op ‘Welke retraite weekend past bij mij?’.

 

Programma kloosterweekend ‘Christelijke spiritualiteit’

 

Bezinningsworkshops Christelijke spiritualiteit

Elke morgen starten we in dit kloosterweekend met een bezinningsworkshop. In de bezinningsworkshop gaat een ieder in eerste instantie zelf aan de slag met zijn of haar tekst.  Ook al zijn we in dezelfde kamer, ieder zit op een ander plekje. Er staat wat Taizé muziek op de achtergrond. Na een korte inleiding van Monique start iedereen met het  bezinnen op zijn persoonlijke tekst. Wat staat hier nu echt? Wat betekent dit en wat niet? Wat zegt deze tekst mij? Sommigen zitten op de grond. Anderen zitten op de stoel. Een ieder staat op zijn of haar manier stil bij de tekst. Welke woorden zijn voor mij? Wat is de brug met mijn leven? Wat voor een beeld krijg ik hierbij? Na afloop delen we met elkaar hoe deze tekst tot leven kwam met daarbij onze inzichten en openbaringen.

Bezinningswandeling  Christelijke spiritualiteit

’s Middags lopen we in dit kloosterweekend al wandelend in stilte met een tekst in ons hoofd. Ieder heeft zijn eigen tekst qua Christelijke spiritualiteit. We lezen de tekst eerst een paar keer door en laten deze diep tot ons inwerken. Eerst zijn het alleen de woorden die het hoofd binnenstromen en na verloop van tijd komen de woorden tot leven. In deze stiltewandelingen zitten er pauzes waar we de tekst tot diep kunnen laten bezinken en waar we actiever bezig kunnen zijn met de tekst. Vaak krijgt een tekst wat meer body en diepgang wanneer je je hier al wandelend op gaat bezinnen. Na de wandeling wisselen we onze ervaringen uit.

Creatief aan de slag met de Christelijke spiritualiteit

’s Avonds gaan we in dit kloosterweekend op een creatieve manier aan de slag met een tekst. Er zijn een aantal die een tekst pakken waar ze zich al eerder deze dag op hebben bezonnen. Ook is er de mogelijkheid om een nieuwe tekst te pakken. Monique zet wat achtergrondmuziek op en nadat we allemaal de tekst op ons in hebben laten werken, gaan de meesten nog wat aarzelend aan de slag. Al doende komt de inspiratie en worden het stuk voor stuk hele bijzondere creaties, boven verwachting van de deelnemers. Het gaat immers om de uiting van het hart en niet zozeer om de vorm.

Mail mij wanneer er een plek vrijkomt! Wanneer er een plekje vrij komt voor deze retraite, sturen we jou een mail. We delen uiteraard je e-mailadres niet met andere partijen.